Blijft je kind slaapwandelen? Neem maatregelen

Schoolkind 20 maart 2017 2 Reacties
Blijft je kind slaapwandelen? Neem maatregelen

De meeste kinderen slapen ‘s avonds in en komen pas de volgende ochtend hun bed weer uit. Sommige kinderen kruipen al slapende hun bed uit en gaan rondwandelen. Heb je een kind dat last heeft van slaapwandelen? Dit is niet alleen lastig voor het kind, maar ook voor jou. Wat is slaapwandelen eigenlijk, is er iets tegen te doen en welke veiligheidsmaatregelen neem je als je kind blijft slaapwandelen?

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen valt onder de term ‘parasomnie’, een verzamelnaam die heel veel slaapstoornissen omvat. Mensen met parasomnie doen tijdens hun slaap iets wat je niet verwacht, zoals wandelen. Het komt vooral voor bij kinderen en verdwijnt vaak weer rond de puberteit.

Slaapwandelen is een slaapstoornis waarbij je kind slapend rondloopt. Het begint vaak één tot drie uur na het inslapen. Het deel van de hersenen dat zou moeten ‘slapen’ wordt actief, waardoor de slaper zijn bed uitkomt. Slaapwandelen gebeurt in een diepe slaapstaat. Je hersenen geven op het moment van wandelen tijdens de slaap signalen door om te lopen en te praten – signalen die eigenlijk zijn bedoeld voor als je wakker bent – en tegelijkertijd ook slaapsignalen, zoals het uitzetten van je geheugen en het onbewust zijn van de omgeving. Dit is de reden dat kinderen die slaapwandelen zich daarna er vaak niets meer van herinneren.

Een kind dat slaapwandelt is heel moeilijk wakker te krijgen en als het wakker wordt is het heel erg in de war. Het kan je gezinsleven flink op zijn kop zetten als je kind rondspookt, terwijl het er zelf de volgende dag weinig tot niets meer van weet.

Wat is de oorzaak van slaapwandelen?

Koorts, te weinig slaap of bepaalde medicijnen kunnen de oorzaak zijn van slaapwandelen. Ook speelt erfelijkheid vaak een rol. Verder komt slaapwandelen veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en is het vaak rond de leeftijd van achttien jaar wel afgelopen.

Als een kind met een erfelijke aanleg voor slaapwandelen onder druk staat of gespannen is, is de kans groter dat hij of zij het doet. In het algemeen heeft slaapwandelen echter weinig met problemen te maken en kan een slaapwandelaar overdag een gelukkig en onbezorgd leven hebben.

Kenmerken van slaapwandelen

Slaapwandelen kan vijf minuten tot meer dan één uur duren. Als je kind slaapwandelt, zijn de ogen vaak open en heeft het een wazige blik. Het schijnt dat je kind wel kan zien maar de coördinatie erg slecht is. Verder kan je kind dan dingen zeggen die het niet zegt als het wakker is en mompelend antwoord geven op vragen. Daarnaast heeft het geen normaal inschattingsvermogen en kan het op rare plekken gaan plassen. Het is echt in diepe slaap en heeft geen controle over wat hij of zij doet.

Mogelijke oplossingen voor slaapwandelen

Als ouder is het goed om te bedenken dat het slaapwandelen van je kind op een gegeven moment over gaat. Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk regelmaat aan te houden in de tijden van naar bed gaan en opstaan en vermoeidheid te voorkomen. Bij sommige kinderen helpt het om een natte dweil bij het bed te leggen, waardoor ze wakker worden zodra ze uit bed stappen. Dat je slaapwandelende mensen niet wakker mag maken is een fabeltje, doe het echter wel heel rustig. Wakker maken mag best, maar lukt vaak niet.

Veiligheidsmaatregelen

In het algemeen is er niet zo veel te doen tegen slaapwandelen. Wel is het slim om veiligheidsmaatregelen te nemen, zodat je kind zichzelf geen pijn kan doen. Een rekje aan de zijkant van het bed,  een simpel traphekje en het goed vergrendelen van balkondeuren en ramen zijn zeker aan te raden.

Auteur: Corina Blommendaal en Kim van der Vliet
Bronnen: Opvoedadvies.nl, Droomnet.nl, Slaapklachten.nl, Nederlands Slaapinstituut, Willem Wever

2 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *