Wat is Gilles de la Tourette precies?

Psyche 4 juni 2014 1 Reactie
zwarte vrouw

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van het syndroom van Gilles de la Tourette: ‘is dat niet die ziekte waarbij mensen vloekend en scheldend door het leven gaan?’ Nou, niet helemaal…

 

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neuropsychiatrische aandoening die wordt gekenmerkt door een combinatie van tics. De aandoening komt bij ongeveer 1 procent van de bevolking voor. Coprolalie, het dwangmatig roepen van vloek- en scheldwoorden, komt bij maar 14 tot 20 procent van de Tourettepatiënten voor.

 

Kindertijd

Tourettepatiënten bevinden zich in hun vroege kinderjaren als de ziekte zich voor het eerst openbaart. Meestal is het eerste symptoom een enkelvoudige bewegingstic, zoals vlug knipperen met de ogen of trekken met de mond. Geleidelijk nemen de tics toe, ze worden uitgebreid met geluidstics als bijvoorbeeld snuiven of klakken met de tong. Het hoogtepunt in aantal en frequentie van de tics ligt tussen het achtste en twaalfde levensjaar. Bij het grootste deel van de mensen met Tourette, tachtig procent, nemen de tics af gedurende de adolescentie. De tics en de bijverschijnselen die overblijven, houden patiënten de rest van hun leven.

 

Verschillende soorten tics

Een tic kun je beschrijven als een plotselinge, snelle, terugkerende en niet-ritmische beweging of geluid. Tics gebeuren buiten je wil om. Je zou ze kunnen vergelijken met niesbuien, die zijn ook moeilijk te onderdrukken. Er bestaan verschillende tics: motorische tics, vocale tics, samengestelde tics en cognitieve tics. Voorbeelden van tics zijn:

 

Motorische tics (bewegingstics):

optrekken van de neus of de schouders

extreem knipperen met de ogen

de ogen telkens wegdraaien

knikken met het hoofd

de vingers knakken

tenen krommen

Vocale tics (geluidstics):

kuchen

grommen

klakken met de tong

keelschrapen

snuiven

sisgeluiden maken

herhalen van woorden en/of zinnen

roepen van vloek- of scheldwoorden

samengestelde tics (tics waarbij meerdere spiergroepen zijn betrokken):

grimassen trekken

sprongetjes maken

voorwerpen aanraken

cognitieve tics (gedachtentics)

bepaalde beelden dringen zich in gedachten steeds op

optelsommetjes maken die per se op hetzelfde getal moeten uitkomen

in stilte woorden herhalen

woorden bedenken met een bepaalde beginletter

 

Tourette komt zelden alleen

Patiënten met Tourette hebben vaak ook andere psychiatrische aandoeningen, zoals ADHD (aandachtsproblemen/hyperactiviteit), OCD (dwang- en dranghandelingen) en ASS (autisme spectrum stoornis). Slaap- en emotionele stoornissen (zoals depressie, angst en woede) komen ook vaak voor in combinatie met Tourette. Dit maakt het syndroom van Gilles de la Tourette complex en lastig te behandelen. Iedere Tourettepatiënt is immers anders. Tourettepatiënten hebben gemeen dat ze vaak impulsief zijn, gevoelig voor prikkels en heftig in hun reacties. De intensiteit van de tics kan veranderen en ook de tics zelf.

 

Behandeling van het syndroom

Over de exacte oorzaak van Gilles de La Tourette is nog weinig bekend. Wel loopt er een groot Europees onderzoek waarbij wordt gezocht naar eventuele verbanden met bijvoorbeeld zwangerschapscomplicaties, erfelijkheid, omgevingsfactoren, infectieziekten of psychosociale stress (de EMTICS-studie). Mogelijk speelt dopamine een grote rol. Waarschijnlijk hebben Tourettepatiënten een overmaat aan dopamine of zijn ze er gevoeliger voor, wat resulteert in minder goed geregelde gedachten en gedrag.

Zolang de oorzaak van Tourette nog onbekend is, zullen mensen met Tourette moeten leren leven met hun ziekte. Het is mogelijk om te leren tics te onderdrukken. Ook kunnen tics worden verminderd door:

 

te sporten

stress te vermijden

voldoende nachtrust

ontspannings- en/of ademhalingsoefeningen doen

leren om je extra goed te concentreren

tics te negeren

 

Wanneer de tics te heftig worden, dan is het belangrijk om specialistische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorverwijzen naar een neuroloog of psychiater. Methodes die helpen om tics onder controle te krijgen zijn gedragstherapie, medicatie of botoxinjecties.

 

Het is belangrijk om een specialist  te vinden die bekend is op het gebied van Tourette. De Stichting Gilles de la Tourette heeft een lijst van specialisten samengesteld die het syndroom kunnen diagnosticeren en behandelen. Donateurs van de stichting kunnen deze lijst gratis downloaden.

 

 

Auteur: Ine Mulder

Bronnen: tourette.nl, Fonds Psychische Gezondheid

1 reactie

 • Kurt schreef:

  Mijn naam is Kurt
  Ik ben 49 en denk dat ik reeds van om en bij de 5 jaar Tourette heb.
  Strekken van de mond, bewegen van de neus, passen tellen, totaal niet kunnen focussen op
  Studeren. Vroeger

  Nu. Bewegen van biceps, mijn tong constant bewegen, tenen krommen, alles 2 keer moeten aanraken om in evenwicht te zijn, hypernerveus soms. Uitflappen van dingen waar ik nadien spijt van heb. Chaotisch en ook soms gek komen van wanorde. Hyper emotioneel en soms
  Alles te verwaarlozen zonder na te denken. Liegen om te verdoezelen en te behagen denkend dat de problemen vanzelf wel zullen verdwijnen. ( hierdoor reeds alles verloren )
  Impulsief, dromen en blijven geloven dat alles ooit zal slagen. Mensen kwetsen en 3 minuten later gewoon verder zonder te beseffen hoeveel kwaad ik heb aangericht door mijn woorden.
  Denkend dat de andere persoon even snel vergeeft of vergeet zoals ik.

  Is dit herkenbaar of moet ik andere pistes zoeken dit bij te sturen en proberen op te lossen?
  Ik ben nog nooit ergens in behandeling geweest hiervoor maar besef dat iets mijn zijn gijzeld.

  Mvg Kurt

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *