DEET stinkt, ook voor muggen

DEET stinkt, ook voor muggen

DEET is een afkorting van de chemische stof N,N-diethyl-meta-toluamide. Onderzoekers zijn er jarenlang van uitgegaan dat DEET het reukorgaan van muggen blokkeert. Maar deskundigen van de Universiteit van Californië hebben ontdekt dat muggen DEET wel degelijk kunnen ruiken. Sterker nog, ze vinden het stinken. Dat is ook de reden dat ze de geur mijden.

Betere stoffen

Volgens de wetenschappers kan de ontdekking ertoe leiden dat betere insectenwerende stoffen worden ontwikkeld. Dat zou kunnen helpen in de strijd tegen onder meer malaria.

Tegen muggen en teken

DEET is vooral effectief tegen muggen, zandvliegen en teken, maar helpt niet tegen wespen en bijen. Het middel wordt al tientallen jaren gebruikt en wordt als veilig beschouwd. Een deel van het opgesmeerde middel komt via de huid in het bloed en wordt weer uitgeplast. Soms treden bij de huid overgevoeligheidsreacties op, maar dat gebeurt meestal bij middelen met een hoge concentratie DEET – van meer dan vijftig procent.

Zwanger? Pas op!

De meeste van de in Nederland verkrijgbare muggenwerende middelen bevatten veertig procent DEET. Voor vrouwen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap en voor kleine kinderen worden middelen aangeraden met een gehalte van twintig procent.

Kleine kinderen

Sommige fabrikanten ontraden veiligheidshalve elk gebruik van DEET door kinderen onder de twee jaar. Middelen met een lage concentratie DEET werken minder lang en moeten op grotere delen van de huid worden gesmeerd.

Lees ook: Wat te doen tegen muggen?

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: National Academy of Sciences, Travelclinic

3 Reacties

 • M schreef:

  Tijdens mijn reis in Suriname, had ik me meerdere malen per dag ingesmeerd met deet, in de veronderstelling dat het de muggen weg zou houden. Maar het leek ze bijna aan te trekken! Pas nadat ik een anti muggen spray (met een klein percentage Deet) uit de supermarkt had gehaald (wat trouwens een stuk beter rook dan puur alleen Deet) hield het de muggen op afstand. Dat scheelde een hoop jeuk en kopzorgen aangezien er buiten kans op Malaria nog een grotere kans op Dengue (knokkelkoorts) heerste. Ik wil hiermee zeggen dat Deet niet echt een wondermiddel is, zorg ook voor een klamboe (geimprigneerd) bij het slapen en kijk ook in het land zelf waar de bevolking mee werkt. Het muggengoedje wat ik had gekocht werkte iig beter en was ook nog een stuk goedkoper!

 • GWBergh schreef:

  Het valt me op dat veel mensen hier in Nederland spullen tegen insecten en dergelijke kopen om in het buitenland te gebruiken.
  Mijn ervaring is dat als je zulke spullen in het land koopt waar je bent ze veel beter en efficiënter werken.

  Gert

 • whatever schreef:

  ik heb ook deet gebruikt maar het helpt niets muggenmelk dus

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *