Als je kind hooikoorts heeft

Schoolkind 10 mei 2016
Kind met paardebloem

Rode ogen, een loopneus, niezen… is je kind verkouden of heeft het hooikoorts? Verkoudheid gaat bij kinderen gewoon weer over, hooikoorts niet. Heel soms heeft een kind al klachten als dreumes, maar in de meeste gevallen begint hooikoorts later, tussen zeven en vijftien jaar. Hooikoorts, ook wel rinitis genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen. In Nederland hebben ongeveer 30.000 kinderen er last van. Veel niezen, een jeukende loopneus, jeukende waterige ogen en soms koorts zijn de kenmerken van hooikoorts. Als hooikoorts bij kinderen niet behandeld wordt kan dit leiden tot ontwikkeling van astma en nieuwe allergieën.

Hoe komt het?

Bij hooikoorts spelen twee factoren een rol: erfelijke aanleg en de ontwikkeling van overgevoeligheid voor stoffen die voorkomen in de omgeving van het kind. Maar zelfs als de ouders beide geen last hebben van hooikoorts, kan een kind het wel krijgen. Hooikoorts treedt vaak op in de lente en de zomer, in de bloeitijd van grassen, bomen en onkruiden.

Pollenkalender

De start van het hooikoortsseizoen verschilt van jaar tot jaar. Daarom is het slim om de pollenkalender te bekijken waarin precies staat wanneer een gras, boom of onkruid bloeit. Bomen bloeien eerder dan grassen en afhankelijk van de allergie van je kind begint de hooikoorts vroeg of later in het seizoen. Sommigen hebben het hele seizoen, van ongeveer mei tot en met augustus, hooikoorts. Anderen krijgen pas later in het seizoen klachten of hebben er af en toe een dag last van.

Pollenweerbericht

Via onder andere weeronline.nl kun je dagelijks het pollenweerbericht bekijken. Daarin wordt het weer voorspeld en de activiteit van de pollen. Bij koel en bewolkt weer wordt de pollenproductie afgeremd. Maar als het zonnig en winderig weer is, verspreiden de pollen zich het meest en zijn de hooikoortsklachten het ergst. Door dit pollenweerbericht te volgen, weet je van tevoren hoe actief de pollen per dag ongeveer zullen zijn en welke maatregelen je kunt nemen.

Wat kun je ertegen doen?

Als je kind voor het eerst hooikoortsklachten heeft is het in ieder geval slim om je huisarts te raadplegen. Omdat hun lichaam nog in de groei is, is het bij kinderen nog belangrijker om te letten op het soort medicijn dat of de behandeling die je kiest. Seizoensgebonden hooikoorts wordt vrijwel altijd door pollen veroorzaakt en kan dus vaak vooraf worden voorspeld. Bovendien kun je hooikoortsklachten tegengaan of verminderen door allergenen te vermijden. Daarbij is het belangrijk om vast te stellen waar je kind allergisch voor is: voor boompollen of voor graspollen. Of misschien voor beide. Dit kan vastgesteld worden door een allergietest, die je aan kunt vragen via je huisarts.

Beschermende behandeling

Om hooikoorts bij kinderen tegen te gaan is het slim om voor het begin van het pollenseizoen te starten met een beschermende behandeling. Dit zijn vaak medicijnen met antistoffen zoals pillen of een neusspray. In veel gevallen worden de symptomen daardoor veel minder. Daarnaast bestaat er allergie immunotherapie om de onderliggende oorzaak van allergie aan te pakken. Immunotherapie kan worden toegediend via injecties of via tabletten.

Video: behandelmogelijkheden voor een kind met allergie

Auteur:  Franka van Arendonk
Bronnen: Ishetallergie.nl, Allergieplatform.nl

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *