Onbezorgd op vakantie met diabetes

Een (verre) reis maken met diabetes is soms een hele onderneming. Regelmatig leven is dan ook een van de gouden regels bij diabetes. Maar laat diabetes je niet beletten om op vakantie te gaan. Met een goede voorbereiding kun je alsnog probleemloos reizen. Dokterdokter.nl geeft tips.

Tip 1

Regel een reis- en annuleringsverzekering die dekking geeft bij ongevallen veroorzaakt door diabetes. De Diabetesvereniging Nederland biedt zulk soort verzekeringen aan.

Tip 2

Zorg dat je alle diabetes-gerelateerde spullen, zoals insuline en insulinepennen, meeneemt op vakantie. Maak bijvoorbeeld een lijstje van de spullen als reminder tijdens het inpakken. Wanneer je gaat vliegen is het aan te raden je diabetesspullen te vervoeren in je handbagage, voor het geval je ruimbagage zoek raakt. En neem een reservevoorraad mee voor het geval je reis onverwachts langer duurt, bijvoorbeeld door vertraging van het vliegtuig. Bovendien controleer je je glucosegehalte op vakantie meestal vaker dan doorgaans het geval is. Dan is een reservevoorraadje ook niet overbodig.

Tip 3

Regel altijd een medische verklaring voordat je op vakantie gaat, om aan te tonen dat je recht hebt op bepaalde materialen en medicijnen. Zo voorkom je gedoe bij de douane.

Tip 4

Insuline verliest kracht bij extreem warme en koude temperaturen. Berg het daarom goed op. Bijvoorbeeld bij extreme warmte in een isolerend koeltasje en bij extreme kou onder je kleding en dicht bij je lichaam.

Tip 5

Bij verre reizen naar landen met andere tijdszones raakt je regelmaat verstoord. Hierdoor moet je het insulineschema aanpassen. Doe dit samen met een arts.

Tip 6

Controleer regelmatig je bloedglucosegehalte. Houd altijd snelle (druivensuiker) en langzame (brood) koolhydraten bij de hand.

Tip 7

Je lichaam neemt insuline beter en sneller op bij warmte. Dit verhoogt de kans op een hypo. Houd daar rekening mee.

Tip 8

Informeer of er diabetesmaterialen beschikbaar zijn in de buurt van je vakantieadres. Altijd handig om te weten.

Tip 9

Mensen met diabetes zijn extra gevoelig voor een infectieziekte. Daarom is het belangrijk de aanbevolen vaccinaties toegediend te krijgen. Inentingen hebben overigens geen invloed op diabetes, dus je kunt je probleemloos laten vaccineren.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: UMCG, Diabetesvereniging Nederland Foto: Freek van Asperen/ Kippa

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd