Het belang van darmbacteriën

Puber 14 maart 2017
darmbacteriën

Darmbacteriën klinken als iets slechts, maar kunnen enorm veel invloed hebben op een goede spijsvertering en het immuunsysteem. Dokterdokter vertelt je waarom bacteriën in de darmen goed zijn en wanneer ze juist negatieve effecten hebben.

Waarom zijn darmbacteriën goed voor ons?

We hebben een enorme hoeveelheid bacteriën in onze darmen wonen, zo’n honderd biljoen. Dat is maar liefst twee kilo van ons lichaamsgewicht, en tien keer meer dan ons eigen aantal lichaamscellen. Darmbacteriën helpen ons voedsel te verteren en zorgen voor een goed werkend immuunsysteem.

Verschillende soorten bacteriën in de darmen

Elk mens heeft een andere hoeveelheid en samenstelling darmbacteriën in zijn lichaam. Dat maakt dat sommige mensen de negatieve kant ervaren en sommigen de positieve. Er zijn drie hoofdtypen bacteriën in de darmen, ook wel enterotypen genoemd: rumminococcus, bacteriodes en prevotella. Elk lichaam heeft één overheersend type darmbacterie.

Negatieve effecten van darmbacteriën

De negatieve effecten van darmbacteriën bestaan grotendeels uit vermoedens. Er is soms wel een vaag verband gevonden, maar eigenlijk tasten de onderzoekers nog in het duister. Twee voorbeelden:

Obesitas en chronische darmziekten

Naast de positieve werking die darmbacteriën hebben op voedselvertering en het immuunsysteem, zijn deze bacteriën ook in verband gebracht met bepaalde aandoeningen. Voorbeelden zijn obesitas en chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn. Het precieze verband tussen de twee is nog niet duidelijk, daar wordt veel onderzoek naar gedaan.

Multiple Sclerose

Sommige onderzoekers concluderen zelfs dat bepaalde darmflora het ontstaan van Multiple Sclerose (MS) in de hand werken. At je bijvoorbeeld als kind wel eens een hapje aarde, dan kunnen er bepaalde darmbacteriën zijn ontstaan die in bepaalde omstandigheden een bijdrage kunnen leveren aan het ontstaan van MS. Verder onderzoek is nodig om meer duidelijkheid te krijgen.

Darmbacteriën en medicijnen

De ontdekking dat de samenstelling van darmbacteriën per persoon verschilt, kan misschien nieuwe en gepersonaliseerde medicijnen mogelijk maken. Bacteriën van de darmen zouden namelijk helpen bij het opnameproces van medicatie. Waarschijnlijk is dat opnameproces bij ieder enterotype verschillend. Door medicijnen op jouw enterotype aan te passen, kan mogelijk de perfecte dosering bepaald worden. Ook zou het mogelijk zijn om obesitas te voorkomen of te verhelpen door een geschikt voedingspatroon voor het specifieke darmkanaal te bepalen.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: NRC, Livescience.com, Sciencemag.org, MLDS, Kennislink

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *