Zeven weetjes over hersenen: van linker tot rechter hersenhelft

Psyche 3 december 2015 1 Reactie
Weetjes over hersenen: linker hersenhelft, rechter hersenhelft

Weet jij alles over je hersenen? Welke functies hebben de rechter en linker hersenhelft bijvoorbeeld? Hoeveel wegen de hersenen van een mens? Dokterdokter zet de belangrijkste breinfeitjes voor jou op een rij! Dit moet je weten:

Wist je dat..

 1. hersenen vooral belangrijk zijn voor het besturen van je lichaam?
 2. je bloeddruk, ademhaling, gevoel, hartslag, gedrag, lichaamstemperatuur en beweging worden geregeld door je hersenen?
 3. hersenen belangrijk zijn voor je emoties, geheugen en bewustzijn?
 4. drie kopjes groene thee per dag goed is voor de hersenen? Het verlaagt onder andere het risico op diabetes en een beroerte.
 5. de hersenen een woord meer als een afbeelding zien? Woorden worden niet letter voor letter herkend, maar als één geheel.
 6. oudere hersenen meer moeite hebben met het filteren van juiste informatie? Oudere mensen onthouden dus minder vaak bepaalde informatie, omdat ze te véél informatie opnemen!
 7. een mensenbrein rond de 1330 gram weegt? In de hersenen van een mens zitten zo’n honderd miljard zenuwcellen.

Rechter en linker hersenhelft: taal, emotie en creativiteit

Een bekende opvatting is dat de linker hersenhelft rationeel en verantwoordelijk voor taalfuncties is. De rechter hersenhelft is juist emotioneel en creatief. Toch blijkt het niet zo zwart-wit te zijn. De linker hersenhelft is weliswaar in veel gevallen verantwoordelijk voor taalfuncties, maar dat wil niet zeggen dat de rechter hersenhelft dan niet actief is. Andersom geldt hetzelfde: als je creatief bezig bent, zijn beide hersenhelften actief.

Meer weten over de functies van je hersenen?

Elk onderdeel van je hersenen heeft bepaalde functies. Zo heb je bijvoorbeeld de hersenschors die onder andere informatie analyseert. Lees meer over de functies van je hersenen op Gezondheidsplein.nl.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Medisch Handboek van Merck Manual, Hersenstichting, Gezondheidsplein.nl, Trouw.nl, Gezondheidsraad, Georgetown University Medical Center, ScienceDaily, Scientias.nl

1 reactie

 • JGH van Zutphen schreef:

  L.S.,
  het vermelde gewicht van de menselijke hersenen is in deze opsomming van weetjes nogal hoog ingeschat. Gewoonlijk ligt het tussen de 1200 en 1450 gram 😉

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *