Wat de schoolarts onderzoekt

Schoolkind 7 september 2017 8 Reacties

Wanneer je kind naar de basisschool gaat, neemt de schoolarts de zorg over van het consultatiebureau. Maar wat doet de schoolarts nu precies?

Zodra je kind naar school gaat verandert er veel, ook voor jou zelf als ouder. Tot voor kort kon je de ontwikkeling van je kind op de voet volgen tijdens de vele bezoeken aan het consultatiebureau. Op de basisschool is die gezondheidscheck beperkt tot twee bezoeken aan de schoolarts: als je kind vijf jaar is en in groep 2 zit, en in groep 7 als je kind tien jaar is. Een derde bezoek aan de schoolarts volgt op de middelbare school, bij een leeftijd van veertien jaar.

Schoolarts heeft brede functie

Als je kind in groep 2 zit, wordt het opgeroepen voor een eerste bezoek aan de schoolarts. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, die je van te voren bij de uitnodiging door de GGD toegestuurd krijgt, bespreekt de schoolarts de ontwikkeling van je kind met jou als ouder. Waar de schoolarts vroeger puur medisch onderzoek deed, is er tegenwoordig minstens evenveel aandacht voor psychosociale aspecten en gedragsproblemen. Zo wordt ook gekeken naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind.

Uitgebreid onderzoek

Het onderzoek bij de schoolarts is uitgebreid. Naast lengte, gewicht, zicht en gehoor, worden ook evenwichtsgevoel, fijne en grove motoriek en spraak getest. Omdat de schoolarts de gegevens van het consultatiebureau heeft, wordt de groeicurve van je kind bekeken. Als je tegen bepaalde problemen aanloopt, kun je die bespreken. Denk daarbij aan gedragsproblemen, zindelijkheid, eet- of slaapproblemen. Wanneer er een punt van afwijking gevonden wordt, verwijst de schoolarts je kind door naar de huisarts, specialist of naar jeugdhulpverlening. De schoolarts behandelt dus niet zelf.

Advies en voorlichting

De schoolarts geeft advies en voorlichting, bijvoorbeeld over gezonde voeding en veiligheid. Dingen die de schoolarts opvallen en van belang zijn op school, worden in overleg met de ouders besproken met de leerkracht. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je kind niet goed kan horen of een verkeerde pengreep heeft. Ook overgewicht, slecht eten, bedplassen en pesten zijn veel voorkomende problemen waar aandacht aan geschonken wordt. De schoolarts heeft voorlichtingsmateriaal over uiteenlopende onderwerpen. Aansluitend op de vraagstukken over jouw kind, krijg je folders mee naar huis met informatie en tips.

Verantwoordelijkheid van ouders

Kinderen worden alleen in groep 2 en groep 7 opgeroepen voor een bezoek. In de tussenliggende tijd is het dus de taak van de ouders om het welzijn van hun kind goed in de gaten te houden. Ga daarom bij twijfel of klachten over de ontwikkeling van je kind op tijd naar de huisarts.

Lees op de GGD meer over preventief onderzoek bij vijfjarigen en preventief onderzoek bij tienjarigen.

Auteur: Ine Mulder
Bron: Kinderplein.nl, Ouders van nu

8 Reacties

 • anna schreef:

  je word 9 als je in groep 5 zit, verder goed stukje uitleg.

 • PutinReloaded schreef:

  Zonder duidelijke twijfels of klachten uit de omgeving van het kind mankeert zo’n vragenlijst een context en daadoor is de kans van willekeurige interpretatie van de antwoorden te groot en daarmee de kans van onodige, onprettige gevolgen voor kind en gezin. Niet doen!

 • saskia schreef:

  waarom vraagt en kijkt de schoolarts wat voor kleur onderbroek je aan hebt?,kan iemand mij daar antwoord op geven?in ieder geval hartelijk dank.gr.saskia.

  • gudy schreef:

   de schoolarts wil echt alles weten,dus ook de kleur van je onderbroek.ik weet,dat het niet interresant is,om te weten,maar,de schoolarts denkt daar anders over.

 • saskia schreef:

  ik wil weleens weten,waarom de schoolarts kijkt,naar de kleur van je onderbroek.mijn onderbroek is wit,mijn hemd is ook wit.

 • Louise Dijkmans schreef:

  Schoolarts is een sterk verouderde term … het is al jaren ‘jeugdarts’. Ook de inhoud van dit artikel is aan een update toe, het werkgebied van de jeugdarts is een stuk breder; graag werken jeugdartsen mee aan een up-to-date artikel!
  Voor meer informatie en/of een interview: communicatie@ajnjeugdartsen.nl Hartelijke groet,
  Louise Dijkmans
  Communicatie AJN Jeugdartsen Nederland

 • GERARD P schreef:

  HET ZIJN PEDOFIELEN MET EEN DIPLOMA, DAAROM WILLEN ZE ALLES WETEN OVER JE ONDERBROEKJE!!!!!

 • Carla schreef:

  Kleur onderbroek? Echt belachelijk!
  Het kan nog erger..vroeger was het nog gekker.Ik moest het gehele onderzoek helemaal bloot maar toen wist je niet beter.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *