Mond-op-mondbeademing en borstcompressie bij een hartstilstand

Reizen & vrije tijd 21 december 2015 2 Reacties
Mond-op-mondbeademing en borstcompressie bij een hartstilstand

Iemand mond-op-mondbeademing en borstcompressie geven met een hartstilstand? Een AED gebruiken? Ach, dat zal ik vast nooit hoeven doen, denken de meeste mensen. Elke week krijgen echter driehonderd Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat zijn zo’n 15.600 hartstilstanden per jaar, zonder dat er een verpleegkundige of arts in de buurt is. Reanimeer jij iemand in zo’n situatie? Dokterdokter geeft een aantal reanimatietips bij een hartstilstand.

Borstcompressie (hartmassage) en mond-op-mondbeademing

Bij een reanimatie geef je de persoon met een hartstilstand borstcompressie en mond-op-mondbeademing. Je neemt als het ware de bloedsomloop en de ademhaling over, stelt de hersenfunctie veilig, bereidt het hart voor op AED en overbrugt de tijd dat er een AED of ambulance is. Belangrijk is dat reanimatie zo snel mogelijk gebeurt; binnen vier minuten. Hoe meer tijd er verloren gaat, hoe groter de kans op hersenbeschadiging of de dood.

Voordat je aan borstcompressie begint, moet je het volgende doen:

 • Kijk of het slachtoffer bij bewustzijn is door zijn schouders te schudden en te vragen hoe het gaat. Blijf altijd bij het slachtoffer, ook bij bewusteloosheid. Roep anderen om hulp.
 • Controleer de ademhaling met de volgende drie stappen:
  • Leg je hand op zijn voorhoofd en kantel zijn hoofd voorzichtig naar achteren. Zo open je de luchtweg.
  • Til zijn kin op met twee vingertoppen (met je andere hand).
  • Je controleert nu (maximaal tien seconden) door te luisteren, kijken en voelen of er een ademhaling is.
 • Bel 112 (of laat een omstander 112 bellen) en vertel dat het om een reanimatie gaat en dat er een ambulance en AED moeten komen. Laat omstanders een AED halen, indien er een in de buurt is.

Borstcompressie

Leg vervolgens het slachtoffer op zijn rug op een harde ondergrond. Rol zijn hoofd, lichaam en ledematen tegelijkertijd om. Begin nu met borstcompressie:

 • Kniel aan één kant van het slachtoffer en zet beide handen op het onderste deel van het borstbeen. Je legt de ene hand over de andere. Druk het borstbeen ongeveer vijf centimeter in.
 • Herhaal dit dertig keer. Houdt een tempo van minstens honderd keer per minuut en maximaal 120 per minuut aan.

TIP: uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Illinois College of Medicine blijkt dat de disco-hit Stayin’ alive uit 1977 van de Bee Gees het ideale ritme heeft op om te reanimeren. Dit nummer heeft vrijwel hetzelfde ritme met 103 beats per minuut.

Mond-op-mondbeademing

Nu komt de mond-op-mondbeademing: lift de kin, kantel het hoofd naar achteren, knijp de neus dicht (zodat er geen lucht ontsnapt via de neus) en geef mond-op-mondbeademing. Adem één seconde zo dat de borstkas omhoog komt. Laat vervolgens het slachtoffer uitademen. Herhaal dit nog één keer (in totaal twee keer beademen). Komt de borstkas niet omhoog? Dan is de borstkas mogelijk geblokkeerd (bijvoorbeeld door voedsel). In dit geval is een andere behandeling nodig, bijvoorbeeld de Heimlich-manoeuvre.

Herhaal bovenstaande (dertig borstcompressie en dan twee keer mond-op-mondbeademing) tot er een ambulance of AED is.

AED

Een AED (Automatische Externe Defibrillator), je ziet er weleens één hangen in een openbare ruimte. Als het erop aankomt, weet jij dan hoe je een AED defibrillator moet gebruiken?

Een AED defibrillator geeft elektrische schokjes af, waardoor het hartritme weer kan herstellen. Je ‘reset’ het hart als het ware. Dit doe je door de twee elektroden van de AED op de borstkas van het slachtoffer te plakken. De AED analyseert het hartritme en geeft tijdens het gebruik instructies voor de beste behandeling.

Reanimatie bij kinderen

Bij kinderen gaat de reanimatie bijna op dezelfde manier als bij volwassenen. Je drukt alleen de borstkas van een kind minder diep in tijdens borstcompressie. Een standaard AED is geschikt voor kinderen boven de acht jaar. Voor kinderen tussen de één en acht jaar is er een AED met aanpassingen beschikbaar. Volgens de Reanimatieraad is er onvoldoende bewijs om aanbevelingen te doen over het gebruik van AED bij kinderen jonger dan één jaar.

Reanimatie bij baby’s

De reanimatie van een baby verloopt op bepaalde punten anders:

Mond-op-mondbeademing baby

 • Plaats tijdens mond-op-mondbeademing je mond over de mond én neus van de baby.
 • Blaas minder krachtig tijdens mond-op-mondbeademing, om zo longbeschadiging te voorkomen.
 • Je geeft een baby vijftien tot twintig keer peer minuut beademing (ongeveer één keer in de drie of vier seconden).

Borstcompressie baby

 • Tijdens borstcompressie bij een baby druk je vlak onder de tepels de borstkas in. Je drukt tot een diepte van één tot 2,5 centimeter.
 • Je geeft een baby tachtig tot honderd keer borstcompressie per minuut.
 • Geef afwisselend twee beademingen en vijftien keer borstcompressie. Herhaal dit totdat de hulpverleners er zijn. In een minuut geef je dus ongeveer acht beademingen.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Hartstichting, Merck Manual Medisch Handboek, Reanimatieraad, Reuters

2 Reacties

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *