Waarom mensen huilen

Psyche 2 september 2016 32 Reacties
Waarom mensen huilen

Waarom huil je eigenlijk? Is huilen nu gezond of niet?

Je voelt de bekende brok in je keel, je lip begint te trillen en je ogen gaan knipperen. Huilen in het openbaar doe je liever niet, dus je probeert de tranen uit alle macht weg te slikken, maar hoe harder je tegen ze vecht, des te harder ze terug komen. Daar sta je dan te snotteren waar iedereen bijstaat.

Alleen mensen huilen

Geen enkel dier huilt. Alleen bij mensen zit huilen diep verankerd in hun brein. Evolutionair gezien is dit eenvoudig te verklaren. De mens komt in vergelijking met de meeste diersoorten behoorlijk hulpeloos ter wereld. Baby’s, peuters en kleuters zijn totaal afhankelijk van anderen. Huilen is een zeer efficiënte roep om bijstand, steun en troost. Het is een teken van hulpeloosheid. Volwassenen hebben deze primitieve manier van communiceren in principe niet meer nodig. Die kunnen gewoon om hulp vragen. Toch stromen ook bij volwassenen de tranen rijkelijk over hun wangen.

Volwassen tranen

Voor de tranen van volwassenen bestaan er meer complexe verklaringen. Lang werd verondersteld dat huilen stresshormonen en afvalstoffen af zou voeren. Maar onderzoek van Ad Vingerhoets, Hoogleraar stress en emoties, toonde aan dat deze verklaring niet volstond. Een huilbui bevat maar een paar kubieke milliliters vocht. Zulke kleine hoeveelheden kunnen nooit afvalstoffen afvoeren. Vingerhoets staat bekend als dé huilprofessor van Nederland. Eind jaren tachtig kwam hij erachter dat er in de wetenschap vrijwel niets over huilen bekend was. Inmiddels heeft hij deze leemte in de wetenschap aardig opgevuld.

Help mij! Steun mij!

Het huilonderzoek van Vingerhoets toonde aan dat ook bij volwassenen hulpeloosheid aan de basis ligt van hun tranen. Je huilt in situaties waarin alle andere mogelijkheden om de situatie onder controle te brengen, zijn mislukt. In zijn onderzoek naar emoties van volwassen huilers kwamen wanhoop, hulpeloosheid en machteloosheid voortdurend terug bij emoties en situaties die samenhangen met huilen. Huilen betekent letterlijk vertaald: ‘Help mij, steun mij, ik ben machteloos, ik voel me hulpeloos’. Door te huilen maakt je duidelijk dat je iets niet aan kan en je overweldigd voelt. Tranen zijn daarmee een krachtig communicatiemiddel. Ze hebben immers veel meer impact dan een verbaal verzoek.

Huilen van blijdschap of pijn

Hulpeloosheid ligt dus aan de basis van huilen, maar in de dagelijkse praktijk is er altijd sprake van een mix van emoties. Verdriet speelt vaak een grote rol, maar ook woede en schaamte veroorzaken tranen. Ook huilen mensen als ze extreem blij zijn of fysieke pijn ervaren. Juist die diversiteit en combinaties van emoties bij huilen geven aanleiding tot kritiek op de hulpeloosheidsthese van Vingerhoets.

Deze kritiek is volgens Vingerhoets goed te weerleggen. Volgens de huilprofessor huil je van geluk als je volkomen overweldigd bent en je niet meer weet hoe je je anders moet uiten dan te huilen. Pijn is iets waar je niet aan kan ontsnappen en alleen maar ’auw’ roepen zet vaak geen zoden aan de dijk. Je tranen maken aan omstanders duidelijk dat je het echt zwaar hebt. Hierdoor gaan mensen hun hulp aanbieden, wat weer de basisfunctie van huilen is.

Waarom vrouwen sneller huilen dan mannen

Vrouwen huilen zo’n twintig tot vijftig keer per jaar, mannen zo’n vijf tot twintig keer. De verklaring hiervoor is een samenspel van verschillende factoren. Ten eerste werkt het vrouwelijke hormoon prolactine drempelverlagend om te huilen. Terwijl het mannelijke hormoon testosteron weer drempelverhogend werkt. Ten tweede werken vrouwen meer in emotionele werkomgevingen, zoals de zorg of het onderwijs. Hierdoor worden vrouwen meer geconfronteerd met emoties. Daarnaast zouden vrouwen erg ingesteld zijn op het troosten van anderen en daardoor meer emotionele situaties meemaken. Dit terwijl mannen emotionele situaties vaker uit de weg gaan.

Ten slotte houdt cultuur de tranen van mannen binnen de perken. Veel mannen groeien op in een omgeving waar huilen gelijk staat aan zwakte. Hierdoor zullen ze dezelfde emoties ervaren, maar deze uiten door bijvoorbeeld te schoppen of te slaan.

Gezond of niet?

Dan nu de hamvraag: is huilen gezond of niet? Hier bestaat nog geen sluitend antwoord op. Gezondheidspsychologe Michelle Hendriks deed onderzoek naar de invloed van huilen op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van een persoon. Hieruit blijkt dat het huilen zelf niet oplucht. Huilen zou wel op een indirecte manier goed voor je zijn. Door te huilen krijg je troost en sociale steun, en daar knap je van op. In je eentje huilen heeft dus weinig zin, dan schiet je het doel van huilen voorbij.

Huilen als weerstandsboost

Hendriks vond ook bewijs dat de lichamelijke reacties die gepaard gaan met huilen, zoals het toenemen van de hartslag, de fysiologische balans van het lichaam bevorderen. Ander onderzoek wijst uit dat tranen die veroorzaakt worden door emoties een andere chemische samenstelling hebben dan tranen die voortkomen uit andere prikkels. Emotionele tranen bevatten meer hormonen met proteïnen zoals prolactine, corticotropine en leucine. Deze hebben een natuurlijke pijnstillende werking. Er is meer wetenschappelijk onderzoek naar huilen nodig, om er achter te komen wat al deze losse puzzelstukjes samen betekenen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Universiteit van Tilburg, InfoNu.nl, NRC

32 Reacties

 • de denker schreef:

  Mij lucht het juist heel erg op als ik m’n eentje huil. Het werkt bevrijdend wanneer je je op slot gedacht hebt. Een soort meditatie?

  • FoXZuni schreef:

   het is een oud antwoord zo te zien, maar laat niet weg dat ik het toch beantwoord…huilen heeft wel degelijk een goeie funktie en het lucht wel op als je vanuit stress huilt, vanuit verdriet huilt…deze twee intense huilbuien kunnen wel degelijk opluchten. Ik huil in mijn eentje beter dan wanneer er iemand bij zit…dus ja dat lucht daarna goed op …geeft mij een boost om weer door te gaan en de positiviteit weer even te aaien en ermee te gaan pronken…
   Als je huilt om je zin te krijgen of aandacht , dus het negatief huilen ja dat lucht zowiezo niet op …en huilen uit medeleven is huilen uit machteloosheid en je kunnen invoelen wat het voor die ander betekent in een dergelijke situatie te moeten zitten…dus huilen als je huilen moet niet teveel bij stil staan het heeft zijn funktie en Vingerhoed zal wel ergens gelijk hebben…maar zijn onderzoek is in mijn ogen niet volledig…wel goed…groetjes FoXZuni

 • huilebalk schreef:

  Slecht artikel! Slecht onderbouwd!
  Jonge honden en katten b.v. worden hulpeloos en blind geboren (althans ze houden hun ogen een aantal dagen dicht). Vele diersoorten piepen om aandacht. Gewoon aandacht trekken om eten te bemachtigen.
  Baby’s die krijsen om eten of aandacht, hoeven lang niet altijd te huilen.
  Verwende kinderen die hun zin niet kunnen krijgen, huilen ook vaker. Dit is meer een karaktertrek die sterk bepaald wordt door de opvoeding.
  Huilen bij films b.v. heeft niks te maken met onmacht of machteloosheid,
  maar met inlevingsvermogen in personages uit de film.
  En dat is iets wat dieren blijkbaar niet kunnen.
  Ik ken veel mensen die vloeken als ze hun hoofd stoten of verwonden of ziek zijn. Emotie doet leven; ieder op zijn manier??

  • Anoniem schreef:

   Huilen om films heeft wel te maken met die machteloosheid, juist omdat je jezelf dan blijkbaar in hebt geloofd in die persoon spelen dezelfde redenen weer hun rol

 • Anoniem schreef:

  Dus conclusie: Dit artikel slaat de plank weer eens mis… (auw! :'( :'( 😉 )
  Stomme reclame- en neem zomaar-maar-eens-weer-wat over gedoe…

 • BZ1 schreef:

  Als een dierbaar iemand overlijdt, mag ik toch wel verdriet hebben. Heeft niets met hulpeloosheid “help mij! Steun mij!” te maken, blijdschap of pijn of weet ik wat voor suggesties hierboven staan beschreven. Het is gewoon een uiting van verdriet, het aanzicht om iemand te zien die overleden is die daarvoor nog geleefd heeft, en nu nooit meer wakker wordt, enz.
  Ik kan me niet echt vinden in het bovenstaande, eerlijk gezegd…

 • nickless schreef:

  Wat een onzin allemaal. Huilen lucht wel op!

 • Mar schreef:

  Welke bril droeg deze man tijdens zijn onderzoek? De angistige bril om je te uiten en daar een logische verklaring voor te vinden?
  Wat wil hij hiermee aantonen?

  Als je het mij vraagt worden we steeds meer de kant op gestimuleerd om emotiesloos of te wel beheerst te leven, er ligt al zo’n taboe op het uiten van emoties en gevoelens, artikelen als deze doen geen goed aan ons prachtige liefdevolle menszijn.

  Als je het mij vraagt is deze man door z’n moeder verteld dat huilen voor mietjes is en heeft hij sinds z’n 8ste jaar niet meer gehuild.

  Waarom ik dit soort informatie schadelijk vind… Huilen maakt je pijnbewust (ook als je alleen huilt) en daarnaast heeft huilen een fysiologisch effect namelijk ontspanning. Dus mensen blijf ook vooral in je eentje huilen! 😉 Anders lopen we straks allemaal despressief rond.

  Misschien een intressant onderzoek om eens na te gaan hoe depressiviteit het gevolg zou kunnen zijn van het onderdrukken van emoties en gevoelens?

  Deze meneer zou meer ervaringsgewijs moeten onderzoeken dan zou er misschien iets zinnigs in dit artikel hebben gestaan.

  Wat een flater voor dokter dokter om dit artikel te publiseren.
  Je zou toch denken dat sites als deze voor informatie willen zorgen en niet voor kwats dat slechts verwarring schept, minpunt voor de redactie om dit uberhaupt te plaatsen, slecht werk mensen als je het mij vraagt!

 • Melvin schreef:

  Ik snap absoluut niet waar de reacties onder dit artikel op slaan. Zo heeft Mar het telkens over een man en zijn onderzoek. Ik snap niet waar hij/zij dit vandaan haalt, maar dit artikel is beschouwend van aard en illustreert enkele kanten van het onderzoek naar het fenomeen huilen. De auteur van dit artikel heeft naar mijn mening totaal niet de intentie om mensen te overtuigen dat huilen niet hoort o.i.d. (hoort ook niet thuis in een beschouwing).

  Dus conclusie: de personen die op dit artikel hebben gereageerd slaan de plank totaal mis. Wellicht dat zij een ander artikel voor hun neus hadden, want hun reacties slaan nergens op.

  Uiteraard had het artikel wat uitgebreider gekund, maar uit de tekst haal ik dat er tot op heden weinig onderzoek naar ‘huilen’ is gedaan. Als je dat in acht neemt is dit een redelijk artikel.

 • pien schreef:

  Met alle respect voor de professoren en hun onderzoeken, maar als ik mij als vrouw moet categoriseren bij de groep die 20 tot 50 !!!!!!!!!! keer per maand huilt, dan ben ik: óf niet normaal, of die cijfers kloppen niet. Tjeezes wat eeb huilebalken maken ze van ons zeg !!

  Als ik 5 keer per jaar huil is het veel hoor, waar zijn in godsnaam die cijfers op gebaseerd???? Hoe komen ze daaraan ????

  Sorry, maar als het cbr op dezelfde wijze zijn informatie verkrijgt, dan voel ik me behoorlijk in het ooitje genomen….( en dat is dan nog beleefd gezegd…..)

  • FoXZuni schreef:

   het is zeker zo wat je zegt…ik huil elke dag wel om iets…soms inderdaad uit frustratie…vaak uit verdriet en gewoon omdat ik nou eenmaal overgevoelig ben voor veel…wat maak het uit als het oplucht is het toch goed, janken zou ik zeggen:))) alleen nogmaals bij je zin willen krijgen en andere negatieven reacties geeft het geen opluchting…ja misschien blijdschap als je uiteindelijk je zin hebt gekregen, maar opluchting niet … Bij verdriet e.d. zeker wel…zodat je weer ff door kan gaan met je leven… groetjes FoXZuni

 • Babouska schreef:

  Zelf ‘schiet’ ik nogal gauw ‘vol’
  B.v. bij films, of bij het programma Spoorloos, of als een schaatser goud wint, maar ook als een schaatser door een vreselijke misser van de coach die gouden plak misloopt!
  Dit alles terwijl ik gewoon thuis en alleen TV zit te kijken.
  Als dit een ‘roep om hulp’ is lijkt me dat vrij zinloos…
  Het is denk ik eerder een heel sterk meevoelen en dat uit zich met wat traantjes.
  Bij mij is het ook een beetje erfelijk bepaalt: mijn vader (een man dus…) had hier ook nogal ‘last’ van.

 • Xavier schreef:

  @Melvin:
  Ik vind dat je hier een goed punt hebt.
  Voor zover ik het artikel heb begrepen, gaat het ook om een wetenschappelijk onderzoek naar huilen, waarbij zo objectief mogelijk fysiologische en psychologische aspecten bestudeerd worden.
  Het pretendeert nergens het volledige spectrum te behandelen, en er wordt zeker geen waardeoordeel over huilen geveld.

  Dat mensen soms zo heftig reageren, is volgens mij ook hun eigen interpretatie, wat ze er zelf in lezen, niet wat er feitelijk staat.

  Ach, bij zulke reacties verschijnt er een glimlach op mijn gezicht en flitst er een populaire Engelse expressie in mijn hoofd voorbij, maar dan verruimd:

  Don’t … question … (wo)men’s … logic!
  Just ignore it!

  ;-D

 • hanneke schreef:

  Als er een klein conflict is op bijvoorbeeld op werk, en ik ga dat bespreekbaar maken, en iemand reageert daar erg begripbaar op danhou ik het niet droog en kom soms dan niet uit mij woorden. Tips ?

 • annemiek schreef:

  Artikel opver huilen.
  kubieke milliliters bestaan niet

 • anoniem schreef:

  Huilen,

  omdat ik nooit een normaal leven heb.
  omdat anderen altijd verder in het leven komen dan ik.
  omdat anderen wel een leuke vriendin hebben.
  omdat anderen wel bakken met geld verdienen.
  omdat anderen een eigen huis hebben.
  omdat anderen wel hun rijbewijs hebben gehaald.
  omdat anderen altijd gelijk willen hebben en dat ook altijd krijgen.
  omdat anderen altijd alles beter kunnen.
  omdat ik medicatie moet slikken wetende dat het mijn hele levenlang zal zijn en anderen kunnen trouwen en lol kunnen maken.
  omdat anderen het voor mij wel even verkloten en anders verkloot ik het wel.

  maar mag ik zelf leven ho maar!

 • Sociaal psycholoog (nee niet Stapel....) schreef:

  Komt bij dit artikel wel eventjes, maar zijdelings aan de orde, maar huilen wordt vaak gebruikt als zelfverdediging. E laatste grens of barriere. Alle je argumenten weerlegd of je bedrog is uitgekomen, op pace ship het menselijk brein wordt het laatste afweerschild ingeschakeld. Geen ionenkanon, geen vernietigende stralengordel, maar: zout water. Met wat miniek, en aangepaste geluiden, veroorzaakt door diepe inademing en uitademing in korte, opeenvolgende stoten.

  Aanvallers binden in, gevaar wijkt, vergeving in zicht. Captsin Kirk heeft het weer geflikt, de aliens druipen af, er is hier geen eer aan te behalen. allemaal flauwekul? Heb je een hond? Wat dettie toen die klein was en iets deed wat niet hoorde. Op zijn rug en plassen. Demoedsplasje heet dat, dat leerde je op de gehoorzaamheidscursus maar ben je misschien vergeten.

  En nee, het is niet flauw of laf of aanstellerij. Maar een machtig instrument in de wildernis der sociale verhoudingen.

  Mijn promotieonderzoek hoop ik over een jaar af te ronden, onder andere over dit fascinerende onderwerp.( Human defence, the last resort.. science or magic?) Weliswaar in de VS maar huilen is van alle tijden en alle culturen.

  Terug naar het artikel; boeiend, zeer zeker veel waarheid, bewezen in onderzoek. Zie ook publicatie die auter ondesteunen. Maar weer een stapje verderin de demistificatie van get menselijk gedrag. En dat stuit altijd op weerstand. Lezen dat je geen spiritueel wezen bent maar…een primaat met een overmaat cortex.
  Een primaat die heel goed weet dat pepperspray, vuurwapens, wapenstok of mes niet voorhanden zijn als deze nodig zijn. Maar dat het demoedshuiltje ialtijd beschikbaar, altijd geladen en bijna altijd effectief is. Zonder te richten. iEn nooit leeg, vastgelopen, weigerachtig of kans de verkeerde te raken. En helemaal maar dan ook helemaal gratis en voor niks.

 • Lieke schreef:

  Kan je mij een exemplaar van je proefschrif sturen. En liefst zelf overhandigen. De reden fluister ik wel in je oor. Maarten, je bent een genie, van mij zou je Nobelprijs krijgen. Groot gelijk, die escape naar de USA. Word je daar maar hoogleraar,NL is echt veel te klein voor je.

  Je college’s waren onvergetelijk. Als man ben je onvergetelijk. Als mens ben je onvergetelijk. Als minnaar ben je onvergetelijk.

  Ik ben dus helemaal objectief en niet bevooroordeelld.

  Semper fidelis!

  • FoXZuni schreef:

   wat een bullshit je was wel bevooroordeeld, en moeten wij weten dat dat komt doordat hij als man voor jou onvergetelijk was…fijn :))) maar dit slaat nergens op jouw reactie had je net zo goed prive kunnen houden …hier heeft niemand wat aan…

  • FoXZuni schreef:

   wat een bullshit je was wel bevooroordeeld, en moeten wij weten dat dat komt doordat hij als man voor jou onvergetelijk was…fijn :))) maar dit slaat nergens op jouw reactie had je net zo goed prive kunnen houden …hier had niemand wat aan…

 • Piep schreef:

  Ik huil pas als ik alleen ben, alleen dan kan ik ontladen. Hoe verklaar ik dat als ‘communicatiemiddel’? Voor mij voelt het echt als stress ontladen, niet meet, niet minder…

 • FoXZuni schreef:

  Dit is dus waarom de reacties negatief zijn…huilen wordt hier nogal erg verstandelijk uitgelegd, waarin niet echt wordt gezegd waaruit hij zijn conclusie heeft kunnen trekken…alleen dat we maar weinig vocht produceren bij het huilen, te weinig om stress weg te werken bv. zowat…het gaat wel om gevoelshuilen…en gevoelshuilen kan wel degelijk opluchting geven …wat maken cijfertjes nou uit…meestal worden er maar honderd mensen ondervraagd of nog niet eens zelf…daar kan geen concrete conclusie uit trekken vind ik …er zijn miljoenen mensen op de wereld en ieder zal zijn interpretatie van huilen anders uitleggen. Vingerhoed kan er niet de vinger op leggen dat zijn onderzoek kloppend is …verstandelijk gezien weinig stress wordt afgevoerd …okee kan ik inkomen…voor de rest machteloosheid e.d. okee gebeurt ook … maar om dan te concluderen dat je helemaal geen opluchting kan voelen na het huilen dat is een groot misverstand van hem…
  Groetjes FoXZuni

 • Jac Jacobs schreef:

  Ik ben sterk overtuigd van mijn eigen inzichten over de mens en ben het niet eens met de overtuiging die hier aan de man wordt gebracht.
  Mijn inziens is huilen een uiting van het ontbreken van overtuiging dat je geschikt bent voor de voortplanting. Bij elke keer dat je een verdrietige ervaring hebt krijg je het idee dat je misschien iemand of iets moet missen dat de voortplanting in de weg staat. Gewoon biologisch bepaald.

 • marjan schreef:

  Deze reacties van jullie ook iedereen weet het beter zeker vooral FoxZunie zij is de wetenschapster haar zelfe

 • ANONYMOUS schreef:

  Ik wou dat ik regisseur was, men dan maakte ik een goede Amerikaanse film waar iedereen om jankte en daarna ging glunderen van het lachen. En niet zoals die Nederlanderse neptroep. Helaas heb ik geen geld, expertise, materiaal of tijd. Aan een dood paard moet je niet trekken.

 • Joos schreef:

  Jammerlijk onderzoek, ik zou er om kunnen huilen. Huilen is inderdaad een reactie van je systeem om uiting te geven aan onmacht, maar zeker niet alleen omdat je hulp zoekt of aandacht vraagt. Ik huil vaak en veel. Het is hormonaal. En ik ben een heel empatisch mens. Dus als iemand huilt, huil ik mee, zonder reden. het is heel sociaal . Bovendien kun je ook huilen vanuit rouw, verdriet en verlies, maar ook ontroering, of zelfs om geluk kun je huilen.
  O ja, en ook dieren huilen gewoon.

 • martje schreef:

  Beste mensen, Ik zit met een levensgroot probleem en dat is dat ik al bijna 7 jaar huil en het niet onder controle kan krijgen.Ben al bij veel hulpverleners geweest,opgenomen geweest,dagbehandeling gedaan en heb nu een personal coachts.Weet veelal niet waarom ik huil, maar voel me vooral verdrietig als ik mijn man,kinderen,kleinkinderen en fam. en vrienden zie.Heb ze de laatste 7 jaar zoveel te kort gedaan. Hoop op uw reactie.

 • Ik ben zijn moeder schreef:

  Ik ook

  • Marja schreef:

   Ik ben Mart je van 2 berichtjes hier boven.Ik huil nog steeds soms dagen achtereen. Weet niemand nou een oplossing.?Het leven van mijn dierbaren en mij wordt vergalt. Help mij please.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *