Wat te doen bij flauwvallen?

Psyche 19 februari 2016 7 Reacties
flauwvallen, wat te doen?

Flauwvallen komt vaak voor bij mensen. Daarom is het belangrijk te weten wat je te doen staat als iemand uit je omgeving zijn bewustzijn verliest. Daarnaast moet je ook weten wat je kunt doen, als je zelf wel eens flauwvalt.

Plat op de rug

Als iemand al aangeeft dat hij flauw gaat vallen, help hem dan plat op zijn rug te liggen. Leg de benen iets hoger dan het hoofd. Op deze manier wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterd.

Vang de patiënt op

Soms zie je zelf de flauwte bij een patiënt al aankomen. Het slachtoffer is voor een flauwte meestal bleek en bezweet. Ook is de patiënt al duizelig, waardoor hij niet helder meer overkomt. Probeer het slachtoffer op te vangen, zodat hij niet valt. Steek je beide handen onder de oksels van de patiënt en grijp een onderarm bij de pols. Pak deze onderarm met een hand aan de pols vast. Pak de patiënt met je andere hand onder de onderarm vast. Druk het slachtoffer stevig tegen je aan en ga langzaam naar een hurkzit toe, zonder het slachtoffer los te laten. Leg vervolgens het slachtoffer voorzichtig neer.

Kantel het hoofd

Meestal is het slachtoffer al flauwgevallen. In zo’n geval moet je als eerste zijn bewustzijn en de ademhaling controleren. Kantel voorzichtig het hoofd naar achteren zodat de luchtweg wordt vrijgemaakt. Dit kun je het beste doen door met één hand op het voorhoofd te drukken en met je andere hand de kin omhoog te tillen. Als het slachtoffer normaal ademt, dan kun je het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen. Indien het slachtoffer langer dan twee minuten buiten bewustzijn blijft, schakel dan medische hulp in.

Frisse lucht en koude compressen

Als het slachtoffer knellende kleding draagt rond de hals, maak deze dan los. Zorg ook voor voldoende frisse lucht en laat omstanders ruimte maken. Leg een vochtig washandje op het voorhoofd van de patiënt en laat hem rustig bijkomen. Laat het slachtoffer na ongeveer tien minuten rusten, rechtop zitten. Observeer goed of de patiënt daar al toe in staat is. Laat het slachtoffer niets drinken als hij nog niet bij bewustzijn is, want zo kan hij zich verslikken.

Voorkomen

De eerste keer dat je flauwvalt, zul je waarschijnlijk niet weten wat je overkomt. Maar als het vaker voorkomt, zul je een wegraking beter herkennen. Kruis in zo’n geval je benen en span been- en buikspieren aan. Door de spierspanning verhoog je de bloeddruk, omdat er meer liters bloed per minuut worden rondgepompt door het hart. Zowel de zittende als de staande methode zorgt ervoor dat de flauwvalreactie verdwijnt of tijdelijk wordt uitgesteld. Door een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is bewezen dat deze methode werkt.

Flauwvallen is niet gezond

Als je eens in de drie maanden tot een half jaar flauwvalt, hoef je niet gelijk naar je huisarts te gaan. Komt het vaker voor, dan is het verstandig om actie te ondernemen. Vaak flauwvallen of bijna flauwvallen is niet gezond en kan wijzen op een verborgen aandoening. Samen met de arts kun je vaststellen wat de oorzaak van je wegrakingen zijn. Als je gevoelig bent voor flauwvallen dan moet je sowieso rekening houden met een aantal factoren. Zorg voor voldoende slaap en rust, een goede conditie en weinig stress. Let ook op je voeding. Zorg dat je voldoende (niet te veel!) zout en suiker binnenkrijgt. En probeer consumptie van cafeïne, alcohol en nicotine te beperken.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Gezondheid.be, Mens en Gezondheid, Kennislink

7 Reacties

 • B schreef:

  Voel je dat je flauw gaat vallen ga dan direct op de grond liggen en doe de
  ben om hoog . Je kunt eventueel een fiets beweging maken dan kun je de benen wat langer omhoog houden .

  Naar een paar minuten zakt de flauwte n missselijkheid af en sta je weer rustig op

 • dieltiens schreef:

  beste,op 24dec mijn vader flauwgevallen(81 j.)opgenomen met ambulance en naar ziekenhuis,zware buikgriep vast gesteld ,daarna na 2 dagen mijn moeder zware buikgriep (moeder braaf dement)ben ik als dochter blijven slapen en die vooravond moeder regelmatig verzorgd en gewassen door ook buikgriep,4x toilet die avond(moeder)2x imodium gegeven dan tegen 12.00 uur eindelijk mijn moeder in slaap,maar dan begon het bij mij;ben met zweet druppels op mijn hoofd wakker geworden,4x ook buikgriep en toilet,had ik enorme dorst ging ik drinken en ben ik flauw gevallen direct bij bewust zijn door val denk ik,heb een lekkende hartklep en cholestrol(enegy simvastatine pillen neem ik)VRAAG ;hoe komt het dat ik flauw gevallen ben?

 • dieltiens schreef:

  had graag willen weten hoe het komt dat ik een flauwte heb gehad?

 • Django schreef:

  Ik denk dat stress, bezorgdheid en drukte waarbij u niet regelmatig hebt gegeten in dit geval de boosdoeners waren. Zorg goed voor uzelf en eet genoeg Karaila, terie met 1 madam Jeanet, cassave en sambel pitjel. Daar zult u zeker van opknappen. Het gaat u goed.

 • Gerben schreef:

  De link van ‘stabiele zijligging’ onder het kopje ‘Kantel het hoofd’ is niet goed. Zou ik even veranderen.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *