Zin en onzin over de leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen

Psyche 16 januari 2018 10 Reacties
Zin en onzin over de leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen

Veel vrouwen vragen zich af op welke leeftijd de menopauze zal beginnen. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is 51,5 jaar. Wanneer jij in de overgang komt, kun je min of meer voorspellen. Welke factoren beïnvloeden dit, en welke hebben er niets mee te maken? Wij vertellen je er alles over.

Er zijn verschillende factoren die de leeftijd beïnvloeden waarop een vrouw in de overgang komt. Maar er is één factor die meestal een cruciale rol speelt: de leeftijd waarop bij haar moeder de menopauze begon. De menopauzeleeftijd is namelijk sterk genetisch verbonden. Daarom is de kans groot dat een vrouw rond dezelfde leeftijd als haar moeder in de overgang komt.

Vroege overgang

Natuurlijk kom je niet altijd op dezelfde leeftijd als je moeder in de overgang. Sommige vrouwen komen vervroegd in de overgang (voor hun 45ste jaar) zonder een aanwijsbare oorzaak. Dit kan het resultaat zijn van een eenmalige genetische mutatie. Of alsnog leiden naar een erfelijk bepaalde kwestie. Wanneer meer vrouwen in een familie een te vroege overgang hebben (zonder duidelijke oorzaak) dan is de kans groot dat nog meer familieleden te vroeg in de overgang komen.

Erfelijkheid

De factor erfelijkheid wordt minder zeker wanneer een moeder op haar veertigste in de overgang komt, terwijl haar zussen en oma allemaal rond hun vijftigste in de overgang komen. In zo’n geval is het onduidelijk of een dochter haar moeders pad zal volgen, of die van de andere vrouwelijke familieleden. Maar wanneer de meeste vrouwen in een familie, de moeder meegerekend, de menopauze op vroege, late of gemiddelde leeftijd bereiken, dan kan met enige zekerheid ook de leeftijd waarop een dochter in de menopauze komt, vastgesteld worden.

Andere invloedsfactoren

Er zijn nog vier andere factoren die je mee kunt nemen in het schatten van je menopauze-leeftijd:

 1. Roken
  Geen enkel onderdeel van je levensstijl richt zoveel schade aan je eierstokken aan als roken. Dus als jij rookt, en je moeder niet, dan kom je waarschijnlijk een of twee jaar vroeger in de overgang dan zij. Andersom geldt dit ook. Rookt je moeder en jij niet, dan duurt het waarschijnlijk langer voor de menopauze bij jou aanklopt.
 2. Chemotherapie
  Door chemotherapie komen veel vrouwen van boven de veertig jaar vervroegd in de overgang. Bij zeer jonge vrouwen kan de menstruatie na de chemotherapie vaak toch nog (na langere tijd) herstellen en is er sprake van een tijdelijke menopauze. Ondanks dit herstel zal de definitieve menopauze waarschijnlijk toch een paar jaar eerder inzetten.
 3. Operaties aan de eierstokken
  Hoe meer operaties aan de eierstokken zijn uitgevoerd, des te meer gezond weefsel is aangetast. Dit kan de leeftijd waarop de overgang bij een vrouw inzet omlaag brengen.
 4. Etniciteit
  Gemiddeld bestaat er een klein verschil in leeftijd waarop bepaalde etnische groepen de menopauze bereiken. Zo komen Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse vrouwen iets eerder in de overgang dan de gemiddelde blanke vrouw, en Chinese en Japanse vrouwen wat later. Dit blijven echter gemiddelden, iedere vrouw is anders.

Niet van invloed

Er bestaan ook zaken waarvan mensen soms ten onrechte denken dat ze de leeftijd van de menopauze beïnvloeden:

 1. Leeftijd eerste menstruatie
  Meisjes worden gemiddeld steeds jonger ongesteld. Tegenwoordig doet de eerste menstruatie zich gemiddeld op twaalfjarige leeftijd voor. Je zou ervan uitgaan dat een vrouw maar zoveel menstruatiecyclussen heeft. Dus wanneer ze vroeg begint met menstrueren, ze ook de menopauze eerder bereikt. Maar dit blijkt niet het geval. De gemiddelde leeftijd van de menopauze blijft al decennia rond de 51,5 jaar zitten.
 2. Zwangerschap en borstvoeding
  Veel vrouwen denken dat zwangerschap en borstvoeding invloed hebben op de leeftijd dat ze de menopauze bereiken. Dit is echter niet het geval.
 3. Het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen
  Zelfs als je een anticonceptiemiddel gebruikt dat de menstruatie doet stoppen, dan stopt dit nog niet het verlies van eicellen. Nog steeds kapen de eierstokken iedere maand één of meer eicellen. Anticonceptie zal de menopauze dus niet uitstellen.

Overgang versnellen

Volgens wetenschappers bestaan er nog andere factoren die wellicht de leeftijd van de menopauze zouden kunnen beïnvloeden, maar hierover is nog te weinig bekend om uitspraken over te doen. Zo onderzoeken wetenschappers bijvoorbeeld nog wat de relatie is tussen blootstelling van mensen aan Bisfenol A, een chemische stof waar ze bepaalde plastic materialen van maken, en ons voortplantingssysteem.

Overgang uitstellen

Boven de veertig kun je steeds preciezer voorspellen wanneer je in de overgang komt. Als je ouder dan 45 bent en ten minste drie keer achter elkaar niet menstrueert, dan zal je waarschijnlijk spoedig de menopauze bereiken. Wil je de menopauze buiten de deur houden? Helaas, buiten niet roken, is er niet heel veel dat je kunt doen. Wel zou bepaalde voeding en een actieve levensstijl de intensiteit en frequentie van opvliegers tijdens de overgang doen minderen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: NHG Standaard De Overgang, WebMD, Vrouwenindeovergang.nl

10 Reacties

 • ikke schreef:

  ik was met 35 jaar al in de overgang.het was voor mij 5 jaar lang elende

 • me schreef:

  Ik was met 32 jaar al in de overgang. Veroorzaakt door medicijnen. Een aantal jaar daarvoor door dezelfde medicijnen ook in de overgang geraakt, maar dat kwam terug. Dit keer niet meer. En ik heb jammer genoeg ook helemaal geen kinderen 🙁

 • Thera Bakker - van de Pol schreef:

  In het artikel wordt, net als in het dagelijkse taalgebruik (zie ook de reacties), overgang en menopauze door elkaar gebruikt, maar dat is eigenlijk onjuist en het schept verwarring!
  De overgang is (nog) niet het stoppen van de menstruatie, maar de aanloop naar de menopauze, wat feitelijk de perimenopauze is, en die wel tot 10 jaar lang kan duren. De overgang wordt gekenmerkt door opvallende (bv. onregelmatige menstruatie) en minder opvallende veranderingen (bv. kortere cyclus of cyclus zonder eisprong), die soms gepaard gaan met de typische klachten zoals opvliegers.
  Klachten die we kennen als overgangsklachten houden op als je eenmaal in de menopauze zit. De eigenlijk menopauze begint namelijk pas na je allerlaatste menstruatie; welke leeftijd dat is kun je pas officieel vaststellen na een heel jaar niet menstrueren!
  Als je aan je moeder vraagt wanneer ze in de overgang kwam moet je dus eigenlijk vragen naar wanneer haar laatste menstruatie was.

 • Gertje schreef:

  Wanneer weet je dat je ongesteldheid klaar is dus zegmaar dat je zekerweet dat je niet meer bloeed

 • […] Zin en onzin over de leeftijd waarop … – Veel vrouwen vragen zich op welke leeftijd de menopauze zal beginnen. Dit kun je min of meer voorspellen. Lees welke factoren wel en niet een rol spelen […]

 • joline Tjang schreef:

  Ik ben 60 en menstrueer nog steeds iedere maand. Is dit normaal?

 • […] Zin en onzin over de leeftijd waarop vrouwen … – Ik was met 32 jaar al in de overgang. Veroorzaakt door medicijnen. Een aantal jaar daarvoor door dezelfde medicijnen ook in de overgang geraakt, maar dat kwam terug. […]

 • Ann schreef:

  Ze hebben mij altijd wisgemaakt , hoe vroeger da maandstonden , hoe vroeger de menopauze ?????

 • Betty schreef:

  ” Boven de 40 kun je steeds preciezer voorspellen wanneer je in de overgang komt. Als je ouder dan 45 bent en ten minste drie keer achter elkaar niet menstrueert, dan zal je waarschijnlijk spoedig de menopauze bereiken. ”
  Ik ben 3 maanden niet ongesteld geweest, maar na die 3 maanden ben ik nu al 4 maanden wel ongesteld. Menopauze waar ben je………….

 • Jolanda schreef:

  Ik ben 35 en is vastgesteld door gynaecoloog dat ik in de overgang zit. Het bevreemd mij dat de leeftijd toch nog gemiddeld 51 jaar is, terwijl ik heel veel verhalen lees van vrouwen die vroeg in de overgang zitten. Wie houdt die cijfers bij? Want ik heb het nergens gemeld…

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *