Vier tips om een tekenbeet te voorkomen

Wanneer de zon een dagje schijnt trekken we er massaal op uit, vooral in de natuur. Lekker wandelen en spelen in het bos, de duinen of het park. Maar wist je dat dit ook het leefgebied van de teek is? 24% van de teken kan de Borrelia bacterie op mensen overdragen, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Op een tekenbeet zit je dus écht niet te wachten. Met deze tips kun je een tekenbeet gemakkelijk voorkomen.

Tip 1: draag geïmpregneerde sokken

Een tekenbeet voorkomen is vrij eenvoudig. Een teek kruipt via het lichaam omhoog en bijt zich dan vast in de blote huid, het liefs op warme plekken zoals de knieholtes of liezen. Vaak wordt gedacht dat een teek kan springen, vliegen of uit bomen valt. Dit is een fabeltje. De teek komt meestal van onderen en kruipt dan langzaam omhoog.

Met het dragen van dichte kleding voorkom je dat een teek zich kan vastbijten. Stop bijvoorbeeld je broekspijpen in je sokken. Er bestaan ook insectwerende sokken die een tekenbeet helpen voorkomen.

Tip 2: smeer je huid in met insectwerende producten

Met warm weer draag je misschien liever geen dichte kleding. Dan kun je bijvoorbeeld insectwerende producten gebruiken. Een insectenwerend middel bedwelmt de teek zodat hij niet meer kan bijten. Er zijn verschillende middelen die je gewoon op je huid mag gebruiken. Door je huid ermee in te smeren kun je eenvoudig een tekenbeet voorkomen. Let bij het kopen van een insectenwerend middel op de volgende dingen:

  • Hoe hoger het percentage is dat op de verpakking staat, hoe langer de beschermingsduur
  • Gebruik een middel dat je zo lang mogelijk beschermt tegen een tekenbeet, zodat je niet constant aan het smeren bent

Tip 3: gebruik voor kinderen een product met lemon-eucalyptus extract

Kinderen onder de dertien jaar kun je niet met insectenwerende middelen insmeren. Producten met een percentage van 50% of hoger mag je zelfs pas vanaf achttien jaar gebruiken. Het alternatief is een product met lemon-eucalyptus extract. Dat is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar en uiteraard ook voor volwassenen die liever geen producten met hoge percentages gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een gevoelige huid.

Tip 4: vermijd het leefgebied van de teek

Kortom: een tekenbeet voorkomen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vermijd waar mogelijk het leefgebied van de teek. Ga je toch in het bos wandelen of speelt je kind vaak in het park, gebruik dan een insectenwerend product, eventueel op basis van lemon-eucalyptus extract. Een tekenbeet voorkomen is altijd beter dan een teek te laat verwijderen!

Pagina laatst aangepast op 23 juli 2019


Gerelateerd