Beet van tijgermug gevaarlijk?

De tijgermug (Aedes albopictus of Stegomyia albopicta) is een steekmug afkomstig uit Zuidoost-Azië. De Aziatische tijgermug wordt sinds 2010 enkele keren per jaar waargenomen in Nederland. De beet van een tijgermug is mogelijk gevaarlijk, omdat hij zo’n tien ziektes kan overdragen. Maar hoe groot is het risico op een beet in Nederland? Dokterdokter vertelt je alles wat je over de tijgermug moet weten.

Tijgermug beet of steek: symptomen

Een beet of steek van de tijgermug is pijnlijk. De tijgermug steekt met name overdag. Alleen een vrouwtjesmug steekt; mannetjesmuggen steken geen mensen.

Tijgermug en ziektes

Er zijn circa tien ziektes die een tijgermug potentieel kan overbrengen, zoals het zikavirus, dengue (knokkelkoorts), gele koorts en chikungunya. Een tijgermug draagt ziekteverwekkers in de speekselklieren. De tijgermug raakt zelf geïnfecteerd door een besmet persoon te steken. Enkele dagen later is de mug zelf besmettelijk. Als de tijgermug daarna iemand anders steekt, kan hij een virus op deze persoon overdragen.

Tijgermuggen in Nederland

De tijgermuggen komen als eitjes, larves of als muggen vanuit Azië naar grote delen van de wereld, waaronder Europa. In onder andere de Verenigde Staten en delen van Europa heeft de mug zich sinds enkele jaren permanent gevestigd. Vanuit hier verspreid de tijgermug zich ook weer verder. Meestal gebeurt dit via internationale transporten van bijvoorbeeld tweedehands autobanden of van bamboestengels, die je in een tuincentrum koopt. In Nederland komen daardoor steekmuggen voor zoals de tijgermug. Het risico dat de muggen die we in Nederland vinden exotische ziektes bij zich dragen is erg klein.

Toch worden de muggen ter plaatse uitgeroeid als iemand de tijgermug in Nederland vindt. Dit is een voorzorgsmaatregel die ervoor moet zorgen dat de tijgermug zich niet in Nederland vestigt. Door de grootschalige internationale handel, toerisme en klimaatveranderingen verwacht het RIVM dat op langere termijn de vestiging van exotische steekmuggen zoals de tijgermug niet te voorkomen is. Wel probeert het RIVM de vestiging van de tijgermug in Nederland zo lang mogelijk uit te stellen. Daarom is er een voortdurende controle van importroutes opgezet.

Er zijn geen aanwijzingen dat de tijgermug zich permanent in Nederland gevestigd heeft. Er is in Nederland tot nu toe ook nog niemand ziek geworden van een beet van de tijgermug, maar in Italië was er in 2017 een grote uitbraak van het Aziatische chikungunya-virus door toedoen van de tijgermug. Een reiziger bracht de ziekte mee en de lokale tijgermug die zich in Italië heeft gevestigd droeg het virus over op andere mensen. 

Tijgermug versus ‘gewone’ steekmug

Het is voor een leek heel lastig om een tijgermug te onderscheiden van muggensoorten die normaal voorkomen in Nederland. In Nederland komen namelijk ruim 30 muggensoorten voor. Kenmerken van een tijgermug zijn:

 • Ongevlekte vleugels.
 • Het lijfje is kleiner dan een munt van tien eurocent.
 • De voelsprieten zijn langer dan de kop.
 • De poten zijn zwart-wit gestreept en de uiteinden van de achterpoten zijn wit.
 • Er loopt een witte streep vanaf de kop over de rug.
 • De uiteinden van de monddelen bij de steeksnuit zijn wit.

Tijgermug melden

Wanneer je denkt een tijgermug in Nederland gezien te hebben, kun je dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Stuur indien mogelijk een foto mee, het liefst van een levende mug op een lichte ondergrond.

Reis je naar een gebied waar de tijgermug voorkomt?

Op de website van European Centre for Disease Prevention and Control vind je een overzicht van gebieden waar de tijgermug voorkomt (zoek op Aedes albopictus). Als je op reis gaat naar een gebied waar de tijgermug voorkomt, onderneem dan antimuggenmaatregelen met deze tips:

 • Vermijd plaatsen waar de mug is aangetroffen, met name tijdens zonsopgang tot zonsondergang.
 • Draag bedekkende kleding.
 • Smeer je onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
 • Slaap in een muggenvrije ruimte of onder een (geïmpregneerde) klamboe.
 • Gebruik een muggenhor voor de ramen van je woning of check je verblijf hierop.

Auteur: Maartje Bakker

Bronnen: RIVM, NVWA

Pagina laatst aangepast op 23 juli 2019


Gerelateerd