Wat te doen tegen muggen?

Wat te doen tegen muggen

Het is weer zo ver. Even ’s avonds een partijtje badminton en je zit onder de muggenbulten. De kinderen draaien en draaien in bed en als je vraagt wat er is, dan zeggen ze dat ze zo’n jeuk hebben. Dat is het nadeel van een mooie zomer. Is er iets aan die muggen te doen? En hebben muggen voorkeur voor bepaalde mensen?

Jazeker, vrouwtjesmuggen (mannetjesmuggen steken niet) ruiken hun prooi van ver en hebben een duidelijke voorkeur. Eén op de tien mensen is bijzonder aantrekkelijk voor muggen. Zo hebben ze helaas een voorkeur voor zwangere vrouwen. Maar er is meer:

  • Muggen hebben bloed nodig om gezonde eitjes voort te brengen en ze hebben de mensen die veel kooldioxide afscheiden van een meter of vijftig in de gaten. Mensen die actief zijn scheiden veel kooldioxide af. Vandaar dat je eerder bij een partijtje voetbal of badminton geprikt wordt, dan wanneer je stil ligt.
  • En grote lichamen scheiden ook meer af, vandaar dat volwassenen meer gestoken worden dan kinderen.
  • Ook een grote hoeveelheid cholesterol op je huid is aantrekkelijk voor muggen. Het betekent overigens niet dat je ook veel cholesterol in je bloed hebt. Urinezuur vinden muggen ook lekker en verder melkzuur dat in je zweet zit. Dus regelmatig verschonen zou je zeggen.
  • Overigens blijkt dat 85% van je aantrekkelijkheid voor muggen genetisch bepaald is.
  • Muggen zitten overal, maar ze zijn gek op stilstaand water. Dat zou je kunnen vermijden. Verder wonen ze vaak in kustgebieden, maar die zijn in vakantieperioden natuurlijk juist zeer aantrekkelijk. Het is kiezen of delen.

Het beste middel

Gelukkig kun je jezelf tegen muggen beschermen. Er zijn bepaalde stoffen waar muggen grote hekel aan hebben. DEET bestaat al zo’n veertig jaar en is bewezen het meest effectieve middel om muggenbeten te voorkomen. Muskietenmiddelen waarin 28,5% DEET zit beschermt ongeveer vijf uur lang. Bij kinderen gebruik je concentraties met daarin 10% of minder DEET en je gebruikt het niet bij baby’s jonger dan twee maanden. DEET is ook opvallend veilig. Er zijn wel eens ongelukjes mee gebeurd, maar daarbij was er sprake van overgebruik. Zorg wel altijd dat je de aanwijzingen op de verpakking goed leest. Gebruik het met mate, smeer of spuit het niet op of vlakbij open huid, ogen, mond, neus, onder je kleren of in de buurt van voedsel. En na gebruik moet je je handen goed met water en zeep wassen. Bij kinderen moet je de laagste concentratie kiezen en het nooit gebruiken als ze nog geen twee maanden oud zijn. En gebruik het niet te vaak en te snel achter elkaar.

Alternatieven

Bestaat er alleen maar DEET? Welnee. Middeltjes die picardin bevatten blijken ongeveer even effectief. Bestaan er ook alternatieve middeltjes? Eucalyptusolie en met name de olie van de citroen-eucalyptus is bewezen effectief, maar wel in de mate van de lage concentraties DEET. Niet bij kinderen onder de drie jaar gebruiken. Ook soja-olie, citronella-olie, cedarolie, pepermuntolie, citroengrasolie en geraniumolie hebben een licht anti-muggeneffect. Het zou ongeveer anderhalf uur enige bescherming bieden.

Met deze kennis zou je de zomer moet kunnen overleven. Jammer als je aantrekkelijk voor muggen bent, en meer geprikt wordt dan anderen. Maar bedenk dat mooie zomers niet zonder muggen komen. Muggen bestaan al 170 miljoen jaar. Die zullen er ook nog wel een tijd blijven.

Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

3 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *