10 tips om af te koelen

handen in water

In Nederland hebben we niet vaak te maken met extreme hitte. Maar in het buitenland kunnen de temperaturen flink oplopen. Dan is het handig om te weten hoe je je lichaamstemperatuur onder controle kunt houden, want een zonnesteek of uitdroging liggen op de loer. Tien tips waarmee je het hoofd koel houdt:

Koeltip 1: Drink geen ijskoud water, kruidenthee is beter

Bij extreme hitte ben je al snel geneigd water met ijsklontjes drinken. Hoe kouder hoe beter, denk je. Maar dit heeft alleen maar een averechts effect. Het ijskoude water laat je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Dit wordt waargenomen door de thermostaat in je hersenstam. De thermostaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur weer gaat stijgen, met als gevolg dat je het extra warm krijgt. Door lauwwarme (kruiden)thee te drinken gebeurt het tegenovergestelde. De hitte van de thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Daar reageert je lichaam op door snel je thermostaat lager te zetten.

Koeltip 2: Draag luchtige kleding met een lichte kleur

Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Het is niet voor niets dat woestijnbewoners lange witte gewaden dragen. Soms lijkt het beter om bijna geen kleding te dragen, maar een door zon verkleurde huid kan veel hitte absorberen. Witte kleding dragen kan dus beter zijn dan geen kleding dragen. Een zwartgekleurd petje dragen is funest. Je hoofd kan hierdoor namelijk oververhit raken.

Koeltip 3: Verzet je niet tegen de hitte

In Nederland kunnen mensen zich behoorlijk opwinden over warm weer. ‘“Tsjonge wat is het warm, ik smelt weg!’” Als je wilt afkoelen, is het de truc om kalm te blijven en de hitte te accepteren. Door je erover op te winden, komt er stress vrij en stress verhoogt je hartslag. Je zet je lichaam dus onbewust meer aan het werk, met als gevolg dat je het nog warmer hebt. Blijf relaxed en houd je lichaamstemperatuur stabiel.

Koeltip 4: Deel de dag in volgens een tropenrooster

In echt warme landen kan het helpen om je dagindeling aan te passen aan de hitte. Sta dus vroeger op om de ergste hitte te vermijden. Probeer tussen 12:00 en 16:00 weinig te ondernemen. Hou dan bijvoorbeeld een siësta of powernap.

Koeltip 5: Eet fruit

Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Maar ook de suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.

Koeltip 6: Houd je huis koel

Houd je huis overdag volledig afgesloten. Wanneer het ’’s avonds af begint te koelen en de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt, kun je ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen. Ga overdag niet uitgebreid koken of bakken. Ook deze hitte blijft in je huis hangen. Want als je huis in de zomer opgewarmd is tot een bepaalde temperatuur, zal het die warmte nog lange tijd vasthouden.

Koeltip 7: Leg een koud washandje in je nek

Een koud washandje in je nek kan erg verfrissend werken. Net als je voeten in een teiltje water of je polsen onder de kraan houden.

Koeltip 8: Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne

Bepaalde voedingsmiddelen stimuleren de zweetklieren. Door de consumptie van bijvoorbeeld pikante pepers gaat de hartslag omhoog. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor de lichaamstemperatuur iets kan oplopen. Vervolgens geeft je lichaam het signaal om af te koelen, waardoor je zweet gaat produceren. Als het warm weer is, zit je daar natuurlijk niet op te wachten.

Koeltip 9: Neem een lauwwarm(e) douche of bad

Een warme douche of bad heeft eigenlijk hetzelfde effect als een kopje thee drinken. Met als bijkomend voordeel dat je je weer schoon en fris voelt.

Koeltip 10: Matig met huidoliën en make-up

Huidoliën en make-up hebben de neiging om je lichaam te isoleren. Dat betekent dat ze warmte vasthouden. Terwijl je met heet zomerweer juist de hitte uit je lichaam wilt drijven. Wees dus zuinig met dit soort cosmetica. Sowieso kunnen bepaalde cosmeticaproducten een allergische reactie in de zon uitlokken.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Artikel – Opvliegers: dit kun je er tegen doen, Mens en gezondheid, Lifestyleagent, Gezondheid.be

16 Reacties

 • Anoniem schreef:

  Bij woestijnbewoners dragen MANNEN witte kleding, vrouwen zitten verstopt onder een zwart omhulsel…

 • heethoofd schreef:

  wat te doen bij veel zweten( hoofd )mijn thermostaat is erg wisseld.veel drinken en fruit eten ,zijn er er ook medicijnen voor?

 • marianne schreef:

  Ik heb enorm vel last van zweten met name hoofd/ haren en halsgebied.
  Stroomt van me af en einde middag is het voorbij.
  Heeft iemand een oplossing.
  Neem al kruidenthee, nat washandje e.d. Niets lijkt te helpen.
  Medicijnen her beoordeeld, kom er niet uit. Beperkt mijn levensvreugde
  Dank voor meedenken/meeleven

 • Anoniem schreef:

  Het is juist wel goed om kruidig te eten. Dan ga je inderdaad zweten en daar koel je van af!
  Het is niet voor niks dat er in warme landen kruidig gegeten wordt. Net als dat ze er ook (hete) thee drinken. Ze weten daar wel wat tegen de hitte werkt na al die tijd 😉

 • sil schreef:

  Zweten is juist goed om af te koelen, dus kruidig eten en warme thee zijn prima tegen hitte!

 • C schreef:

  Dat je niet koud moet drinken snap ik, maar wat wordt bedoeld met kruidenthee? In Nederland maken we onderscheid tussen kruiden en specerijen.

 • […] 10: Matig met huidoliën en make-up Huidoliën en make-up hebben de neiging om je lichaam te isoleren. Dat betekent dat ze warmte vasthouden. Terwijl je met heet zomerweer juist de hitte uit je lichaam wilt drijven. Wees dus zuinig met dit soort cosmetica. Sowieso kunnen bepaalde cosmeticaproducten een allergische reactie in de zon uitlokken. Bron […]

 • Henkie Penkie schreef:

  Het drinken van warme thee zou beter zijn dan het drinken van koude dranken, omdat de hoge temperatuur zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemparatuur. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur te laten dalen. Daardoor koelt je lichaam af. Hetzelfde zou andersom gelden, als je koud drinkt, stijgt je lichaamstemperatuur dus.

  Geen effect
  Een mooi verhaal en waar. Er zit echter één hele grote maar aan dit verhaal, je zou namelijk heel veel koud of warm moeten drinken wil het effect hebben op je lichaamstemperatuur. Eén enkel glas helpt namelijk helemaal niks.

 • Jojo schreef:

  Hellup! Ik wil buiten spelen maar het is tebwarm? Wat moet ik doen. Alle tipq hierboven zijn daar niet voor bestemt!!!!

 • Gijsbers gasthuis schreef:

  Waadbroek aan en 5 km fietsen. Dan heb je het nog warmer.
  Waadbroek vervolgens uitdoen en dan is het lekker want je thermostaat staat dan inmiddels op 45 graden!
  Succes

 • Barend Kennis schreef:

  Ik heb geen Waarbroed.
  Kan ik die huren of hebben ze die in de betere hengelsportzaak?

 • Gijsbers gasthuis schreef:

  Waadbroeken verkopen ze inderdaad in de betere hengelsportzaak of gewoon ff googlen. Een fiets heb je vast wel en anders is hardlopen in die broek ook goed als je maar keihard gaat zweten!
  Succes gast!

 • DIck schreef:

  Kleding verstoort de werking van zweet. Als het lichaam bedekt is, kan het transpiratievocht onvoldoende goed verdampen, waardoor de huid niet kan afkoelen. Daardoor kan zelfs koorts optreden. Het dragen van kleding bij heel warm weer kan dodelijk zijn. Dat geldt óók voor witte kleding. In ieder geval op tropische dagen dus bij voorkeur alles uit. Wel uit de zon blijven, natuurlijk.

 • H. Tavelfles schreef:

  De eerste tip ligt veel genuanceerder. Het klopt dat bij het drinken van koude dranken het lichaam juist opwarmt, maar dat is bij grote hoeveelheden en niet bij één of twee glazen. Hetzelfde geld voor het effect van thee. Dat het kruidenthee moet zijn heeft geen extra effecten. Door dat eerste punt twijfel ik eigenlijk meteen over de deskundigheid van de andere tips omdat de fout best een amateuristische fout is.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *