Bijensteek, wespensteek, dazenbeet

Wespensteek, bijensteek, dazenbeet

Bij een zachte winter is het aantal insecten in de zomer groot en dan neemt het risico toe dat je gebeten of gestoken wordt. Het is belangrijk om te weten welk insect je te grazen heeft genomen. Dan weet je ook wat je het beste kunt doen en wat de eventuele gezondheidsrisico’s zijn. Hier volgt een overzicht van een aantal veel voorkomende steken en beten, hoe je ze herkent, wat je moet doen en of ze gevaarlijk zijn.

Bijensteek

In Nederland komen veel bijen voor. Bijen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Het zijn de zogenoemde wachterbijen die steken: dit zijn de bijen die de taak hebben hun volk te verdedigen. Bijen steken niet snel, na een steek gaan ze namelijk dood.

Hoe herken je een bijensteek?

Je voelt een stekende, brandende pijn. Direct na de prik ontstaan irritatieverschijnselen. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult, die later rood wordt. Bij een bijensteek blijft de angel in de huid achter, de bij gaat daarna dood. De plaats van de steek is na het verwijderen van de angel vaak zichtbaar als een klein gaatje.

Wat te doen bij een bijensteek

Verwijder zo snel mogelijk de angel van de bij. Ook nadat de bij is weggevlogen, blijft de angel doorgaan met het pompen van gif. Doe dit voorzichtig, anders druk je het gif uit de angel in de huid. Zuig krachtig aan de plaats van de steek, en spuw het vocht uit. Schuur met wat gras of ander natuurlijk materiaal over de steek. De bij laat namelijk ook een geurstof op de huid achter, die andere bijen waarschuwt. Er bestaat daarom een kans dat je nogmaals gestoken wordt. Een zalf tegen insectenbeten kan de pijn en jeuk daarna verlichten.

Gezondheidsrisico’s

Bij de meeste mensen verlopen bijensteken onschuldig en verdwijnen de verschijnselen snel. Bij sommige mensen met een allergie voor het bijengif kunnen zich binnen een kwartier na de steek ernstige verschijnselen voordoen. Een dergelijke allergie treedt altijd pas vanaf de tweede bijensteek op. Het afweersysteem heeft na een eerdere bijensteek allergische antistoffen gemaakt. Bij de volgende steek koppelen deze antistoffen zich aan het bijengif. Deze koppeling zorgt voor het vrijkomen van de stof histamine in het bloed. Deze histamine is verantwoordelijk voor de ernstige symptomen die in enkele gevallen kunnen optreden, zoals benauwdheid en shock. Hierbij is directe medische behandeling nodig.

Wespensteek

Ook wespen komen veel voor in Nederland. Wespen steken als ze zich bedreigd voelen, maar ze kunnen ook met weinig provocatie al steken. Wanneer wespen te weinig voedsel kunnen vinden, vaak later in het seizoen, kunnen ze agressiever worden en steken ze sneller.

Hoe herken je een wespensteek?

Je merkt meestal meteen dat je gestoken bent, het kan behoorlijk veel pijn doen. De irritatieverschijnselen bij een wespensteek zijn bijna hetzelfde als bij een bijensteek. De plaats van de steek is vaak zichtbaar als een klein gaatje. Bij een wespensteek blijft de angel niet achter in de huid. Een wesp gaat niet dood nadat hij gestoken heeft. De pijn en de jeuk verdwijnen meestal binnen enkele uren, maar sommige mensen zijn gevoeliger voor een wespensteek dan anderen.

Wat te doen bij een wespensteek?

Ook bij een wespensteek moet je op de plaats van de steek zuigen en uitspuwen. De plek koel houden helpt ook.  Een zalf tegen insectenbeten kan pijn en jeuk verlichten. Ben je gestoken in je mond, dan kun je iets kouds in je mond doen, bijvoorbeeld een ijsblokje.

Gezondheidsrisico’s

De klachten en verschijnselen na een wespensteek zijn meestal kortdurend. Na een aantal uren heb je er in het algemeen geen last meer van. Zoek wel onmiddellijk medische hulp als je bent gestoken in je neus, mond, keel hals of tong. Ook als je vaak bent gestoken, of als je overgevoelig bent voor wespensteken, moet je de huisarts bellen. Bij een zogeheten anafylactische reactie en anafylactische shock reageert het lijf extreem heftig op de gifstof. Dan is snel handelen vereist, een huisarts kan dan adrenaline injecteren.

Daas

De daas is een bloeddorstig insect

Dazenbeet

Een daas is een bloeddorstige roofvlieg (ook wel steekvlieg of paardenvlieg genoemd) die bij warm en windstil weer gemeen kan bijten. De meeste dazen zijn grijs of bruin van kleur. Ze zijn minimaal zes millimeter groot en hebben vaak vlekkerige vleugels en een licht gestreept achterlijf. Ze worden vaak verward met horzels, terwijl horzels niet bijten. Horzels zijn weer schadelijk doordat de larven parasiteren in levende dieren. Net zoals dat bij steekmuggen het geval is, zijn het ook bij de dazen de vrouwtjes die steken en bloed zuigen. Ze strijken snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk. Na de paring heeft een vrouwtjesdaas het eiwitrijke bloed nodig om de eieren in haar achterlijf te laten rijpen.

Hoe herken je een dazenbeet?

Een dazenbeet kan heel gemeen en pijnlijk zijn. Ze sporen mensen op aan de hand van de koolstofdioxide die ze uitademen. De snuit van de daas bestaat uit tal van mesjes, waarmee ze zelfs door dunne kleding heen kunnen bijten. Om het stollen van het bloed te kunnen voorkomen, komt tijdens het steken speeksel vrij, dat jeuk en een opgezwollen schijf op de huid veroorzaakt. De zwelling kan klein zijn en van vrij korte duur. Maar er zijn ook mensen die heftig reageren en grote zwellingen krijgen.

Wat te doen bij een dazenbeet?

Het is sterk aan te raden de beet te ontsmetten met bijvoorbeeld azijn. Bij een dazenbeet bestaat het gevaar van bacteriële infecties. Peterselie over de beet wrijven schijnt te helpen tegen de jeuk. Als er sprake is van een bacteriële infectie, moet je de wond inwrijven met antibioticahoudende zalf. Bij de apotheek zijn ook middelen als Flammazine of Azaron te verkrijgen die helpen bij jeuk of een ontsteking.

Gezondheidsrisico’s

Dazen kunnen bacteriële infecties overbrengen. Hoe vaker dazen bijten, hoe groter de kans dat ze een infectie overbrengen. Dus vooral in de zomer is het oppassen geblazen, want dan zijn dazen het meest actief. Zo’n infectie kan flink pijn doen en leiden tot onderhuidse ontstekingen. Hierdoor kun je grote rode vlekken op je huid krijgen. Gelukkig is een bacteriële infectie goed te bestrijden met antibiotica en ontstekingsremmers.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch A-Z: Informatiefolders Bijensteek en Wespensteek, De tuinkrant

48 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Bedankt voor deze info

  erg nuttig

 • Anoniem schreef:

  Kort simpel en duidelijk zo hoord het prima

 • Lara schreef:

  Ben vandaag gestoken in mijn arm/oksel door een wesp. Nu nog steeds stekende pijnen op die plek. Was eigenlijk op zoek naar info hier over en zojuist hier gevonden. Alles heel duidelijk beschreven ook van de bij en de daas die bij ons volop zitten. Thnx voor de goede info

 • MB schreef:

  hierboven staat dat bij een wespensteek de angel niet achterblijft..
  maar vandaag ben ik gestoken door een wesp.. ik weet zeker dat t een wesp was want ik zag hem en anderen zagen hem ook…
  en de angel zat er nog in toen iemand de wesp uit mijn nek weg sloeg..

 • Anoniem schreef:

  Het tegenovergestelde van zuur is base. En het gif van een bij bestaat uit zuur. Het gif van een wesp is een base. Zou je als je door een bij gestoken werd, Je door een wesp kunnen laten prikken zodat het dan geen pijn meer doet?

 • Nienke ten Berge - arts - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem
  Als je door een bij wordt gestoken, reageert je lichaam op het gif met een lokale ontstekingsreactie. Dit ontstaat snel en dat merk je doordat de huid rood en pijnlijk wordt. Als je daarna door een wesp gestoken wordt (op exact dezelfde plaats) dan is de ontstekingsreactie al begonnen en zal het toch pijnlijk zijn. Waarschijnlijk zal het pijnlijker zijn omdat je ook nog een reactie op het wespengif krijgt.

  Nienke ten Berge – arts – expert drdr

 • Tim schreef:

  Beste meneer, mevrouw,

  Drie dagen terug ben ik op een roodachtige wesp of bij, hier in Mexico gaan staan. Aan het begin is wat pijn, en een wit stipje, en inmiddels twee en drie dagen later een grotere rode zwelling van ongeveer drie centimeter breed.

  Aangezien de plaats onderaan mijn voet is, en er dus constant op loop, is dit een beetje irritant. Ook heb ik het hierdoor niet kunnen uitzuigen, er zou dus nog steeds een angel in kunnen zitten. Is dit een groot probleem?

  Ik ben op dit moment redelijk ver verwijderd van medische zorg en wilde via deze weg indexeren of het relevant is naar een grotere stad te reizen?

  Ongeveer drie of vier maanden geleden ben ik door een bij in Nederland geprikt, wellicht maakt dit de pijn, reactie en zwelling anders dan ik normaal gewend ben.

  Bij voorbaat alvast dank voor een reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Tim

 • Nienke ten Berge -arts - expert drdr schreef:

  Beste Tim,
  Het advies is om bij een insektenbeet de angel zo snel mogelijk te verwijderen. Maar op het moment dat jij je vraag stelde was het al 2,3 dagen geleden. Het zou kunnen zijn, zoals je schrijft, dat de angel er nog in zit. Maar het is ook mogelijk dat je door een ander insekt bent gebeten, dat geen angel achterlaat (bijv een wesp). Is de schijf nog groter geworden dan 3 centimeter? Je moet naar een ziekenhuis toe gaan als de schijf steeds groter wordt, of als je koorts krijgt of als je je helemaal niet lekker voelt (slapjes, met neiging tot flauwvallen). Meestal ontstaat dit soort ernstige reacties snel na de beet, dus als je je nu nog goed voelt, is er geen reden om medische hulp te zoeken.
  Groeten
  Nienke ten Berge – arts – expert drdr

 • Bas schreef:

  In het artikel bijensteek, wespensteek wordt vermeld dat je na een steek de plek zelf moet uitzuigen. Dit uitzuigen heeft geen zin, je hebt nl. 700 mlb nodig om effect te hebben. Zelf kan je maar 70 mlb zuigen, veel te weinig dus.
  Gebruik daarom een vacuum setje van Aspinenin die gaat tot 800 mlb.
  Let op bijna alle andere merken gaan maar tot 100 mlb. weer te weinig dus.
  De aspivenin is bij een goede apotheek verkrijgbaar voor 20,- euro en is telkens opnieuw te gebruiken en doet geen pijn. Dus goed bij kinderen te gebruiken maar dan de achterzijde half uit trekken.

 • chrissie schreef:

  ik ben een aantal dagen geleden gebeten door een steekvlieg ik kan je vertellen dat de jeuk ondragelijk was en dat ik drie steken in mijn onderbeen heeft geleid tot een olifanten voet en been echt 5 maal de normale dikte
  een glanzend dik been en rode vlekken rond de beet dus be aware ik ben niet allergisch
  dus de steekvliegen bijten dit jaar erg gemene beesten

 • Viper schreef:

  Ik heb niet gemerkt dat ik werd gebeten maar had in eens een rode jeukende plek net onder mijn knie van ong.1 cm doorsnee maar ondertussen een week later is het een plek van 6 cm doorsnee het klopt en is helemaal hard en warm. denk dat het flink aan het onsteken is.

 • DAAS . Cedric schreef:

  ik ben 3 dagen in de Ardennen geweest waar het vol zit van dazen, en ik ben ook in 1 van die drie dagen het slachtoffer geworden van een daas.

  ik heb nu een rode plek naast men knie
  die opgezwollen staat, ik weet niet of het nog
  groter gaat worden of niet ?

  en wat kan ik het best
  nu doen?

 • Anoniem schreef:

  Gisteren tijdens het paardrijden stikte het echt van de dazen en eentje heeft gewoon dwars door mijn dikke spijkerbroek mij gebeten in mijn been. Het jeukt vreselijk heb snel azaron gehaald.

 • Ko Presli schreef:

  Ik zag op het vlaamse journaal dat er dit jaar erg veel wespen zijn, en dat ze hun nazomergedrag nú al vertonen. Er is zelfs een man door een zwerm doodgestoken.
  Zowel aantal als gedrag zouden te wijten zijn aan de zachte winter en het vroege voorjaar… Dat belooft wat; op één na alle winters waren deze eeuw zacht, en het is al vele jaren volop zomer in mei!
  Op het gevaar af door de PvdD gedemoniseerd te worden hoop ik toch op een spoedwet om dit tuig te verbieden en volledig uit te roeien. (Overigens ben ik van mening dat de dazen ook dood moeten). Wisten jullie trouwens al dat wespen dagelijks, omdat ze te lui zijn om zèlf honing te zoeken, hele bijenvolken uitmoorden?

 • godin3 schreef:

  Bij een insectensteek kun je ook een aspirine in je mond zacht maken en op de insteekplaats smeren.

 • twins schreef:

  Ik heb eens gehoord van iemand dat je na een wespensteek een suikerklontje op de plek moet houden. Heb het zelf gedaan nadat ik onder mijn arm gestoken was door een wesp en heb er helemaal geen last van gehad. Ook geen harde schijf. Later heb ik dit eens geprobeerd bij mijn zoontje en dat ging ook prima. Je ziet ook echt een klein vochtig plekje op het klontje. Loop er gerust een half uurtje mee rond. ( ik heb hem vastgeplakt met leukoplast )

 • Lighthouse schreef:

  Ik ben maandag eind van de middag gestoken, maar ik weet niet waardoor. Het is aan de achterkant van mijn been. Ik ben rond half 10 naar bed gegaan omdat ik er vroeg uit moest. Ik ben vervolgens in de nacht heel misselijk geworden en heb enorme diarree opgelopen. De plek achter op mijn been is intussen varierend van wit naar rood naar roze en heeft een schijf van wel 13 cm doorsnee!
  Volgens mijn huisarts (telefonisch op dinsdag) kan de steek niets met het ziek voelen te maken hebben.
  Dat de plek zo zwelt en uitbreidt moet ik ook maar gewoon accepteren, er wordt niet naar gekeken.

  Is dat het juiste advies?

 • Walter schreef:

  Een vreemde reactie van de huisarts aan Lighthouse. Ik ben zelf twee keer gestoken door een daas (paardevlieg) in Oostenrijk en ben daar goed ziek van geweest. Koorts tot zelfs 39 graden en een grote dikke zwelling op mijn been (in beide gevallen in de buurt van de kuitspier). Mijn voet werd zelfs heel erg dik). Dus ik herken de beschrijving wel. De arts in Oostenrijk wist precies wat het was een schreef antibiotica voor. En dat heeft de zwelling en de koorts doen afnemen. Het probleem is, zoals in de beschrijving hierboven al werd aangegeven, dat een daas veel bacteriën meebrengt. Ik zou zeggen, een andere huisarts raadplegen, want het kan behoorlijk heftig zijn.

 • Kreeft schreef:

  Afgelopen maandag ben ik tijdens een fietstocht over het Kootwijkerzand gestoken door een daas. De daas heb ik van mij af moeten slaan. Wat aanvankelijk leek op een kleine bloeduitstorting (net onder mijn knieholte) met een diameter van ongeveer 1 cm is nu een pijnlijk opgezwollen rode kuit met een branderig gevoel geworden. Ik vind zo’n heftige reactie toch wel vreemd omdat ik als hooikoortsmiddel Cetirizine had ingenomen (en dat ook dinsdag en vandaag heb gedaan). Is dit “normaal” of is dit het gevolg van een bacteriële infectie?

 • Mike schreef:

  Dagje paddestoelen zoeken in sauerland liep uit op een totale schok toen ik letterlijk werdt aangevallen door zo’n 50 dazen welke mij zo’n 30 keer hebben gebeten door al mijn kleding heen hoop dit nooit meer mee te maken.

 • Lona schreef:

  Hi,

  Ik ben vandaag naar de dermatoloog geweest om naar een bultje te laten kijken die ik al 2 jaar ofzo heb. De arts zei dat het om de overblijfselen van een dazenbeet is??? Kan dit? Ik kan me niet echt herinneren gestoken te zijn door een daas. Dus ik baal dat hij het bultje niet weg wil halen omdat ik dan een lelijk litteken zou krijgen….

 • Samantha schreef:

  Hallo, ik ben gisteren door iets gestoken in mijn hals/nek ik voelde in een x een pijnlijke steek dus ik voelde aan mijn nek en begon gelijk een bult te komen, paar minuten later zag ik in 1x een beest op de muur zitten recht voor me die leek wel een beetje op een daas. de bult in mijn nek is was groter geworden en er komt nu een soort wit punt door (lijkt op een puist terwijl dat niet is) ik kan er niet aankomen want het doet vreselijk pijn, zelfs mijn nek bewegen doet pijn, moet ik me zorgen maken en de dokter opbellen of gaat het vanzelf over?

 • av schreef:

  Uit ervaring weten wij dat het echt direct helpt wanneer je met een dazenbeet in brak of zout water gaat.
  Wij deden het altijd rond het Veerse meer met ons zelf en de kinderen. Direct succes.

 • Neline schreef:

  Hallo allemaal,

  in mei 2011 ben ik door een bij gestoken boven op mijn hoofd. De bij heeft mij 3 keer gestoken. 2 keer heeft hij zijn angel niet achter gelaten, 1 keer dus wel. Ik heb er erg veel last van gehad en heb van de huisarts speciale pillen gekregen. Nu zijn we ruim een jaar verder en heb ik nog steeds erg veel last van de plekjes op mijn hoofd. Tijdens het douchen kan ik mijn haren niet wassen vanwege de pijn. Ik vind het raar dat ik hier ruim een jaar later nog last van heb. Ik vroeg me af of iemand een idee heeft wat ik het beste kan doen en of er iemand is die dit ook meegemaakt heeft.

 • pinda schreef:

  heb een daas steek opgelopen zeeeer pijnlijkl.
  Tegenwoorden hebben ze van +care een gifzzuigpompje doet even zeer maar daarna is de pijn en druk veeeel minder.

 • freedom schreef:

  hallo, op het werk is er iemand door een daas gestoken op zijn kuit, er staat een bult op zoals verwacht en de dokter heeft hem thuis gezet en zoals hij beweert heeft hij antibioticum gekregen. kan het dat zijn hele kuit gezwollen is?

 • laura schreef:

  Ik ben gisteren gestoken door een daas. Eerst was er niets te zien, maar toen ik vanmorgen opstond was er een vlek met een grootte van een tennisbal, maar naar mate de dag gevordert is, is de plek ceel groter geworden. Nu neemt de plek heel mijn bil in en doet het echt veel pijn… Ik word er ook draaierig en misselijk van. Zou het een ontsteking zijn of een allergische reactie?

 • Wil schreef:

  Ik ben gisteren en vandaag gebeten door een gewone vlieg. Het was absoluut geen daas, 1 heb ik dood kunnen slaan en het was echt een gewone vlieg. Er kwam echt bloed uit de vlieg, sorry geen fris verhaal.
  De beet steekt echt, vandaar dat ik het opmerkte. De plek waar ik gebeten ben wordt een grote rode vlek, wat enorm jeukt.
  Als ik google op vliegenbeten kom ik alleen maar bij dazenbeten uit. Weet iemand meer van vliegenbeten, hoe kun je het voorkomen, wat kan ik het beste doen als ik gebeten ben en zitten er gevaren aan een beet van een vlieg?

  Alvast mijn hartelijke dank voor het commentaar.

  Met vr. groet, Wil

 • hondakever schreef:

  of je een dikke kuit kan krijgen nou en of googel er eens op zal je schrikken

 • Tim schreef:

  Deze week op Texel gestoken door een Daas. Mijn hele kuit was dik, kloppend,rood en heet en ontzettend pijnlijk. Belangrijk is om te koele , de plek hoog te leggen. Je kan bij de apotheek een flesje koelende en verdovende gel kopen. Dit is zeer aan te raden. Verder gewoon anti allergie pilletjes slikken van een willekeurig merk.

 • Melanie schreef:

  Goede info. Van de week gebeten door een daas.. Toch morgen even de dokter bellen vanwege het hele erge jeuken en de blauwe kring om de steek.

 • Linsey schreef:

  Ik ben gestoken door iets, bovenop mijn neus. De mensen daar zeiden dat het een daas was. Maar na een nacht is er nog niks te zien! Toen het beestje bezig was met bijten, had ik hem al weggehaald. Misschien heb ik er daardoor geen last van ofzo???

 • sandra schreef:

  ik krijg altijd allergische reacties van daas steken/beten. nu had ik gelezen dat je er een stuiver op moet leggen. dacht, een beetje vreemd. vandaag gebeten door mijn broek heen ggrrrr. thuis gekomen was het al zo’n witte dikke plek en rood er omheen. ik er een stuiver opgeplakt met pleisters die zit er nu nog op maar ik voel niets. terwijl ik altijd een keiharde rode schijf en giga jeuk heb. laat de stuiver nog even zitten. dus gewoon proberen als je gebeten bent. schijnt voor alle beten te helpen. baat het niet dan schaadt het niet.

 • ani2003 schreef:

  Ik ben afgelopen week gebeten door een vlieg. Ik weet niet wat voor een maar de plek is keihard, rood en jeuktenorm. Weet iemand ofhet een daas of een andere vlieg is geweest?

 • Markeen schreef:

  Is iemand van jullie ook wel eens (bijna) flauwgevallen van een dazenbeet? Dit lijkt een soort reactie te zijn van mijn lichaam. Ik ben benieuwd naar de reacties!

 • Loure schreef:

  Ik ben van de week ook gebeten vermoedelijk een dazenbeet. Er was één punt dat knetterhard, warm en rood was en daaromheen was ook alles rood, jeukerig en warm. Ik kon zelf niet gewoon met een broek aan lopen.
  Apotheek schreef mij dit voor (na lang over leg met een collega die er veel verstand van had): metholgel 2% verkoelt en stilt jeuk. De apotheker vermoedde een allergische reactie namelijk. Nou dit wondercremepje doet zijn naam eer aan, 8 euro en ik was meteen na het smeren van de ergste jeuk/warmte af. ’s Avonds voor het slapen nog een keer gesmeerd en dit heb ik vandaag ook al gedaan. De warmte en de jeuk zijn meteen weg!! Ook bij andere beten/steken te gebruiken. Hopelijk helpt jullie dit.

 • Marijke schreef:

  Flammazine wordt gebruikt bij ernstige 2e en 3e graads brandwonden…..Misschien handig als de redactie dit aanpast!!!!!

 • SMB schreef:

  Flammazine bestrijdt ook infecties, misschien handig als je eerst even je research doet voordat je het op de redactie afschuift 😉

 • Anoniem schreef:

  eergisteren werd ik ook gestoken van een insect ik vermoed een daas, het jeukte als een muggenbeet leek onschuldig, echter gisterenochtend dikke rode zeer jeukende kuit warm aanvoelend een stekende pijn bij het stappen en geeft aan dat ik er mee omhoog moet liggen 🙁 nogal moeilijk voor mij, vandaag was het nog wat erger dus ga maar even langs bij de apotheek van wacht toen hij vroeg wat ik al had ondernomen had tegen de jeuk omdat mijn kuit wel lijkt op een bacteriële infectie zei ik dat ik bovenstaande beschrijving gevonden had op internet antibiotica houdende zalf te gaan halen , lachte hij hard en zei dan moet jij maar een andere computer aanschaffen want hiervan had hij nog nooit gehoord! (nogal een domme opmerking wat heeft mijn pc hier mee te maken ! ik ga niet in discussie met u zei ik hem want wat ik zeg is waar laat mij u email en u stuur u vanavond nog die informatie door zo gezegd zo gedaan, verder een kalmerende crème met cortisone en pilletjes voor de allergische reactie nu afwachten of de jeuk snel verdwijnt maar wat nu van die antibiotica houdende zalf ?

 • Angela schreef:

  Hallo,
  Ik ben gistermiddag op de onderkant van mijn voet gestoken. Geen idee door wat, ik vermoed een wesp omdat er geen angel in zit. De plek zag je eerst niks aan, wel stekende lokale pijn, paar minuten was de plek rondom de steek wit. Dit trok iets later weer weg. Nu werd ik vanmorgen wakker met een rode zwelling en lichte jeuk. Lopen is niet prettig door de druk die er op komt. Pijn doet het echter niet.

  Is er iets waarmee ik de zwelling sneller mee kan verminderen of valt er niks aan te doen? Ik denk niet dat ik ergens een allergische reactie op heb of zou dit alsnog het geval kunnen zijn? Ik ben 1x eerder gestoken door een wesp en toen had ik geen last (na een paar uur), dit was ook ook onder mijn voet.

 • Anoniem schreef:

  ik ging vanochtend paardrijden en ben een aantal keer gestoken door dazen wat nu behoorlijk jeukt en rood en opgezwollen is.

 • Van Amstel schreef:

  Als je een daas laat zitten (kan wel lang duren en doet zeer) zuigt hij zijn gif er zelf uit; geen jeuk en geen bult, helemaal niets! ! Hij of eigenlijk zij recycled het gif !!
  Succes

 • Marjan schreef:

  Ik ben tien dagen geleden gestoken door een hoornaar (die wordt op deze pagina niet besproken maar toch…) Het was later op de avond en ik kwam net van buiten en was even bezig in de keuken toen ik een enorme steek voelde aan de binnenkant van mijn bovenarm. Ik zag in een flits een grote wesp. Érg groot. En sloeg hem in een reflex op de grond. Hij had dus even tussen mijn arm en lijf gezeten. Later gauw grote plastic pot erover gezet. We zagen geen angel en ook kon ik de precieze plek van de steek niet gelijk zien. Mijn man heeft de plek uitgezogen en dit uitgespuwd. Later zei hij dat hij iets bitters had geproefd. Maar nu heb ik soms nog jeuk op de plek van de steek. En het is een gat/holletje/putje in mijn huid met korstje en het voelt nog steeds beetje dik, alsof er nog iets in de huid zit. Ik ga er maar vanuit dat dit gewoon overgaat?
  Het was in elk geval vreselijk pijnlijk en gedeeltelijk gezwollen en verder grotere omgeving heel rood. Heb de hele nacht pijn gehad. Als er wind langs kwam deed het al extra pijn. En kon mijn arm niet zonder pijn omhoog krijgen. Een heel vreemd strak gevoel, alsof er aan mijn spieren werd getrokken. Nog dagen rood geweest en wat pijnlijk.
  De hoornaar konden we goed bekijken met zijn rode kop. Wát een groot beest. Maar hij ging wel heel snel uit zichzelf dood.

 • Danny schreef:

  Grote kul allemaal !!
  als je gestoken bent door een wesp en/of een bij mag je juist niet het gif er uit zuigen ! Dit veroorzaakt juist meer schade aan de cellen van je huis

 • A.Wagenaar schreef:

  Geen idee wat ik heb, wat heeft gestoken:
  Links in mijn bil een anti atoom embleem (70er jaren enz) met op het kruispunt een diepere steek waar druppels bloed uitkomen. Ongeveer kruisgrootte ongeveer 3 cm in totaal.

  Wie het weet mag het zeggen

 • Gonneke schreef:

  Ik ben anderhalve maand gestoken door een daas in mij been. Nog steeds is de vuurrode plek te zien. Echter ik ben sinds 14 dagen hondsmoe. Al jaren sport ik met veel plezier en zonder enige moeite. Sinds 14 dagen ga ik met tegenzin en kost het me de grootste moeite. Ik heb af en toe hele lichte hoofdpijn en mijn spieren voelen wat pijnlijk aan. Ook merk ik dat ik moeite heb met plassen. Voel steeds aandrang, maar kan het wel ophouden. Onderzoek blaasontsteking leverde niets op.
  Ik vraag me af of een daas ook Lyme over kan brengen.. Ik word een beetje angstig merk ik.

 • Maths schreef:

  Gif zo snel mogelijk er uit zuigen want het gif veroorzaakt de ellende. En…ooit van een zuigzoen gehoord? O, o, o, wat slecht voor de cellen van je huid. 😉

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *