De hoornaar: grote wesp met pijnlijke steek

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je loopt over straat en ineens vliegt er een gigantische wesp voorbij. Grote kans dat je hier te maken had met een hoornaar. Deze wesp staat bekend als de grootste wespensoort die je in Nederland kunt tegenkomen. Hoe bang moet je zijn voor deze grote wesp? En wat moet je doen bij een steek door de hoornaar? Dokterdokter vertelt je alles wat je moet weten over de hoornaar wesp.

De Europese of Aziatische hoornaar

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten hoornaars: de Europese hoornaar en de Aziatische hoornaar. De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een opvallend grote wesp, afkomstig uit Azië. De Europese hoornaar (Vespa Crabro) is ook opvallend groot; tot wel twee keer zo groot als een normale wesp. In principe kom je in Nederland vooral de Europese hoornaar tegen. De Aziatische hoornaar wordt ook steeds vaker gespot, maar bestreden vanwege de overlast die hij veroorzaakt voor met name bijen.

De Aziatische en de Europese hoornaar hebben op het eerste gezicht veel van elkaar weg, maar door enkele specifieke kenmerken zijn ze goed van elkaar te onderscheiden. De Aziatische hoornaar heeft een geheel zwart borststuk, met een oranje-zwart gezicht en zwart gele poten. Het borststuk van de Europese hoornaar is rood-zwart van kleur, het gezicht is geel-rood en de poten zijn oranje-rood. In tegenstelling tot de Aziatische hoornaar jaagt de Europese Hoornaar niet actief op bijen, maar op kleinere insecten, zolang er voldoende voedsel is.   

Hoe gevaarlijk is de hoornaar wesp?

Zijn grootte is misschien wat angstaanjagend, maar eigenlijk zijn hoornaars 'gentle giants'. De hoornaar wesp is minder agressief dan zijn soortgenoten en zal niet snel steken. Een hoornaar wordt alleen agressief als je te dicht bij het nest in de buurt komt. Het advies is daarom: houd minstens vijf meter afstand tot het nest van een hoornaar. In tegenstelling tot andere wespen, zoekt de hoornaar niet snel contact met mensen. Hij komt bijvoorbeeld niet af op zoetigheid. 

Is een hoornaarsteek gevaarlijk?

Kom je toch te dichtbij? Dan loop je risico op een hoornaarsteek. Bij dreiging rond het nest komt de hoornaar luid brommend aanvliegen. Hoornaar wespen steken alleen uit verdediging. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan een gewone wespensteek. Het gif zorgt voor een branderig gevoel en de huid kan rood kleuren en opzwellen. Toch is een steek van deze grote wesp niet gevaarlijker dan een steek van andere wespensoorten. Het gif van de hoornaar is namelijk minder sterk. Bij een ernstige allergie voor het gif of bij een steek in de mond kan er wel een levensbedreigende situatie ontstaan en moet direct contact met een arts worden opgenomen.

Wat te doen bij een hoornaarsteek?

In de meeste gevallen kun je een steek van de hoornaar zelf behandelen. De behandeling is vergelijkbaar met die van andere insectenbeten. Enkele tips bij een hoornaarsteek:

  • Krab of wrijf niet aan de gestoken huid, hiermee kun je het gif juist verspreiden.
  • Koel de huid met een natte doek of ice pack tegen de zwelling en jeuk.
  • Tegen de jeuk kun je eventueel een verzachtende crème of zalf gebruiken. Er zijn diverse producten beschikbaar bij apotheek, drogist en supermarkt tegen jeuk door insectenbeten.
  • Bij pijn kun je eventueel een pijnstiller zoals paracetamol nemen.

Auteurs: Carmen Peters & Michelle Vellinga
Bronnen: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), Rode Kruis, verschillende wespenbestrijdingsbedrijven
Bron afbeelding: KAD

Pagina laatst aangepast op 29 juli 2019


Gerelateerd