Alcohol gevaarlijk voor hersenen jonger dan dertig jaar

Puber 12 mei 2017
Dronken student

De leeftijdsgrens voor alcohol is al een tijdje opgeschroefd naar achttien jaar. Sommige jongeren balen er ongelofelijk van: mochten ze eerst net wel drinken, mag het nu niet meer. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat met betrekking tot de leeftijd van de eerste alcoholische consumptie het hoe-later-hoe-beter principe van toepassing is. Dit heeft te maken met de schade die alcohol aan ontwikkelende hersenen kan aanrichten.

Voorheen werd gedacht dat de hersenen van jongeren al rond het achttiende levensjaar uitontwikkeld zouden zijn. Professor Susan Tapert van San Diego (Californië, VS) legt uit dat de ontwikkeling van hersenen echter veel langer duurt. Samen met haar onderzoeksteam doet zij onderzoek op het gebied van alcohol en hersenen van pubers. De schokkende uitkomst was dat de ontwikkeling van de hersenen door kan lopen tot het dertigste levensjaar. Op jonge leeftijd beginnen met het drinken van alcohol kan daardoor zeer schadelijke gevolgen hebben.

Bingedrinken

Regelmatig bingedrinken tijdens de adolescentie leidt aantoonbaar tot verstoring van de ontwikkeling van de hersenen. Wanneer je hersenen nog in de ontwikkeling zijn kan het drinken van alcohol meer permanente schade aanrichten. Bij jongens spreken we van bingedrinken wanneer ze vijf of meer glazen alcohol binnen twee uur drinken. Bij meisjes is er al sprake van bingedrinken wanneer ze vier glazen per uur drinken. Jongeren die regelmatig bingedrinken scoren significant slechter op uiteenlopende cognitieve testen dan hun nuchtere leeftijdsgenootjes.

Concentratie en geheugen

Chronisch bingedrinken heeft dus negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van cognitieve vermogens. Denk aan verstoring van je geheugen of verslechtering van je concentratievermogen. Deze problemen met cognitieve vermogens kan uiteindelijk invloed hebben op school- en studiepresentaties. Het hebben van een kater is een signaal dat er grenzen overschreden zijn. Gelukkig kwam er ook goed nieuws uit het onderzoek: de achteruitgang van de cognitieve vermogens kan zich in de loop van de tijd wel weer herstellen. Beschadigde hersenfuncties kunnen enigszins herstellen door enkele weken volledig te stoppen met de alcoholconsumptie.

Ken de gevaren van alcohol

Het overgrote merendeel van de jongeren dat drinkt, is meteen ook bingedrinker (maar liefst 71% van de alcoholdrinkende jongens van twaalf t/m achttien jaar in Nederland is bingedrinker). Het belangrijkste advies dat professor Tapert voor de experts had, was: zorg dat jongeren het begin van alcohol drinken zo lang mogelijk uitstellen.

De Hersenstichting en STAP vinden het belangrijk kennis over alcohol en hersenen te blijven bundelen en te communiceren naar gezondheidsvoorlichters, ouders en jongeren. Ze zijn van mening dat de samenleving recht heeft op goede informatie over:

  • De schadelijke gevolgen van alcoholgebruik.
  • Hoe deze schade kan worden beperkt of voorkomen.

Bronnen

Hanson, K.L., Cummins, K., Tapert, S.F., & Brown (2011). Changes in neuropsychological functioning over 10 years following adolescentsubstance abuse treatment (2011). Psychology of Addicitive Behaviours, 25, p. 127-142. Verdurmen, J., Monshouwer, K., Dorsselaer, S. van, Lokman, S., Vermeulen-Smit, E. en Vollebergh, W., Jeugd en riskant gedrag, kerngegevens uit het peilstationonderzoek scholieren. Utrecht, Trimbos, 2012

Auteur: Franka van Arendonk

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *