Wondverzorging: wat je wel en niet moet doen

wondje

Schaafwonden moet je zoveel mogelijk luchten. En een wond kun je het beste ontsmetten met alcohol. Waar of niet waar? Vijf stellingen over wondbehandeling getoetst.

Een wond moet je ontsmetten met alcohol of waterstofperoxide

Niet waar: Een wond reinigen met waterstofperoxide of alcohol kan het wondweefsel zelfs beschadigen en het herstel vertragen. Kleine wonden kun je het beste schoonmaken met koud stromend water en milde zeep. Spoel de wond tenminste vijf minuten om vuil, puin en bacteriën te verwijderen. Diepe, grote of bloedende wonden moeten door een professional behandeld worden.

Een wond moet je vochtig houden

Waar: Het vochtig houden van een verwonding bevordert een snel herstel en belet dat verband vast gaat plakken aan de wond. Houdt het wondgebied schoon en breng een dunne laag antibiotische zalf aan, om een infectie te voorkomen.

Schaafwonden moet je zoveel mogelijk laten luchten

Niet waar: Een pleister of verband belemmert wrijving tussen de wond en kleren, en voorkomt dat vuil en bacteriën het wondgebied binnendringen. Dit zorgt voor een snellere heling. Verklein de kans op een infectie, door de wond te reinigen voor je het gaasje aanbrengt.

Bij wat diepere snijwonden kun je, door een pleister iets op te rekken tijdens het aanbrengen, de wondranden mooi naar elkaar toe trekken. Hierdoor druk je de bloedvaatjes dicht. Maak je gebruik van een hechtpleister? Breng deze dan over de breedte van de snee aan, niet over de lengte.

Een pleister moet je langzaam van de wond verwijderen

Waar: Wanneer je te snel een pleister van een wond trekt, loop je het risico dat je het korstje meetrekt waardoor de wond weer opent. Trek daarom zachtjes, stukje voor stukje, de pleister van de wond. Als het voelt alsof het korstje vastzit aan de pleister, week het korstje dan even in warm water zodat de pleister loslaat. Trek de pleister geleidelijk met de haarrichting mee, daarmee voorkom je een pijnlijke ongewilde ontharing.

Boter of ijs op brandwondwonden werkt helend

Niet waar: Boter of ijs op brandwonden aanbrengen, helpt je geen steek verder en kan zelfs zorgen voor meer schade. Houd kleine brandwonden onder stromend koud water tot de pijn afneemt. Bescherm een verbrande huid, door het te bedekken met een vet zalfgaas en een steriele droge verbandlaag. Breng het gaas voorzichtig en losjes aan, zodat het niet aan het de verbrande huid gaat kleven.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch A-Z, WebMD

3 Reacties

 • appeleter schreef:

  Jaren geleden stond er in weekblad Intermediair een artikel dat honing op een brandwond de genezing zou bevorderen, en werd het gebruik van elke zalf (maar nu spreek ik over midden of eind jaren tachtig) afgeraden.
  Hoe kijkt men daar nu tegenaan?

  Voor een schaafwond heb ik goede ervaringen met gelpleisters van een bekend pleistermerk.

 • helper schreef:

  Nestosyl druppels over de behandelde brandwond nemen de pijn weg en verzorgen prachtig.

 • Monir schreef:

  Ter aanvulling op bovenstaande: een pleister moet je inderdaad voorzichtig verwijderen. Tegenwoordig bestaat er een product voor het pijnloos en schadevrij verwijderen van pleisters: Limisan.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *