Patiënt hooikoorts te laat met medicijnen

Patiënt hooikoorts te laat met hooikoorts medicijnen

Veel mensen die last hebben van hooikoorts gaan pas hooikoortsmedicijnen gebruiken als de pollen al door de lucht zweven. Dat is te laat, zegt de Wageningse bioloog Arnold van Vliet. Hooikoortsmedicijnen, ook de snelwerkende middelen, zijn namelijk veel effectiever als hooikoortspatiënten al enkele weken voor het vrijkomen van pollen in de lucht beginnen met slikken.

Allergie pollen

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeelkorrels (pollen) van planten en bomen. Hooikoorts is een vorm van allergische rhinitis. Zeker 1,5 miljoen Nederlanders hebben er last van. Het werkelijke aantal ligt volgens artsen waarschijnlijk hoger, omdat niet alle hooikoortspatiënten de symptomen van hooikoorts bij zichzelf herkennen.

Wanneer starten met hooikoorts medicijnen?

Hoewel de eerste piek in pollen vaak al in januari wordt geconstateerd, gaan er volgens de verkoopcijfers van apothekers zo vroeg in het seizoen nog maar weinig hooikoortsmedicijnen over de toonbank. De symptomen van hooikoorts zouden echter verminderd kunnen worden als er op tijd gestart wordt met het slikken van medicijnen.

Hooikoortsseizoen

De meeste hooikoortspatiënten zijn gevoelig voor de pollen van grassen en berken. Voor hen loopt het hooikoortsseizoen van april tot november. Als de temperaturen in maart vroeg oplopen, kan het seizoen al half maart beginnen.

Pollenradar

Als hooikoortspatiënt weet je vaak niet wanneer de voor jou belastende pollen in de lucht komen, of voor welke pollen je allergisch bent. Van Vliet heeft daarom een speciale natuurkalender gemaakt die pollenconcentraties in de lucht voorspelt. De bioloog heeft ook een overzicht gemaakt die de zogenoemde kruisreactiviteit weergeeft. Daarin kun je aflezen hoe groot de kans is dat je ook voor andere pollen allergisch bent. Bij de Allergieradar van Universiteit Wageningen kun je een gepersonaliseerde pollenverwachting aanmaken.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: Natuurkalender, Natuurbericht, Universiteit Wageningen

4 Reacties

 • Irene schreef:

  Ook mijn zoon en ik zijn weer getroffen door die fantastische Els’…
  Is er nu geen medicijn die alsnog werkt….ook als je te laat bent met het innemen.
  Allebei slikten we cetirizine 1 per dag. Doodziek ligt mijn zoon in bed rood doorlopen ogen en verstopte neus, alhoewel er het soms gewoon uitloopt.
  Ik hoop dat er iets op de markt komt dat ook al ben je te laat dat je dan toch met dat ene medicijn geholpen kan worden.
  Hij zit in zijn examen jaar en hopen dat hij zich er toch doorheen kan snotteren.

 • Dr. J. Verhei-Gruijters Koch schreef:

  Geachte mevrouw Irene,
  Eufrasia kan verlichting geven in het geheel. Op doktersrecept verkrijgbaar. Is homeopatisch. Ik heb veel patienten met hooikoortsklachten, die vraag ik het hemd van het lijf. Dat lijkt misschien vreemd maar is het niet. Ik wil alles weten, over vroeger, waar iemand bang voor is, of hij nog seksueel actief is, hoe hij zijn of haar jeugd heeft ervaren, etc. etc. Alleen op basis van die gegevens kan een betrouwbaar beeld van iemands leven worden geschapen waar ik dan vaak het juiste middel bij kan vinden. In combinatie met een klein onderzoekje (bloed, plas en wat algemene kenmerken) boek ik goede resultaten. Andere artsen zouden dat ook moeten doen. De middeltjes in de apotheek helpen niet, dat is met een kanon schieten op hooikoortsklachten. Het wordt allemaal teveel onderschat. Per 1 juli ga ik stoppen met mijn praktijk. Ik ga rentenieren.

 • Vera schreef:

  Goedenavond,

  Ik heb een vraagje: ik ben allergisch voor de berk, en wil misschien gaan verhuizen. Nu staat er daar bij de buren een grote berk in de tuin. Is het zo dat ik dan meer last daarvan zou hebben omdat de concentratie pollen in de lucht bij zo’n boom groter is, of maakt dat niet uit en zitten er toch wel pollen in de lucht waar ik last van heb?

  Ik hoor het graag,

  Met vriendelijke groet,

  Vera

 • Tina schreef:

  Ik lees deze berichten en ben verbaasd dat mensen met hooikoorts klachten niet simpelweg een luchtreiniger plaatsen in plaats van doodziek in bed te liggen kan je gewoon verder met je leven. Kijk eens op http://www.luchtreiniger.nl/ ik heb daar een Winix U300 luchtreiniger gekocht en heb thuis absoluut geen last meer van mijn hooikoorts allergie.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *