4 moderne syndromen en gezondheidsgevaren

laptop op schoot

Nieuwe technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razendsnel tempo op. Over de effecten hiervan op onze gezondheid wordt soms pas nagedacht wanneer hippe snufjes en toepassingen al lang en breed in onze maatschappij geïntegreerd zijn. Zoals bijvoorbeeld de straling bij gsm-gebruik of hoogspanningskabels. Een aantal moderne gezondheidsgevaren en syndromen op een rijtje.

Gevaar 1. Toasted skin syndrome

De laptop is enorm populair. Je kunt er overal mee aan de slag. En zoals de naam het al zegt, kun je met het apparaat op schoot werken. Maar dit blijkt gevaarlijker dan gedacht.  Het risico bestaat dat je benen “geroosterd” worden. Het toasted skinsyndrome is vooral de laatste weken veel in het nieuws geweest. Maar het eerste geval van het toasted skinsyndrome (geroosterde huidsyndroom) werd al in 2004 gesignaleerd. De  huid krijgt opmerkelijke verkleuringen door de hitte die van de laptop af komt. De temperatuur kan oplopen tot 50 graden.

Huidbeschadiging

De gekleurde vlekken worden donkerder naarmate de huid vaker verwarmd wordt. De aangetaste huid lijkt op huidbeschadiging die je krijgt door blootstelling aan de zon. Het ‘toasted skin syndrome’ kan leiden tot permanente huidbeschadiging en uiteindelijk zelfs tot huidkanker. Niet alleen laptops kunnen deze beschadigingen veroorzaken. Het syndroom was al eerder ontdekt bij mensen die werken bij verwarmde bronnen, zoals bakkers en glasblazers. Maar ook mensen die regelmatig een warmtekussen gebruiken, lopen risico.

Gevaar 2. GSM-straling

Is GSM-straling nu schadelijk of niet? De discussie woedt al sinds het eerste mobieltje zo’n twintig jaar geleden op de markt verscheen. Het is een feit dat deze golven in staat zijn onze weefsels binnen te dringen, maar het is nog de vraag of hun impact groot genoeg is om onze gezondheid in gevaar te brengen. Nu intussen bijna de helft van de wereldbevolking minstens één toestel bezit en alles draadloos wordt, begint de urgentie voor een eenduidig antwoord steeds groter te worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat de risico’s van GSM-gebruik niet voldoende zijn bewezen. Wel raden zij overheden aan de totale hoeveelheid straling te beperken tot 42 volt per meter.

Tegenstrijdig

Hier tegenover staan wetenschappers en artsen die zeggen dat de gevaren overduidelijk zijn. Zij vinden de veiligheidsnormen van de WHO veel te laks. In deze discussie zijn ook enorme belangen van operatoren verstrengeld. Mobiele communicatie is een miljardenbusiness. Een strengere veiligheidsnorm betekent niet alleen grotere uitgaven maar ook meer controle op hun activiteiten. Operatoren doen de gezondheidsgevaren af als onzin. Steeds meer regeringen houden zich inmiddels bezig met verstrengde normen wat betreft het aantal toegestane volt per meter.

  • Het risico op een hersentumor wordt het meest in verband gebracht met gsm-gebruik. De Interphone-studie, de belangrijkste ooit uitgevoerd op het gebied van mobiele telefonie, bracht een aantal gedeeltelijke antwoorden wat betreft het risico op een hersentumor. Volgens de eerste conclusies van deze internationale studie, uitgevoerd in 13 landen, zou het risico op akoestisch neuroom (een gezwel aan de gehoorzenuw) en op gliomen (hersentumoren met een zeer hoog sterftecijfer) groter zijn bij mensen die al minstens 10 jaar een mobiele telefoon gebruiken.

Gevaar 3. Onvruchtbaarheid door laptop

Onderzoek van Yefim Sheynkin van de State University van New York wijst uit dat de schootcomputer tot een aanzienlijke temperatuursstijging, tot zo’n 2,8 graden Celsius, leidt in het mannelijke kruis. Deze temperatuurstijging leidt tot balbroei. En dergelijke balbroei kan de productie van zaadcellen negatief beïnvloeden, en daarmee de vruchtbaarheid doen afnemen. Het grootste deel van die temperatuursstijging bleek echter veroorzaakt te worden door de samengeknepen dijen, noodzakelijk om de laptop in evenwicht te houden. Desalniettemin doen mannen er goed aan om het gebruik van de laptop op schoot te beperken, om een kans op nageslacht veilig te stellen.

Gevaar 4. Hoogspanningsleidingen

Voor mensen die dicht in buurt van oudere hoogspanningsleidingen en masten wonen, blijft onzekerheid over gezondheidsrisico’s bestaan. Naar de effecten van hoogspanningskabels op de gezondheid is veel onderzoek verricht. Wie in de buurt van een hoogspanningsleiding woont zou voortdurend aan hoge elektromagnetische straling worden blootgesteld. Volgens Zwitsers statistisch onderzoek bestaat er een hogere kans op de ziekte van Alzheimer bij mensen die langer dan 15 jaar binnen een straal van 50 meter in de buurt van hoogspanningsleidingen wonen.

Leukemie

Er zijn enkele aanwijzingen dat voortdurende blootstelling aan hoge elektromagnetische straling de kans op leukemie bij kinderen verhoogt, maar wetenschappelijk bewijs is er niet. Mede op basis van bevolkingsonderzoeken in Engeland en Duitsland adviseren het RIVM en de Gezondheidsraad de laatste jaren voor de zekerheid een permanent gemiddeld stralingsniveau van maximaal 0,4 microTesla. In bevolkingsonderzoeken is bij voortdurende belasting van 0,4 microTesla geen toename van de kans op leukemie bij kinderen gevonden.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Medisch Milieukundigen, e-gezondheid.be, Oxford Journals, Dokterdokter

2 Reacties

  • Ruud schreef:

    De Nederlandse overheid houd zich niet meer aan het voorzorgsprincipe, Veel nieuwe technieken en apparaten komen op de markt voordat er een goed onderzoek naar geweest is.bijvoorbeeld: een hybride auto kan op de markt gebracht worden met meer EMF velden in de auto dan onder een hoogspanningsmast. En onder een hoogspanningsmast mag daardoor geen woning gebouwd worden. Meet resultaten en meer informatie staan op de site van Foibos.nl onder het kopje nieuws.

  • Herrie schreef:

    Precies… Nergens wetenschappelijk bewijs voor en we hebben al zooo lang HSP masten, telefoons, magnetrons en electrische tandenborstels. Weten ze het nou echt nog niet of verdienen ze zo goed aan al die onderzoeken en publicaties?

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *