Hoe je overgewicht bij kinderen kan tegengaan

Schoolkind 17 januari 2016 8 Reacties
Overgewicht en obestias bij kinderen

Overgewicht en obesitas komen steeds vaker voor bij kinderen op jonge leeftijd. En dit heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen met overgewicht en obesitas krijgen namelijk vaak last van hun gewrichten of problemen met hun ademhaling. Obesitas (extreem overgewicht) komt soms al voor bij vierjarigen.

Pijn in gewrichten en kortademigheid door overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas kunnen allerlei problemen veroorzaken. Doordat hun gewrichten overbelast worden, kunnen kinderen pijn krijgen aan hun voeten, benen, knieën en rug. Ook kunnen ze last krijgen van kortademigheid en slaapstoornissen. En ze lopen meer risico op hoog cholesterol. De nadelen voor de gezondheid werken lang door: volwassenen die op jonge leeftijd overgewicht hebben gehad, hebben op latere leeftijd een verhoogde kans om eerder dood te gaan. Genoeg redenen dus om het niet zo ver te laten komen, en goed op het eet- en beweegpatroon van je kind te letten.

Wat kun je als ouder doen tegen overgewicht en obesitas?

Ouders bepalen in grote mate wat kinderen krijgen voorgeschoteld. Houden ze niet zo van groenten? Leg ze dan uit dat groenten erg belangrijk en gezond zijn en dat ze het daarom toch moeten eten. En als je kind ziet dat je zelf veel sport, zal hij gemakkelijker dat voorbeeld volgen. En als jij iedere avond onderuit op de bank voor de tv chips zit te eten, zal je kind dat gedrag snel imiteren. Vaak zul je zien dat door de combinatie van gezond eten en sporten of spelen de overtollige kilo’’s vanzelf verdwijnen. Stimuleer je kind dan ook om een sport te kiezen die hij of zij leuk vindt om te beoefenen.

Wat is gezond en wat niet?

Het kan geen kwaad als je kind zich bewust wordt van wat gezond en ongezond is. Leg tijdens het boodschappen doen bijvoorbeeld uit wat gezond is en wat niet. Onder kinderen op de basisschool (en hun ouders) circuleren veel fabels, bijvoorbeeld dat je onbeperkt light frisdrank kunt drinken, en dat yoghurtdrank een gezond tussendoortje is. Ook hier geldt: geef zelf zo veel mogelijk het goede voorbeeld. Maak dus geen gezonde, verse maaltijd voor je kinderen klaar om daarna zelf een magnetronmaaltijd te verorberen.

Afvallen met je kind

Is je kind te dik en zou je graag willen dat hij afvalt? Kies dan niet voor een streng dieet, maar doe het met verstand. Omdat kinderen meer in beweging zijn dan volwassenen, mogen ze zelfs meer eten dan een volwassen persoon. Let er daarom vooral op dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen die nodig zijn voor de ontwikkeling en groei van je kind.

Auteur: Margriet.nl

8 Reacties

 • tarantula schreef:

  Ik weeg 57 kilo en ik ben bijna 13
  Kan dat

 • yasminetje schreef:

  hoi ik ben yasminetje en iedereen zeg ik ben dik maar ik ben licht
  regel 1/ ik ben 11 jaar
  regel 2 / ik weeg 30 kg
  regel 3 /ik zit niet in diejeet
  regel 4 / ik mag niet in diejeet omdat ik te licht weeg
  regel 5 / ik eet te veel snoep maar ik heb geen gaatje

 • Chantal schreef:

  hoi ik ik vind me zelf dik maar ik weeg 59 kilo en ben bijna 14 is dat normaal of weeg ik te veel ik kan het nergens vinden en ik wil sporten om af te vallen alleen ik doe het 3,4 keer en dan stop ik al omdat ik geen tijd heb hebben jullie tips voor me ?

  • Anoniem schreef:

   Ligt er aan hoelang je bent. Als je wilt weten of je te zwaar bent moet je je bmi berekenen, dat kan je op internet opzoeken

 • robin schreef:

  Hallo
  Ik ben 16 (in sept 17)
  Ik ben 1.61 lang en rond 55 kilo
  Ik sport elke dag ong 2 uur soms meer
  Ben ik te dik?
  Mvg Robin

 • Ashia schreef:

  Hey ik vind me eigen ook te dik ik ben 12jaar en weeg nu al iets in de 48kilo is dat raar of normaal als jullie tips voor me hebben zou dat fijn zijn

 • chipsencola schreef:

  is het gek dan dat dat kind op dat plaatje zo dik is dikke bak chips grote beker cola sjonge jonge.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *