Patiënt hooikoorts te laat met medicijnen

Veel mensen die last hebben van hooikoorts gaan pas hooikoortsmedicijnen gebruiken als de pollen al door de lucht zweven. Dat is te laat, zegt de Wageningse bioloog Arnold van Vliet. Hooikoortsmedicijnen, ook de snelwerkende middelen, zijn namelijk veel effectiever als hooikoortspatiënten al enkele weken voor het vrijkomen van pollen in de lucht beginnen met slikken.

Allergie pollen

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeelkorrels (pollen) van planten en bomen. Hooikoorts is een vorm van allergische rhinitis. Zeker 1,5 miljoen Nederlanders hebben er last van. Het werkelijke aantal ligt volgens artsen waarschijnlijk hoger, omdat niet alle hooikoortspatiënten de symptomen van hooikoorts bij zichzelf herkennen.

Wanneer starten met hooikoorts medicijnen?

Hoewel de eerste piek in pollen vaak al in januari wordt geconstateerd, gaan er volgens de verkoopcijfers van apothekers zo vroeg in het seizoen nog maar weinig hooikoortsmedicijnen over de toonbank. De symptomen van hooikoorts zouden echter verminderd kunnen worden als er op tijd gestart wordt met het slikken van medicijnen.

Hooikoortsseizoen

De meeste hooikoortspatiënten zijn gevoelig voor de pollen van grassen en berken. Voor hen loopt het hooikoortsseizoen van april tot november. Als de temperaturen in maart vroeg oplopen, kan het seizoen al half maart beginnen.

Pollenradar

Als hooikoortspatiënt weet je vaak niet wanneer de voor jou belastende pollen in de lucht komen, of voor welke pollen je allergisch bent. Van Vliet heeft daarom een speciale natuurkalender gemaakt die pollenconcentraties in de lucht voorspelt. De bioloog heeft ook een overzicht gemaakt die de zogenoemde kruisreactiviteit weergeeft. Daarin kun je aflezen hoe groot de kans is dat je ook voor andere pollen allergisch bent. Bij de Allergieradar van Universiteit Wageningen kun je een gepersonaliseerde pollenverwachting aanmaken.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Natuurkalender, Natuurbericht, Universiteit Wageningen

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd