Betrapt! Als je kind ‘het’ heeft gezien

Schoolkind 15 april 2016 12 Reacties
kind handen voor mond

Wie weet heeft jouw kind je wel eens zien vrijen. Hoe ga je daarmee om? Psycholoog Willem van Veen geeft tips.

Is het schadelijk wanneer een kind per ongeluk de ouders ziet vrijen?

“Dat is niet schadelijk. Een kind weet meestal wel wat er aan de hand is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op heel jonge leeftijd een behoorlijke kennis hebben van seks. In Zweden bijvoorbeeld blijken kinderen van negen jaar al 100% te weten wat seks is. Ze konden ook bedenken waarom de ouders het doen, bijvoorbeeld ‘uit liefde’ of ‘omdat het leuk is’.”

En als het kind niet weet wat het ziet? In het boek ‘Onzichtbare ontrouw’ staat dat kinderen tot zeven jaar kunnen denken dat vrijende volwassenen aan het vechten zijn.

“Als je ouders nooit affectie tonen en nooit een goed woord voor elkaar over hebben, dan kan het inderdaad een rare ervaring zijn. Al dat geruzie en dan ineens zoiets intiems. Dat kan zelfs invloed hebben op het seksleven van het kind op latere leeftijd. Maar als het kind in een normaal gezin opgroeit, dan kun je het beste dit moment aangrijpen om voorlichting te geven. Een kind moet op een gegeven moment toch leren wat seks is.”

En wat vertel je dan?

“Leg uit dat je aan het vrijen was. Dat vrijen lekker is. En dat je het doet omdat je van elkaar houdt. Dat je het alleen doet als je het beiden heel leuk vindt. En dat het privé is en niet openbaar. Dat het niet de bedoeling was dat je kind het zag, maar het zich niet schuldig hoeft te voelen. Verder hangt het van de leeftijd van het kind af. Als het een jaar of twaalf is, leg je ook de risico’’s van het vrijen uit, dus dat je zwanger kunt raken en wat soa’’s zijn.”

Als je niet zeker weet of je bent betrapt: kun je het merken aan je kind?

“Als je een gezin bent waar seks geen zwaar beladen onderwerp is, dan zou ik er gewoon naar vragen. Bijvoorbeeld: ‘’Toen papa en mama gisteravond in de slaapkamer waren, heb je toen de deur open gedaan?’’ Maar in een gezin waar nooit over seksualiteit gesproken wordt, zal het kind misschien niet eerlijk antwoord geven. Je kunt het ook merken aan afwijkend gedrag, zoals veel giebelen.”

Kun je stellen dat het voornamelijk vervelend is voor de ouders?

“Je voelt je zeker rot als je betrapt wordt. Daarna komt vaak nog de angst dat het kind erover begint bij de buren of op school. Zeker in deze tijd, wanneer iedereen achterdochtig wordt wanneer een kind maar íets over seks vertelt. Toch kan het voor het kind ook vervelend zijn als je er als ouder niets mee doet. Het kind heeft recht op informatie. Het kan het moment dan verwerken en deze informatie koppelen aan zijn of haar denkbeelden over seks en volwassenen. Nog een nadeel: als het zelf volwassen is, kan het de beladen manier kopiëren waarop de ouders in het gezin omgingen met seks.”

Auteur: Corine de Goede, in samenwerking met Willem van Veen, psycholoog en medewerker van de NVSH (Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming)

12 Reacties

 • paarts schreef:

  Wat mij opvalt is het woord “betrapt” .Waarom niet gewoon het woord”gezien” gebruiken ? Op het woord betrapt zit op zich al lading. Daarmee geven volwassenen zelf al aan, dat ze er niet vrij instaan.In dat vrij-en.Zoiets van het mag niet, wel stiekum en daarmee is het ei al gelegd, dat sex iiets is wat je stiekum doet en dan aan het kind uitleggen, dat het normaal is, lekker en fijn en uit liefde. Stiekeme liefde ?
  Vreemd !

 • Anoniem schreef:

  Inderdaad het woord betrapt, vreemd omdat zo te gebruiken. En meteen vertellen wat er aan de hand was.. Ja want als je dat niet doet dan krijgt je kond meteen een trauma. Wat een onzin. Doe normaal. Als het goed is heb je je kind al geleidelijk aan voorgelicht. En niet in een keer na het zien van een vrijpartij. Echt een beetje ouderwets calvinistisch Nederland hoor. Riekt naar boerenkoolpsychologie.. Wat een getrut.

 • Collina schreef:

  Ik zou emotioneelgedesoriënteerd zijn i think!

 • Anoniem schreef:

  De auteurs rond de 60 zijn.

 • Collina schreef:

  Wedden dat de auteurs rond de 60 zijn….???

  “@ Anoniem, maak ik hier nou uit op dat je het vrij normaal vindt om gewoon gezien te worden door je kinderen of…..” verklaar je nader, of ik krijg een heel verkeerd beeld voor me.

  Gr. Collina

 • steven schreef:

  Mijn kind (dochter van 8) kijkt soms mee als wij sex hebben,toch niet abnormaal?

 • wat? schreef:

  Jullie vinden het normaal dat je kind gewoon meekijkt? of jullie ziet tijdens het vrijen?
  Ik heb mijn ouders ‘enkel’ gehoord toen ik twaalf maar ik weet het nog altijd, ik durfde 2 weken amper in mijn kamer te slapen omdat ik bang was dat ‘het’ weer zou gebeuren. Nooit komt mijn kind in de buurt later!!!

 • snowy schreef:

  Ik man van 34 jaar ben van huis uit naturistisch en seksueel vrij opgevoed. Ik slaap en loop regelmatig door de dag naakt in huis. Zeker met het warme zomerweer in je nakie in de beschutte tuin met hoge dennen. Leerde een nieuwe vriendin kennen met 2 kinderen die in een welness sauna accommodatie werkte. Een tiener zoon van 13 jaar heeft ze thuis. Ik ging daar werken als horeca medewerker en zij aan de receptie balie.

  Ze was dus wat gewend met bloot en ik vond dat erg belangrijk in de opvoeding. Natuurlijk is het effe wennen om elkaar zonder kleding te zien. Meestal in de late avond en vroege morgen.
  We hadden een uitbreidings wens van de familie, om nog een kindje van haar en mij te gaan maken. Vooral de zoon vol in de pubertijd is nieuwsgierig naar het goede nieuws. We wilden hem zoveel mogelijk bij betrekken Ik omarmde hem staande stevig voor het slapen gaan beiden in adamskostuum. Ik vertelde dat dat de start van een baby maken nu dadelijk gaat beginnen. Hij was al volledig op de hoogte door seksuele voorlichting in groep 7 en 8 hoe dat ging.

  Vroeg verlegen of hij van een afstand mocht meekijken en wij zijn moeder vond het goed. Het gevoel dat we stiekem gehoord en betrapt zouden worden, wilden we zo voorkomen. Bij een naturistisch leven hoort seksualiteit geen taboe te zijn achter een gesloten slaapkamer. Het gevrijd van ons dat sloeg ie over, maar toen ik aan het penetreren begon, dat was spannend voor hem om te zien. Na de zaadlozing gehad in haar vagina, liep ik nog met een erectie naar hem toe. Nergens hoef je voor mij te schamen en hij zei dat het orgasme moment geweldig geil ervaarde. Ik ging me fris douchen en ze bleek later ook meteen zwanger van me. 9 maanden later bij de bevalling thuis was haar zoon ook erbij. Toen de baby uit de vagina geperst werd, keek ie verwonderd met mij hoe mooi voortplaning van de mens is. Hij heeft er een zusje bijgekregen. Hoerra!

 • Iana schreef:

  Laten meekijken tijdens het vrijen vind ik nu ook overdreven. Een gezonde manier van omgaan met sexualiteit kan wel. Ik en mijn man knuffelen heel vaak (ook als onze dochter het ziet) en als ze eens bij ons in bed komt liggen, kruipen we bijvoorbeeld heel vaak dicht tegen elkaar zodat ze merkt dat lichamelijk contact en liefde samen gaan (wij slapen alleen met slipje aan).
  Toen ze drie was, kwam ze eens plotseling onze slaapkamer binnen terwijl we aan het vrijen waren. Mijn man zei heel spontaan “mama is aan het paardje rijden” (ik zat namelijk bovenaan). Waarop ze zich spontaan naast ons neer legde en wij (zonder dat ze het merkte) stopten met vrijen. We begonnen beiden spontaan te lachten.
  Ze is er nooit meer op terug gekomen, voor haar was het helemaal niet schokkend.

 • anoniem schreef:

  hallo ik heb mijn ouders betrapt tijdens het opwinden mijn moeder met mijn stiefvader ik haat ze allebei en ik snap nog steeds niet waarom ze het zou doen terwijl ze 2 dochters en een zoon heeft ik ben die zoon ik was 13 en nu nog steeds toen ik ze betrapte en ik heb autisme specterum pddnos mcdd adhd en ik wil niet bij haar in de beurt blijven en ze heeftalleen gezegd dat ze het doet omdat ze van hem houd en het een fijn gevoel is nou dat vind ik belachelijk ik heb die avond gezegd dat ik niet meer in haar huis wil en nu gaat mijn moeder mij straffen als ik me rot voel en elke nacht wakker lich tot dat ze boven in bed liggen te slapen want ze doen het onder ik ben erg deprie en woest op mijn stiefvader en dan durft hij tegen mij te zeggen dat het niet zo erg was hij had z’n kleren nog niet uit dus dat geeft al aan dat het ze niets boeid dat ik dat heb gezien en ik moet door de weeks elke dag naar mijn moeder en om de weekend ben ik bij mijn vader dus ik ben 2 dagen bij mijn vader om de week dus week 1 bij mijn moeder de helen week en week 2 alleen in het weekend bij mijn vader en ik haat mijn moeder plz help me ik wil eigen lijk niet meer naar mijn moeder maar ik wordt naar het internaat gestuurd omdat ze niet willen dat ik in het huis ben zodat zij kunnen vrijen hoe vindt je dat dokter ik wil dat mijn moeder blij is dat ik deprie en woest overstuur en haar haat HELP ME WAT MOET IK DOEN HELP HELP HELP

 • VD schreef:

  Mijn zoon van 11 wordt heel verdrietig wanneer hij per ongeluk mijn ex-man of mijzelf met onze nieuwe partner ziet vrijen. Waar ligt de oorzaak van zijn grote verdriet? 5 jaar geleden zijn we in goede harmonie gescheiden en zijn beiden open over onze nieuwe relatie en sexualiteit. We kunnen er ook normaal over praten alleen komen mijn zoon en ik niet achter de oorsprong van zijn verdriet. Ik wil voorkomen dat hij later zelf issues met sex krijgt… Hoe lossen we dit samen op?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *