Fris uit het vliegtuig met flight-fitness

vliegen

De beste manier om na een lange vlucht fit uit een vliegtuig te stappen is te reizen in de businessclass. Heel wat goedkoper is het om in je economyclass-stoel regelmatig een paar oefeningen te doen. Oefeningen stimuleren de doorbloeding en verjagen dat verlammende gevoel in je spieren bij lang stilzitten. Hier acht suggesties:

 • Voetheffen. Zet je hielen op de vloer, kantel je tenen zo hoog mogelijk en kantel ze weer terug. Doe dit  tien keer. Trek daarna je hielen hoog op, waarbij je je tenen op de vloer houdt. Kantel je hielen weer terug. Doe dit ook tien keer.
 • Enkeldraaien. Til je voeten tien centimeter van de vloer en beweeg de voeten in een cirkel, de rechtervoet met de klok mee en weer terug, de linker tegen de klok in en weer terug. Doe dit tien keer.
 • Knieheffen. Til een been iets op en duw met een hand het been naar beneden terwijl je met je been juist je hand naar boven probeert te duwen. Zo span je arm- en beenspieren aan. Wissel van been. Herhaal dit tien keer.
 • Schouderdraaien. Beweeg de schouders naar voren, daarna naar boven en vervolgens zo ver mogelijk naar achteren. Maak een soepele, draaiende beweging. Draai op dezelfde manier de schouder weer terug naar voren en ontspan. Doe dit tien keer.
 • Armbuigen. Leg de ellebogen op de leuning, waarbij onder- en bovenarmen een hoek van negentig graden maken. Breng afwisselend linker- en rechterhand naar je borst en weer terug. Doe dit tien keer.
 • Onderrug strekken. Kantel je stuitje zover mogelijk naar onderen in de stoel en buig tegelijk je rug iets naar voren. Span je onderrug en je bekkenspieren zo twee seconden aan en kantel dan terug. Doe dit vijf keer.
 • Schouders rekken. Strek je linkerarm, recht naar voren. Pak met je rechterhand de linkerelleboog en druk de gestrekte linkerarm langzaam naar de rechterschouder. Blijf zo vijf seconden zitten. Doe hetzelfde met de rechterarm.
 • Nekrollen. Ontspan je schouders, laat het hoofd langzaam naar de rechterschouder zakken, zo ver als aangenaam is. Houd dit twee seconden vol. Draai het hoofd rustig naar de linkerschouder en doe hetzelfde. Doe dit vijf keer.

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: KLM/Schiphol Medical Services, Jetlagprevention

2 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Binnenkort ga ik een lange vliegreis maken. Helaas ben ik hiervoor erg angstig. Mijn huisarts heeft mij Oxazepam voorgeschreven. Op zijn advies dit uitgeprobeerd i.v.m. mogelijke allergische reactie. Geen allergische reactie gehad. Maar ik merk eigen helemaal niets van de werking van deze tabletten. Ik heb hierover gebeld met de huisarts. De doktersassistente gaf aan, i.o.m. de huisarts, dat dit mogelijk was omdat de stress/druk op dat moment niet zo groot was. Aangegeven dat ik eigenlijk veel wil slapen maar daar werd niet op gereageerd.
  Ik heb nu van een collega, die recent 13 uur heeft gevlogen, Temazepam 10 mg. gekregen. Zij heeft dit middel van haar huisarts gekregen voor haar vliegangst. Zij had heerlijk geslapen en een fijne vlucht gehad.
  Kan het kwaad als ik 1 of 2 van deze tabletjes inneem tijdens of vlak voor de reis?

 • Bart Bakkers - apotheker - expert drdr schreef:

  Oxazepam is doorgaans een prima middel om angststoornissen, zoals vliegangst, te behandelen. U merkt inderdaad waarschijnlijk pas bij een stressvolle situatie of het werkt of niet. Soms worden gebruikers slapering na het gebruik van oxazepam, maar dat hoeft niet per definitie te gebeuren. Temazepam daarentegen is echt een slaaptablet. Voor een vliegreis kan zowel oxazepam als temazepam worden gegeven. Tegen de angst heeft oxazepam de voorkeur, wil men slapen tijdens een lange vlucht dan heeft temazepam weer de voorkeur.
  Als apotheker moet ik u afraden om zomaar medicijnen van een ander te gebruiken. Hier kleven ernstige risico’s aan op het gebied van de medicatiebewaking. Mijn advies zou zijn om het toch met uw eigen huisarts te bespreken.

  Bart Bakkers – apotheker – expert drdr

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *