Ziek worden is geen eigen keuze

Psyche 16 september 2010 6 Reacties
man in bed

Steeds meer mensen denken dat ze het zelf in de hand hebben of ze ziek worden of niet. Dit is een illusie die veel energie kost en onnodig angst veroorzaakt.

Wie durft nog zonder schuldgevoel een patatje oorlog met een frikandel speciaal te bestellen in de snackbar? Of ongegeneerd flink dronken te worden? Visioenen van een hartinfarct, kanker of andere ernstige aandoeningen komen steeds vaker langs. Maar met het vermijden van die vette hap en het vaarwel zeggen tegen alcohol, voorkom je nog steeds niet dat je ooit ziek wordt.

Gezonder dan ooit
We zijn gezonder dan we ooit geweest zijn en onze levensverwachting stijgt nog steeds. Maar we zijn ook nog nooit zo bang geweest om ziek te worden en onze angst neemt alleen maar toe. Dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar de stroom van publicaties over leefregels, vermaningen en nieuw ontdekte ziektes waarmee de media ons dagelijks overstelpt. Wat onze angst nog sterker maakt, is dat we ziekte en gebrek uit ons leven hebben verdreven. Waar het vroeger heel normaal was dat mensen ziek werden en tegenslag een deel van het leven was, wordt er nu meteen een verklaring gezocht als iemand ziek wordt. We kunnen ons kennelijk niet meer voorstellen dat iemand gewoon ziek kan worden maar ervaren het als een onrecht dat ons wordt aangedaan.

Geen garantie
Wie ziek is en naar een verklaring zoekt, komt vaak bedrogen uit. Er zijn namelijk maar een paar ziektes waarbij je met een beschuldigende vinger kunt wijzen naar een oorzaak: meestal jezelf. Wie longkanker krijgt, kan er in 90% van de gevallen van uit gaan dat het door roken komt en als je de ziekte van Korsakov krijgt, heb je teveel alcohol gedronken. Verkeerd eten, te weinig bewegen, te veel alcohol drinken en roken dragen ongetwijfeld bij aan hartkwalen, slechte vaten, poreuze botten, ongezonde lever en longen maar gezond leven is nog steeds geen garantie dat je nooit ziek zult worden. Ook mensen die hun hele leven niet gerookt hebben kunnen longkanker krijgen.

Wat kun je doen?
Hoe blijf je zo gezond mogelijk? Genoeg bewegen, niet roken, niet teveel of te vet eten en niet teveel alcohol drinken zijn algemeen bekende richtlijnen. Maar over hoeveel vette vis je nu precies moet eten om een gezond hart en gezonde vaten te houden wordt door wetenschappers nog steeds getwist. En het eten van veel groente en fruit is absoluut gezond, maar het aantal ziektes dat je erdoor kunt voorkomen is beperkt. Buiten die erkende, ongezonde leef- en eetgewoontes, is er helaas niet zoveel wat je extra kunt doen. Er zijn zoveel doodsoorzaken, dat je ze nooit allemaal kunt voorkomen.

Angst is ook ongezond
Door erg ongezond te leven, vergroot je de kans voortijdig dood te gaan. Maar het is de vraag of je die kans veel kunt verlagen door alle wetenschappelijke gezondheidsadviezen van tegenwoordig op te volgen. De moeite die je hiervoor moet doen kost veel energie. Zo ben je de tijd die je toevoegt aan je levensverwachting door te gaan hardlopen, kwijt aan het hardlopen zelf. Om echt maanden te winnen, moet je gaan leven als topatleet. En dan is het nog de vraag of dat weer niet schadelijk is voor je gezondheid. Hardlopen en andere sporten kun je dus beter doen omdat je het leuk vindt en niet in de hoop op een lang en gezond leven. Want dat kan niemand je garanderen.

Auteur:  Corina Blommendaal
Bron: Plus Online

6 Reacties

 • Lucie hopman schreef:

  Goedendag,
  HEEL SLECHT ARTIKEL!
  Het gaat toch niet alleen om de LEVENSVERWACHTING
  Ook om de kwaliteit en de idiote kosten, die ziektes met zich meebrengen.
  Iedereen is voor een deel verantwoordelijk voor zijn gezondheid en ziektekosten!
  Ik begrijp dat er meer is dan je eigen dood/ziekte voorkomen.
  Maar zoals het de laatste 30/40 jaar gaat met geeet en rommel,
  moet daar heel snel wat gebeuren.
  weg met de rommel,
  dat stop je ook niet in je eigen auto?
  Lucie Hopman

 • nely schreef:

  Het is een zaak om eens een goede antioxidant te nemen dan kun je de slechte zaken die je eet weg werken, wat wel betekend dat je dus gezonde voeding op nr. 1 moet gebruiken dan blijft er niet te veel troep in je lichaam over, alle syntetische stoffen worden opgeslagen in je lichaam en die gaan er voor zorgen dat je ziek kan worden. Je lichaam weet feiloos wat uit de natuur komt dat is goed te verteren en geen last zal veroorzaken.
  Ik weet een zeer bijzondere goede (de beste ter wereld) voedings suplement met de naam JUS het is een sap uit 23 soorten fruit en bessen dat dat 1x per dag gedronken moet worden en wel 30 ml. en je kan echt in een paar dagen merken dat je reinigt van alle slechte stoffen die opgeslagen zijn en de energie die dan vrij komt is geweldig. Zorgen voor je zelf help altijd en dan wel op goede manier dan kan je je zelf daar nooit de schuld van geven en geen angst voor hebben echt het geeft een goed gevoel.

 • vosk schreef:

  Toen ik het artikel las, waren juist ‘mijn vriendjes’ van 7 jaar op bezoek. Feilloos weten die mij te zeggen, wanneer het ‘eigen schuld—dikke bult’of ‘domme pech’is. Verschillende voorbeelden uit hun levensfeer heb ik aangehaald. En teon ik zei “en dertien jaar geleden had ik longkanker en steeds werd mij gevraagd: gerookt…neen, meegerookt…ja, ik weet niet waar ik dan heen moet, toen zeiden ze spontaan Domme pech!!!, maar u bent er wel goed doorgekomen. Waarom moeten wij in hun rook leven… met de smoes’Buiten heb je er geen hinder van of “waarom verkopen ze dat dan?”
  Denken gaat blijkbaar ook in rook op. Een volgende generatie of drie verder, doet dat niet meer??? Laat die sigarette staan…je vermijdt voor jezelf en anderen veel narigheid. Met teveen drinken en stress is het hetzelfde.

 • Anoniem schreef:

  Eens iemand die het hele gezever rond wat je wel en niet mag eten eens wat relativeerd.

  Als je de wetenschap moet geloven was het drinken van melk, ong 15 jaar geleden SUPERGEZOND, en nog geen 7 jaar later zegt de wetenschap, NEE MELK IS NIET GOED, weer een paar jaar later is melk ineens weer heel gezond. (make up your f-ing mind!)

  Kom op mensen, rook laat roken, leef je leven en doe wat je leuk vind. Vergeet niet dat ook roken 25 jaar geleden nog gezond was volgens de wetenschap, maar nu slaan ze je om de oren en zeggen jaaaa (mee)roker dus dat is de oorzaak van je longkanker/hartinfarct. Het zijn diezelfde wetenschappers die het 25 jaar geleden nog gezond vonden, en nu wordt door de patienten de schuld gelegd bij de huidige rokers.

  Wie wil er nou een leven waarin je 80 jaar lang achter je zit te kijken of die ene mars die je gegeten hebt jou in de toekomst een hartaanval bezorgt? Alsof er buiten finanaciele en sociale zorgen we al niet genoeg zorgen hebben om ons druk over te maken.

  Ik vind dat de wetenschap eens wat meer moet gaan kijken naar de kwaliteit van het leven, ipv constan proberen deze te verlengen.

  “LEVEN IS HET ONGEZONDSTE WAT JE KAN DOEN, WANT VAN LEVEN GA JE DOOD!”

  vind ik een hele mooie samenvatting….

 • JosstheBoss schreef:

  Het artikel sprak me in het algemeen wel aan. De onderliggende toon is, dat je je niet ziek moet laten maken!
  De Overheid en vergeet vooral niet de commercie zaaien angst onder de mensen om geld te verdienen. Het meest erger ik me aan de antibacteriele zeepjes, die je voor elke handeling die je gaat verrichten moet gebruiken.Zelfs patat eten mag niet meer zonder de pot Dettol op de trafel te hebben en flink te smeren! Dan is de pot snel leeg, koop je nieuwe Dettol, wordt dus de zak van de producent goed gevuld en maak je het immuunsysteem van kinderen en volwassenen volledig kapot!! En de Overheid met zijn irritante mededelingen wat er allemaal fout is aan je levenswijze maakt neuroten van de bevolking, die angstig en helemaal verward de dood wordt ingedreven door onnodige angst !!
  Leef je leven; ik heb gemerkt (77 jaar oud en behebt met aandoeningen waarvoor de medische wetenschap geen oorzaak voor weet) dat je beter met plezier een biertje kunt drinken en een goede sigaar kunt roken in aangenaam gezelschap. Weg met de doemdenkers, die door hun opgestoken vingertjes de gezondheidszorg steeds duurder maken en de extra kosten dan op de burger wensen af te wentelen !!

 • pechvolgeltje schreef:

  Je hebt het niet in de hand. Ik eet gezond, rook niet, drink niet, gebruik geen drugs, doe zoveel mogelijk alles op de fiets of lopend, ga op tijd naar bed. En toch ben ik 2 jaar geleden erg ziek geworden. Van de een op de andere dag was het helemaal mis. Deze jaren heb ik te vaak het ziekenhuis en de specialisten gezien. Allerlei nare onderzoeken moeten ondergaan. Door sommige medicijnen ben ik flink aangekomen, maar ook zieker geworden door alle bijwerkingen. Ik een actieve moeder die graag met haar zoon uitstapjes maakte kan nu helemaal niets meer. Gewoon domme pech?

  Over gezond eten gesproken. Ik heb een kleine beurs. Het liefst eet ik biologisch, maar dat is onbetaalbaar. Ik heb veel gelezen over voeding en ik weet wat ik moet vermijden, maar dat lukt niet echt goed met supermarkten vol ongezond eten, onbetaalbare gezonde producten en af en toe vlees van een “blij” beest is 3x duurder dan de volgespoten goedkope kip. En ondanks alle goede leefregels knap ik niet op. Misschien moet ik maar gewoon gaan roken, drinken en alles wat tegenwoordig als slecht wordt gezien. Want het past perfect bij mijn gezondheid van vandaag. En ook de allergezondste mensen om mij heen zie ik doodgaan. Mensen die sporten op hoog niveau. Het geeft geen garanties. Men zoekt gewoon een zondebok voor de hoge ziektekosten.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *