DEET stinkt, ook voor muggen

DEET is een afkorting van de chemische stof N,N-diethyl-meta-toluamide. Onderzoekers zijn er jarenlang van uitgegaan dat DEET het reukorgaan van muggen blokkeert. Maar deskundigen van de Universiteit van Californië hebben ontdekt dat muggen DEET wel degelijk kunnen ruiken. Sterker nog, ze vinden het stinken. Dat is ook de reden dat ze de geur mijden.

Betere stoffen

Volgens de wetenschappers kan de ontdekking ertoe leiden dat betere insectenwerende stoffen worden ontwikkeld. Dat zou kunnen helpen in de strijd tegen onder meer malaria.

Tegen muggen en teken

DEET is vooral effectief tegen muggen, zandvliegen en teken, maar helpt niet tegen wespen en bijen. Het middel wordt al tientallen jaren gebruikt en wordt als veilig beschouwd. Een deel van het opgesmeerde middel komt via de huid in het bloed en wordt weer uitgeplast. Soms treden bij de huid overgevoeligheidsreacties op, maar dat gebeurt meestal bij middelen met een hoge concentratie DEET - van meer dan vijftig procent.

Zwanger? Pas op!

De meeste van de in Nederland verkrijgbare muggenwerende middelen bevatten veertig procent DEET. Voor vrouwen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap en voor kleine kinderen worden middelen aangeraden met een gehalte van twintig procent.

Kleine kinderen

Sommige fabrikanten ontraden veiligheidshalve elk gebruik van DEET door kinderen onder de twee jaar. Middelen met een lage concentratie DEET werken minder lang en moeten op grotere delen van de huid worden gesmeerd.

Lees ook: Wat te doen tegen muggen?

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: National Academy of Sciences, Travelclinic

Pagina laatst aangepast op 4 juli 2019


Gerelateerd