Waarom zijn antibiotica en zon geen goede combinatie?

antibiotica en zon

Heb je een blaasontsteking, longontsteking of een andere bacteriële infectie? Grote kans dat je antibiotica voorgeschreven krijgt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat sommige antibiotica en zon niet goed samengaan. Zo kan zonlicht ineens zorgen voor een hevige zonnebrand en soms zelfs blaren, ook als je gewoonlijk niet snel verbrand. Antibiotica zijn medicijnen die in de bloedbaan terechtkomen, dus hoe kan het dat je huid er zo heftig op reageert?

Bij welke soorten antibiotica zon vermijden?

Antibiotica krijg je voorgeschreven als je een bacteriële infectie hebt. Er zijn veel soorten antibiotica. Elk soort antibioticum werkt op een specifieke groep bacteriën. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld bij een blaasontsteking een ander soort antibioticum krijgt voorgeschreven dan bij een longontsteking.

Het is niet zo dat je met alle soorten antibiotica de zon moet mijden. Voornamelijk antibiotica uit de groep tetracyclines veroorzaken overgevoeligheid voor zonlicht. Hieronder vallen onder andere doxycycline, minocycline en tigecycline. In mindere mate kunnen ook chinolonen of antibiotica uit de groep sulfonamiden zorgen voor overgevoeligheid voor uv-straling.

Als je een antibioticakuur moet volgen, zorg er dan dus voor dat je goed de bijsluiter leest om te weten of je zonlicht moet mijden.

Waarom gaan antibiotica en zon niet goed samen?

De reden dat bovengenoemde antibiotica en zon geen goede combinatie zijn, is omdat deze antibiotica ook in je huidcellen trekken. Als er vervolgens zon op je huid schijnt, zorgt dit voor een heftige reactie. De antibiotica absorberen namelijk energie uit zonlicht en zetten dit om naar zuurstof. Een teveel aan zuurstof in je huidcellen zorgt ervoor dat deze afsterven. Je huid voelt daardoor pijnlijk aan en in het ergste geval kunnen er zelfs blaren ontstaan. Daarnaast is de huid ineens kwetsbaarder voor andere infecties.

Huid beschermen tegen de zon

Als je de bovengenoemde antibiotica slikt, is het dus belangrijk om je huid goed te beschermen tegen zonlicht. Draag goed dekkende kleding en een pet of hoed, en gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Dit geldt ook als het bewolkt is, want ook dan is er uv-straling aanwezig.

Is het lastig om uit de zon te blijven tijdens de antibioticakuur, bijvoorbeeld vanwege je werk of omdat je op vakantie gaat? Overleg dan met je arts of apotheker. Mogelijk kun je een antibioticum krijgen die geen bijwerkingen heeft in combinatie met zonlicht.

Deze tekst is goedgekeurd door Z. Bodalal, arts-onderzoeker bij Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Auteur: Demi de Jong
Bronnen: Apotheek.nl, Volkskrant.nl en Ziekenhuis.nl

1 reactie

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *