5 onverwachte bacteriebommen

tandenborstels

Wie liever niet op een wc-bril buiten de deur zit, moet zich na het lezen van dit artikel gaan afvragen of hij nog wel gebruik wilt maken van zijn tandenborstel, afstandbediening en pepermolen. Want op deze en andere voorwerpen huizen soms meer bacteriën dan op de gemiddelde toiletbril.

Bacteriebom 1: tandenborstel

Je stopt een tandenborstel twee keer per dag in je mond, maar denk je ooit wel eens aan alle bacteriën die erop vertoeven? Waarschijnlijk niet. Je spoelt hem uit na gebruik en laat hem vochtig in een beker staan. Bacteriën zijn dol op dit soort vochtige gebieden en groeien erop. Onderzoek van de Universiteit van Arizona toonde aan dat het doorspoelen van het toilet een met bacteriën en virussen geladen wolk druppeltjes door de lucht doet vliegen. Na elke doortrekbeurt kunnen deze bacteriën twee uur lang door de lucht zweven, voor ze op oppervlakken, zoals je tandenborstel neerdalen.

Hoe maak je deze bacteriebom onschadelijk?

Bewaar je tandenborstel ver van het toilet op een plek waar het kan uitwaaien en opdrogen tussen het gebruik door. Vervang je tandenborstel regelmatig, met name nadat je ziek bent geweest. Nog een tip, plaats het deksel op het toilet voor doorspoelen.

Bacteriebom 2: mobiele telefoon

Het Engelse consumententijdschrift heeft ontdekt dat op een mobieltje honderd keer meer bacteriën huizen dan op een doorsnee toilet. Het merendeel van de bacteriën op mobieltjes zijn onschadelijk. Maar het griep- en verkoudheidsvirus en bacteriën die huidaandoeningen veroorzaken, komen zeer regelmatig voor. Zeker wanneer een telefoon door meerdere mensen wordt gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers schade aanrichten. Sommige gsm’s waren zelfs zo smerig dat onderzoekers er de moeilijk bestrijdbare ziekenhuisbactie (mrsa) op aantroffen. Één mobiele telefoon bevatte zo een hoge concentratie van potentiële schadelijke bacteriën dat deze de gebruiker een serieuze buikpijn kan bezorgen.

Hoe maak je deze bacteriebom onschadelijk?

Heel simpel, je telefoon wekelijks schoonmaken met desinfecterende doekjes. En regelmatig je handen wassen, zodat het schoonmaken van je telefoon ook zin heeft.

Bacteriebom 3: badkuip

Na een uitgebreide baddersessie zou je schoner moeten zijn dan daarvoor. Maar bij een recente studie werd op 26% van de geteste badkuipen stafylokokbacteriën aangetroffen. Bij een andere studie werden nog ergere resultaten gevonden voor bubbelbaden. De Universiteit van Texas testte 43 watermonsters van bubbelbaden. In alle 43 bubbelbaden was er een milde tot gevaarlijke bacteriegroei gaande. Ongeveer 81% had schimmels en 34% bevatte stafylokokken.

Hoe maak je deze bacteriebom onschadelijk?

Maak de badkuip schoon en desinfecteer haar na het badderen. Droog het bad daarna met een schone handdoek. De beste manier om gevaarlijke bacteriegroei in bubbelbaden te voorkomen is door de leidingen schoon te houden. Bubbelbaden zijn vaak vies omdat water geneigd is vast te komen zitten in de leidingen. Hier kunnen bacteriën volop groeien. Als je het bubbelbad weer aanzet, spuiten alle bacteriën het bad weer in, waarin jij ligt te dobberen.

Bacteriebom 4: peper- en zoutvaatje

Niet echt een fris idee dat er een bacteriebom gewoon op tafel staat naast het bord waar je uit eet. Toch is het zo. Het peper- en zoutvaatje kwam niet rooskleurig uit een onderzoek van de Universiteit van Virginia. De onderzoekers vroegen aan dertig volwassenen die beginnende tekenen van verkoudheid toonden, welke tien plekken ze in hun huis de laatste achttien uur hadden aangeraakt. Vervolgens testten de onderzoekers de aangewezen plekken op virussen. Op 41% van de aangewezen plekken werden virussen aangetroffen. Elk genoemd peper- en zoutvaatje werd positief getest op verkoudheidsvirussen.

Hoe maak je deze bacteriebom onschadelijk?

Veeg het peper- en zoutvaatje af als je de eettafel afneemt. Uiteraard met een schoon doekje. Maar de beste bescherming tegen het oppikken of verspreiden van bacteriën is om je handen voor én na het eten te wassen.

Bacteriebom 5: afstandsbediening

Je laat hem op het tapijt vallen, dan ligt hij weer tussen de kussens of op de bank terwijl je erop hoest en niest. En iedereen in het huishouden zit er aan. De afstandsbediening. Het eerder genoemde onderzoek van de Universiteit van Virginia naar verkoudheidsvirussen op huishoudelijke voorwerpen toonde aan dat het oppervlak van een afstandbediening bijna de meeste bacteriën bevat, vergeleken met andere voorwerpen. De helft van de afstandsbedieningen zat onder verkoudheidsvirussen.

Hoe maak je deze bacteriebom onschadelijk?

Breng wat alcohol of bleek op een doekje aan en neem daarmee de afstandsbediening af.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: WebMD, Kassa

10 Reacties

 • Marijke77 schreef:

  Doordat je met deze bacteriën in aanraking komt krijg je meer weerstand, je kunt je niet overal tegen beschermen. Te schoon is niet goed.

 • Will schreef:

  Deze nuffigheid noemen we smetvrees. En dat is wel een echte ziekte.

 • John schreef:

  En je door deze ‘nuffigheid’ niet gek laten maken, noemen we gezond verstand.

 • Bram schreef:

  Nuffigheid? Waarom is het nuffig om ziekmakende bronnen van bacteriën aan te pakken? Iedereen denkt altijd dat de wc het ranzigst is, terwijl nu blijkt dat je tandenborstel of gsm soms veel viezer is. De één stop je in je mond en de ander houd je constant tegen je gezicht. Toch goed dat je erop gewezen wordt. Ik heb helemaal geen smetvrees, één keer schoonmaken in de week vind ik genoeg. Maar nu haal ik ook een doekje over de afstandsbediening en gsm. DAT noem ik gezond verstand.

 • lisa schreef:

  Ik vind dat 3x zoenen, waarvan de laatste op de mond eindigt, zo smerig..je weet nooit wat die andere mond gedaan heeft…ik denk nu even aan het zoenen van de hond of een kat.Een hond of kat likt zijn geslachtsdelen schoon, daarna likt hij misschien iemand, en die iemand kust jou op de mond…beh…mij niet gezien.

 • wilma schreef:

  Ik denk dat ze geld vergeten.Ik werk als cassiere in een supermarkt,en er gaat de hele dag geld door mijn handen.Ik denk dat daar nog meer viezigheid op zit.Allemaal pinnen dat is de oplossing.Dan natuurlijk wel het pinapparaat en je pinpas dagelijks reinigen.

 • Kim schreef:

  Wat ik altijd goor heb gevonden is , als mensen met ’n groep uit één glas of fles drinken. Als ik er alleen al aan denk wordt ’t me gewoon slecht. Al dat speeksel vol bacteriën wat terugglipt in t glas. èè`rch !

 • Anoniem schreef:

  auteur moet eerst eens Nederlands leren, en leren schrijven. Het is een idioot stuk, vol taalfouten.
  Afstandsbediening bevat “één van de meeste bacteriën”? Wie zoiets schrijft kan niet nadenken, en wat hij/zij schrijft is alleen al daarom totaal onbetrouwbaar.

 • Anoniem schreef:

  Lekker weerstand opbouwen

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *