Dagelijkse gewoonten die heel ongezond zijn

boodschappen

Een schuursponsje, de tv of je matras. Ze vormen huiselijke gevaren die onverwacht slecht kunnen uitpakken voor je gezondheid.

Iedereen weet dat het niet slim is om iemand met griep een dikke knuffel te geven. Het is ook niet moeilijk om te bedenken dat het wegwerken van een halfgaar stukje kip niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Het is minder bekend dat meer dan de helft van alle verkoudheden, voedselinfecties en voedselvergiftigingen veroorzaakt wordt door “onschuldige” huishoudelijke gewoontes. De vijf grootste huishoudelijke gevaren voor je op een rijtje.

Gevaar 1: Schoonmaken met een schuursponsje

Iedereen kent hem wel, het kleine geel-met-groene sponsje dat vaak aan de rand van de wasbak op het aanrecht ligt. Hij ziet er onschuldig uit, maar ondertussen is het de grootste verspreider van bacteriën in het huishouden. Op het aanrecht snijd je bijvoorbeeld rauw vlees, waarna je het keukenblad weer schoonmaakt met een sponsje. Veel mensen vergeten daarna het sponsje goed schoon te maken. De vochtige spons vormt dan de ideale broedplaats voor gevaarlijke bacteriën als salmonella of Escherichia coli. Via de spons worden de (miljoenen) bacteriën vervolgens verder verspreid bij het schoonmaken van de koelkast, het gasfornuis of via de handen van mensen die met het sponsje werken. Het is – na het wasrek – de meest vuile plek in de keuken.

Oplossing

Stop het sponsje voor het afnemen en na het afnemen van het aanrecht in een sopje van bleek en heet water. Bleek werkt bacteriedodend. Laat de spons na gebruik goed drogen. Dit zorgt ervoor dat micro-organismen zich niet kunnen voortplanten. Je kunt de spons ook in een bakje water één à twee minuten in de magnetron verhitten en zo de bacteriën doden.

Gevaar 2: Elke dag stofzuigen

Een gewone stofzuiger is er op gebouwd om zichtbare stukjes vuil op te zuigen. Maar het zijn juist de kleine stofdeeltjes die een gevaar vormen voor je gezondheid. Deze kleinste stofdeeltjes kunnen onder andere lood, pesticiden, zware metalen of andere chemicaliën bevatten. Dit soort deeltjes gaan helaas dwars door een stofzuigzak heen. Ook al lijkt je vloer schoner na het stofzuigen, in werkelijkheid dwarrelen er nog steeds kleine stofdeeltjes door de lucht die allergieën en astma kunnen verergeren. Door elke dag te stofzuigen, waaien deze kleine stofdeeltjes juist extra op, waardoor je er meer last van kunt krijgen.

Oplossing

Een stofzuiger aanschaffen met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) kan veel helpen. HEPA-filters op stofzuigers zijn beter in staat zijn om allergenen en kleine stofdeeltjes tegen te houden. Door de filters te gebruiken, heb je echter geen garantie dat allergische reacties tot het verleden behoren. In plaats van stofzuigen kun je trouwens beter af en toe dweilen met heet water en een scheutje bleekwater.

Gevaar 3: Slapen op een kussen en matras

De gemiddelde persoon verliest zo’n anderhalf miljoen huidcellen per uur. Ook al doe je een dutje, dan nog transpireer je het nodige. Terwijl je slaapt, stapelen de huidcellen in het matras en kussen zich op. Ook je zweet voegt zich daarbij. Een ideale broedplaats voor huismijt, die het zich daar comfortabel maakt. Na tien jaar is het gewicht van een matras verdubbeld, als gevolg van ophoping van menselijk haar, huidcellen, schimmels, bacteriën, stof, huismijt, de uitwerpselen van deze huismijt en dode insecten. Na vijf jaar bestaat tien procent van een kussen uit stofmijt. Dat adem je weer in tijdens je slaap. Je snapt nu dat een oud matras of kussen een flinke verergering van allergieën en astma kan veroorzaken.

Meer weten over een allergie voor huismijt? Lees meer in het dossier ‘Huisstofmijtallergie‘.

Oplossing

Bedek je matras en kussens met allergievrij beddengoed. Hiermee wordt voorkomen dat huismijt of huidcellen in of uit je matras of kussen gaan. Ook is het aan te raden om je beddengoed elke zeven tot veertien dagen op zestig graden te wassen en de droger op een hete stand te zetten. Vervang daarnaast eens die matrassen en kussens die je nu al tien jaar gebruikt.

Gevaar 4: Vlees eten van de barbecue

De heerlijke geur van barbecueën wordt veroorzaakt door het vet dat uit vlees in het vuur druipt. Doordat het vet verbrandt, ontstaan echter schadelijke stoffen. Rood vlees dat te snel dichtgeschroeid is, bevat kankerverwekkende stoffen (PAK’s). Ook in houtskool zitten trouwens deze PAK’s. Regelmatig te snel dichtgeschroeid rood vlees van de barbecue eten, kan de kans op kanker aan de alvleesklier aanzienlijk verhogen.

Oplossing

Je kunt vlees het beste in aluminiumfolie wikkelen en daar een paar gaatjes in prikken. Zo kan het vet nog uit het vlees druipen, maar komt er een stuk minder verbrand vet terug op het vlees. Ook kun je het vlees van tevoren even in de magnetron doen, zodat het al wat meer gaar is en een gedeelte van het vet al is weggedropen. Ten slotte is het zaak om met verstand te barbecueën en de twee vuistregels in acht te nemen.

Gevaar 5: Voor de tv zitten

Lekker tv-kijken, dat lijkt geen kwaad te kunnen. Maar voor de buis wordt het meest gesnackt en het minst bewogen. Terwijl je in trance zit te zappen, heb je niet door hoeveel calorieën je naar binnen werkt. Voor je weet heb je een hele zak chips verorberd. Doe je dit een paar avonden per week, dan is de kans op overgewicht groot.

Oplossing

Heel simpel: doe de tv uit, leg de zak chips weg en onderneem iets. Ga bijvoorbeeld skaten, wandelen, een uitgebreide en gezonde maaltijd maken of doe iets leuks met vrienden/familie

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Special allergie, WebMD, Consumentenbond

7 Reacties

 • Peter Bol schreef:

  Natuurlijk, natuurlijk is dit betoog juist.
  Zeker moeten we hier rekening mee houden.
  Voorkomen is beter dan genezen.
  Maar……
  Het lichaam is sterk.
  En je kan ook het lichaam helpen om de strijd aan te gaan.
  Je weerstand verhogen door gezond te leven en je lichaam de bouwstenen te geven om de weestand te verhogen.
  Bijvoorbeeld door goede voedingssupplementen.
  Hoog waardige, goed opneembare aanvulling op voeding.
  Phyto-vite, WINOmeg3complex, WINCoQ10.
  Veel succes naar het zoeken van de juiste balans.

 • Marly schreef:

  Ik vindt het gebruik van termen als ‘gevaar’ en dergelijke in dit stuk wel erg sensatiezoekerig gebruikt, soms. Huismijt is geen gevaar, maar een onvermijdelijke huisgast waar vele mensen allergisch voor zijn. Dat ‘antiallergische tijken’ alle ellende tegengaan, is flauwekul. Sommige tijken doen dat inderdaad, maar veel ook niet. En als je zo’n tijk niet heel regelmatig verschoont, en je je slaapkamer en bed niet goed lucht, dan is het nog dweilen met de kraan open.
  En nee, rood vlees dat te snel dichtschroeit en vet hebben niets met PAK’s te maken. PAK’s zitten in zwartgeblakerd voedsel. Dus niet in niet-verbrand vlees, en wel in bijvoorbeeld de zwarte gedeelten van een te lang geroosterde boterham, verbrande wokgroenten en vlees dat te lang in de pan heeft gebakken.
  En alsof je alleen van chips eten op de bank overgewicht riskeert… Iedereen die meer calorieën nuttigt dan hij/zij verbrandt, loopt risico op overgewicht, of je dat teveel aan calorieën nu uit chips, chocola, suikerhoudende frisdranken of simpelweg te veel opscheppen aan de dinertafel haalt.
  Voortaan maar even wat beter nadenken over dit soort artikelen voor je ze het web op slingert.

 • Ikke schreef:

  Als je bleek met warm water gebruikt krijg je dan geen chloorgas?

 • Spons schreef:

  Een matras of deken buiten leggen als het vriest doodt alle huismijten.Vervolgens het matras of deken nabij de cv ketel flink laten drogen

 • Dokter schreef:

  Het advies vlees in aluminiumfolie te verhitten lijkt mij het risico inhouden dat dit wordt ingenomen bij consumptie. Wat is daarvan het gevaar? (aluminium wordt in verband gebracht met Alzheimer. bovendien bestaat aluminiumfolie vast niet voor 100% uit aluminium?)

 • lee schreef:

  het enige dat hier inderdaad gevaarlijk is , de sponsjes , gebruik een schotel doek en vervang + doe die elke dag in de (kook)was , dus aanschaf een 8 a 10 tal , bleek met heet water is niet gevaarlijk , wel met ammoniak , en de vries-methode voor de matras liefs onder een open (af)dak is heel juist ; maar voor de meeste mensen , geen reserve matras , dus waar slaap je dan .
  Inderdaad je niet te veel paniek laten aan jagen , de mensheid bestaat al hoeveel eeuwen ??? zonder al die overdreven poespas .

 • Blair schreef:

  Do you happen to know why we must roast the haleznuts, and why so long?Skins on nuts like almonds can be removed by blanching. Also, raw is best for nutrition, have you tried using raw haleznuts for this recipe?Very curious.Thank-you kindly for your attention in this matter!Carleen

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *