Waarom meisjes steeds jonger ongesteld worden

Puber 13 februari 2017 21 Reacties
Waarom meisjes steeds jonger ongesteld worden

Een meisje van negen jaar met beginnende borsten is tegenwoordig heel normaal. Ook ongesteld worden op elfjarige leeftijd of zelfs eerder is niets bijzonders meer. Het lijkt alsof de pubertijd steeds eerder begint. Oorzaak? Onbekend, al gaan er steeds meer geruchten over mogelijke verbanden.

De meeste meisjes worden op elf- of twaalfjarige leeftijd ongesteld. In 1860 was dat op achttienjarige leeftijd, in 1955 was het gemiddelde dertien jaar en zeven maanden. Veel vakkundigen beweren dat er geen specifieke reden is voor het teruglopen van de leeftijd waarop de menstruatie start. Ook is niet bekend of deze ontwikkeling zich verder voort zal zetten, wat zou betekenen dat meisjes steeds jonger gaan menstrueren. Toch bestaan er wel vermoedens waarom de leeftijd zo terug is gelopen.

Voeding

Volgens sommige experts speelt voeding een rol. Kinderarts Hanneke Wennink is gepromoveerd op onderzoek naar kinderen waarbij de pubertijd al voor hun achtste jaar begint. Zij geeft aan dat de langzame vervroeging te maken kan hebben met een meer volwaardige samenstelling van ons voedsel. We eten bijvoorbeeld veel meer vlees, waar soms hormonen in verstopt zitten. Dit zijn echter speculaties die nog wetenschappelijk bewezen moeten worden.

Minder vaak ziek

Daarnaast zijn kinderen veel minder vaak ziek dan vroeger. Binnen 24 uur zitten ze bij de dokter. Het aantal ziektedagen staat rechtstreeks in verband met de ontwikkeling. Hoe minder een kind ziek is geweest, hoe beter het groeit en zich kan ontwikkelen.

Chemische stoffen

Een andere zorg is dat er in het dagelijkse voedsel chemische verontreiniging zit, waardoor kinderen vroeger zouden rijpen. PCB (polychloorbifenyl, wat in sommige plastics zit) en DDT (een insectendodend middel) zijn stoffen die in verband worden gebracht met een te vroeg intredende pubertijd. Blootgesteld aan grote concentraties van deze stoffen treedt de pubertijd bij meisjes ongeveer elf maanden eerder in.

Ook in Nederland zijn deze stoffen in het voedsel te vinden, hoewel ze zoveel mogelijk geweerd worden. Hoe verontrustend dit ook klinkt, is er toch niet echt bewijs geleverd voor het verband tussen verontreinigde voeding en vroege puberteit. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat de vervroeging maar heel geleidelijk intreedt en dus niet dramatisch is.

Overgewicht

Uit Brits onderzoek van The Institute of Cancer Research bleek dat vooral meisjes uit gezinnen met een laag inkomen jong beginnen te menstrueren. Gemiddeld ligt deze leeftijd op 12,1 jaar. Meisjes uit hogere sociaaleconomische milieus werden voor het eerst ongesteld op 12,5 jarige leeftijd.

Volgens de onderzoekers heeft dit verschil in milieu gevolgen voor het lichaamsgewicht. Meer meiden uit gezinnen met een laag inkomen zouden kampen met overgewicht door ongezond eten. Dit zou vervolgens weer effect hebben op de leeftijd waarop zij voor het eerst menstrueren.

Andere invloedsfactoren

Uit het onderzoek kwamen ook andere factoren van invloed naar voren. Zo hebben dochters van moeders die tijdens hun zwangerschap roken of een zwangerschapsvergiftiging oplopen, meer kans om vroeg te menstrueren. Andere invloedsfactoren zijn een laag geboortegewicht, geen tweeling zijn, geen borstvoeding ontvangen, weinig broers of zussen hebben en niet blank zijn.

Geen probleem

Wat ook de oorzaak is van de steeds vroeger intredende pubertijd, jonge meisjes zien zich zelf vaak nog niet als seksuele wezens. Zij zijn daarom ook niet verward door de ontwikkeling van hun borsten of start van hun menstruatie. Het meest belangrijk is of dat bij hun leeftijdsgenootjes ook zo is. Als dat niet zo is, gaan ze pas vragen stellen of zich ongemakkelijk voelen.

Effect ouders

Ouders lijken er meer last van te hebben en dringen opeens aan op een bh of gaan zich ineens veel meer bemoeien met de manier van kleden. Ze voelen zich blijkbaar erg ongemakkelijk bij de vroege lichamelijke ontwikkeling van hun dochters. Veel moeders herinneren dit niet uit hun eigen jeugd, toen begon dat allemaal wat later. Bovendien willen ze hun dochters beschermen tegen zichzelf, omdat zij nog geen idee hebben welk effect ze op mannen kunnen hebben.

Te vroeg ingetreden puberteit

Op het moment dat een meisje echt heel jong ongesteld wordt, bijvoorbeeld als ze acht of negen jaar is, spreekt men van een te vroeg ingetreden puberteit. In zo’n geval is het verstandig om een huisarts te raadplegen, die kan doorverwijzen naar een kinderarts. Die onderzoekt of er sprake is van een normaal proces of van een hormonale afwijking of andere bijzonderheden.

Auteur: Corina Blommendaal
Bron: AD, The Institute of Cancer Research, TROUW

 

21 Reacties

 • nic schreef:

  Nog een van de oorzaken is; hormonen in het vlees en ook de hormonen in het drinkwater die er niet uitgehaald kunnen worden.

 • Anoniem schreef:

  Ik woon in Canada en ben wederom verbaasd dat dit in Nederland nog zo onbekend is.
  Enkele jaren geleden werden hier alle plastic babyflessen uit de schappen gehaald vanwege de aanwezigheid van de stop Bisphenol A (‘BPA’). Het is aangetoond dat BPA de hormoonhuishouding verstoord en onder andere leidt tot vervroegde pubertijd. Zie Government of Canada website: http://www.hc-sc.gc.ca/ahc-asc/media/nr-cp/_2008/2008_59-eng.php
  BPA zit ook in alle conserven blikken (aan de binnenkant zit een plastic laagje) dus die moet je ook vermijden (koop groente in glas).
  We zijn net terug van vakantie in Nederland en merken hoe veel mensen ons ‘alternatief’ vinden omdat we glazen babyflessen gebruiken en graag zo veel mogelijk biologisch eten. Hebben echt zoveel mensen hun kop in het zand of is het gewoon een gebrek aan informatie van de overheid?

 • Wammes schreef:

  @nic, Er komen inderdaad heel wat vreemde stoffen voor in vooral voorverpakt eten. Dus veel (biologische) vers eten. En voor water, gebruik een waterzuivering apparaat. ik heb goede ervaringen met de waterzuiveraars van Foibos. Het is niet een algehele probleemoplossing, maar je voorkomt er veel klachten mee op vele gebieden.

 • Mike schreef:

  In Canada is de scheiding staat – bedrijven kennelijk gezonder, in NL is er veel gelobby en belangenverstrengeling. Nog eentje:

  De hartstichting wordt gesponsored door Becel Pro Activ, terwijl de sterolen in dat spul in Canada verboden zijn door een non industrie sponsored test.

  Het principe dat je de onschuld van stoffen moet bewijzen ipv de schuld moet aantonen, is essentieel in deze discussie. Die democratische staat moet de regie hier weer terugpakken. MVO = een illusie.

 • WAE schreef:

  In het artikel worden maatr paar oude cijfers vermeld; cijfers over de laatste 50 jaar ontbreken. Juist omdat menstruatie aan lichamelijke groei gekoppeld is, zal dus bij normale ontwikkeling de menstruatie ook eerder optreden dan vroeger. Ook al omdat niet vermeld is wat de populatie ven de groep meisjes waar het over gaat. Gaat het om een nederlandse groep, een europese, een amerikaanse, een caribische, bijvoorbeeld. Dat maakt nogal wat uit gezien het verschillende voedingspatroon. En in de caribiden heeft USA in verleden (en mischien nog) kiprestanten gedumpt met groeihormonen; daar zijn dan ook afwijkende patronen gevonden.

  Omdat in artikel alleen over ‘vakkundigen’ wordt gesproken zonder naamsvermelding is onduidelijk welke deskundigheid ze bezitten.
  Met name omdat namen als PCB en DDT worden genoemd; stoffen die de laatste 30 jaar juist minder in voedsel voorkomen, en die ook vrijwel geen hormoon-effcet hebben; het gaat hooguit om een paar metabolieten ervan.
  In Rusland en USA waren andere vergelijkbare middel;en toegelaten (zoals methoxychloor) met een veel hoger hormoonmimetisch effect.

  Ook zitten in wat meer exotsche voedingsmiddel asl soya stoffen die gunstig werken op bloeddruk/hart&vaten, juist vanwege hun hormoonachtige effecten.

  In drinkwater hebben dit soort stoffen niet gezeten; het zelf ‘zuiveren’ ervan laat juist een aantal (tweewaardieg) ionen verdwijnen die gunstig zijn voor hart&vaten. Dit is al bekend sinds zestiger jaren.

  Kortom het artikel geeft niet aan waarop het gebaseedr is, of het om een normale ontwikkeling gaat, of het een paar afwijkingen tot trend neemt of niet, kortom of het wel joernalistiek verantwoord is (wetenschappelijk in ieder geval niet).

 • BZ'tje schreef:

  Even ter aanvulling van het stukje Bisphenol A (BPA):
  Ik ben na ca. 8 weken na de geboorte van mijn zoontje toevallig via internet er achter gekomen wat ze over Bisphenol schrijven, dat dit ook in babyflesjes zit en dat het in andere landen al verboden was en dat men in Nederland nog lekker aan het afwachten is op onderzoeksresultaten!
  Ik heb dit nooit geweten, ik had flesjes van Avent, maar heb gelijk flesjes van dr. Brown’s besteld zónder BPA.
  Ik voelde me best schuldig omdat ik dit niet wist, en mijn zoontje zijn (biologische) melk in BPA-flesjes krijgt (borstvoeding heb ik veel te weinig, vandaar biologische flesvoeding).
  Ik heb geen flauw idee waar BPA overal nog meer in zit, net las ik dus ook in blik. Gelukkig eet ik praktisch nooit uit blik, maar dat zijn dingen wat eigenlijk door de overheid of andere instanties naar buiten gebracht moeten worden!
  Zeker dat het DUIDELIJK op de verpakking komt te staan, en de mensen zelf hun keuze kunnen bepalen.
  Nee, tot voor kort was het onderwerp Bisphenol A een totaal vreemd iets voor mij…
  Ben er best kwaad over.

 • ikkeweer schreef:

  Beste,
  In je reactie die je (maar liefst 11X ) hebt geplaatst, begin je meteen te klagen over oude cijfers.
  Lees het nog eens na, want het begint toch echt met de volgende regel.

  Een meisje van 9 jaar met beginnende borsten is tegenwoordig heel normaal.
  tegenwoordig

 • Taurus44 schreef:

  In het boek “Borstkanker” van dr. Clarysse staat, dat een vroege regelmatige menstruatie tot een verhoogd risico op borstkanker leidt. Een regelmatige menstruatie zou uitgesteld kunnen worden door meisjes op jeugdige leeftijd regelmatig te laten sporten.

 • millennia schreef:

  ik ben 12 jaar ik ben net ongesteld en ik durf er niet over de praten wat kan ik nu doen

  • Anoniem schreef:

   Ik ben ook 12 jaar en ik ben ook net ongesteld gewordeb. Bij mij in de klas is er niemand ongesteld dus ik durf er ook niet over te praten. Maar iedereen word het een keer, x

   • Anoniem schreef:

    Hey ik ben ook net 12 ik ben ook net ongesteld maar ik durf er met niemand over te praten ik ben dood bang dat iedereen mij gaat uitlachen ofzo tegen me moeder en vader durf ik dat ook niet om dat ik moet wat metalen achterstanden heb en ik heb ook een jongere geest help mij A.U.B.

 • koeliejoelie schreef:

  wat kan helpen is om een brief te schrijven aan je moeder bijvoorbeeld voor de avond dat je gaat logeren .doei xxx dikkie

 • hoi schreef:

  hoi millennia relax en laat het stromen in de vrije natuur. dan komt alless goed. relaaxx. ben een hippie.

 • Sunny schreef:

  Mijn dochters (tweeling van 10 jaar) zijn afgelopen zomer 2 dagen na elkaar gaan menstrueren.
  Het was even schrikken. Qua bouw, uiterlijk etc. zijn ze totaal verschillend (twee-eiig). De een is wat flinker dan de ander. De meest tengere van de twee had al wat meer beharing en pukkeltjes en daarom had ik het bij haar misschien ook wel eerder verwacht.
  Ik denk dat voor een heel groot deel veel met onze voeding te maken heeft. Alhoewel we erg gezond eten en drinken, ontkomen we niet aan bepaalde of dergelijke stoffen. Ik denk dat er nog meer oorzaken voor zullen zijn. Voor een deel is het wellicht erfelijk bepaald. Daarbij waren mijn meisjes in hun gehele ontwikkeling altijd al erg snel. Ze liepen bijvoorbeeld al voor hun 1e verjaardag.
  Soms vraag ik mij echter ook af wat de invloeden zijn geweest van de hormonen die in mijn lijf terecht zijn gekomen tijdens mijn zwangerschapswens. Dit zijn er in mijn geval flink wat geweest en ik heb er dan uiteindelijk ook iets prachtigs voor gekregen. Toch vraag ik het me af?
  Het meest vervelende voor deze jonge meisjes (en hun ouders) is het feit dat alles opeens zo snel veranderd zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. Het is zoals het is maar het is wel even wennen

 • Hanna schreef:

  Hoe moet je jezelf mastruberen.

 • lara schreef:

  Hallo, ik ben vorig zomer voor het eerst ongesteld geworden. en heb het gewoon tegen men moeder gezegd. ik vindt het niet zo erg alleen de pijn die er bij komt. Ik denken persoonlijk dat je er met je moeder en vriendinnen het best over kunt ppraten. Meiden wat gebruiken jullie het liefst? Maandverband of tatampons? Nemen jullie ook wel eens de pil om je menstruatie te plannen?

 • Alledaags seksisme schreef:

  ‘ Bovendien willen [ze] hun dochters beschermen tegen zichzelf, omdat zij nog geen idee hebben welk effect ze op mannen kunnen hebben’
  Huh? Hier wordt de zaak flink omgedraaid. Die meiden die doen niks. Die krijgen alleen maar twee vetbubbeltjes ter hoogte van de ribbenkast. Ik neem aan dat bedoeld wordt: De moeders willen de meiden beschermen tegen de mannen, die kennelijk zichzelf niet meer kunnen weerhouden zodra een meisje enig teken van borstontwikkeling vertoont.

 • Anoniem schreef:

  Ik ben 11 en ben net ongesteld geworden maar ik durf er niet over te praten wat moet ik nu doen?

 • ... schreef:

  Hallo il ben 13jaar en heb al borsten schaamhaar en okselhaar maar uiy mijn vagina lomt soms wit /doorzichtig slijm ben ik nu ongesteld of niet
  Please help me
  Xxx…

  • Anoniem schreef:

   Beste …
   Nee je bent nog niet ongesteld dat witte/doorzichtige slijm is geen ongesteldheid. Het kan wel een teken zijn dat je binnenkort ongesteld gaat worden.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *