Hooikoorts: een overzicht van medicijnen

Er zijn verschillende manieren om klachten bij hooikoorts te verminderen of voorkomen. Eén van de opties is het vermijden van allergenen, de stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Zo kan je er zelf voor zorgen dat je zo min mogelijk pollen inademt en een vakantiebestemming kiest die hooikoortsvriendelijk is. Vaak is het echter bijna onmogelijk om allergenen te vermijden, bijvoorbeeld tijdens de piek van het hooikoortsseizoen. De pollen van bloeiende grassen en bomen zitten dan overal in de lucht. Daarom zijn er diverse hooikoortsmedicijnen op de markt die gericht zijn op het aanpakken van de oorzaak van hooikoorts. Een overzicht.

Hooikoortsmedicijnen die de symptomen bestrijden

Er zijn diverse hooikoortsmedicijnen op de markt die niet de onderliggende oorzaak van hooikoorts bestrijden, maar in plaats daarvan gericht zijn op het verminderen van de klachten die gepaard gaan met hooikoorts. Deze symptoombestrijdende hooikoortsmedicijnen zijn vaak beschikbaar in tabletten, oogdruppels of neussprays. Ze werken vaak snel en geven kortdurende verlichting van hooikoortsklachten. De werkzame stoffen zijn hier vaak anti-histamines, stoffen die de werking van histamine blokkeren. Histamine is de stof die vrijkomt bij allergische reacties en daarmee verantwoordelijk is voor de hooikoortsklachten.

Hooikoortsmedicijnen die zich richten op de oorzaak

Een andere vorm van behandelen is allergie immunotherapie. Allergie immunotherapie grijpt aan op het immuunsysteem, het lichamelijk afweersysteem. Hiermee richt je je op de onderliggende oorzaak van hooikoorts voor een langdurige verbetering van hooikoortsklachten.

Hoe werkt allergie immunotherapie?

Via allergie immunotherapie word je geleidelijk minder gevoelig gemaakt voor allergenen. Je krijgt steeds een bepaalde hoeveelheid allergenen toegediend. Het eigen afweersysteem wordt zo als het ware opnieuw geprogrammeerd en je raakt gewend aan de allergenen. Onderzoek heeft aangetoond dat allergie immunotherapie een gunstig effect heeft op hooikoortsklachten, zoals een loopneus, verstopte neus, tranende ogen of benauwdheid. Het effect is niet meteen merkbaar, maar al in het eerste jaar van de behandeling nemen de symptomen af. Je hebt ongeveer drie jaar immunotherapie nodig voor je hooikoortsklachten volledig kan wegnemen. Na die periode ben je van je klachten af of zijn de klachten in ieder geval een stuk minder. Deze vorm van behandelen wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij patiënten die allergisch zijn voor bijensteken, wespensteken of huisstofmijten.

Injecties of tabletten

Allergie immunotherapie kan op twee manieren worden toegepast. Kies je voor injecties, dan krijg je in het begin een (steeds verhoogde) dosis in de huid ingespoten door een arts (instelfase). Is de hoogste dosering bereikt, dan krijg je één keer in de zoveel tijd een injectie met een onderhoudsdosering toegediend. Je kunt ook kiezen voor tabletten waarin allergeenextract verwerkt is. Je neemt er dagelijks eentje en laat hem onder je tong smelten. Dat duurt een paar seconden. Deze tablet  is  verkrijgbaar tegen graspollenallergie. Allergie immunotherapie wordt door de verzekering vergoed, maar moet wel door een arts zijn voorgeschreven. Er kunnen net als bij elk geneesmiddel bijwerkingen optreden. Raadpleeg altijd de bijsluiter van een product voor een volledig overzicht van de bijwerkingen.

Stuifmeelkorrels

Bij stuifmeel denk je al snel aan de boosdoener van hooikoorts, maar het kan ook de oplossing vormen! Hoewel stuifmeel normaal gesproken door de wind wordt meegevoerd en ons hooikoortsklachten kan geven, is het stuifmeel dat door bijen verzameld wordt vaak kleverig en zwaar. Bijen voegen namelijk een speeksel toe aan het stuifmeel en maken er kleine korreltjes van. Die stuifmeelkorrels hebben een geneeskrachtige werking. Het speeksel dat de bijen toevoegen aan het stuifmeel neutraliseert en vernietigt namelijk de allergische werking ervan.

Het innemen van deze stuifmeelkorrels zorgt ervoor dat je een weerstand opbouwt tegen het stuifmeel dat door de wind wordt verspreid, wat je hooikoortsklachten op de lange termijn een stuk kan verminderen. Daarnaast hebben stuifmeelkorrels vele andere gunstige werkingen op de gezondheid, waaronder een positieve werking op de ademhaling.

Interesse in stuifmeelkorrels? Ze zijn vaak bij imkers te koop. Neem in de hooikoortsperiode (van maart tot augustus) bij elk ontbijt één a twee theelepels stuifmeelkorrels. Omdat je een resistentie moet opbouwen tegen stuifmeel, kan dit enige tijd duren. Het is een natuurlijke én gezonde oplossing tegen hooikoorts, dus wie weet het wachten waard!

Video: klachten ten gevolge van hooikoorts en mogelijkheden voor behandeling

Video: Feiten en Fabels - Behandeling van allergie

Wil je meer lezen over allergie en allergie immunotherapie? Kijk dan eens op de website allesoverallergie.nl

Wil je meer lezen over het verminderen van hooikoortsklachten? Lees dan 10 tips om hooikoortsklachten te verminderen.

Auteur: Michelle Vellinga, Kim van der Vliet


Bronnen: Allesoverallergie.nl, Imkersnederland.nl

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd