Waarom mannen eerder dood gaan

Psyche 11 mei 2015 14 Reacties
Senior man zwemmen

De vrouw wordt weliswaar gezien als ‘het zwakke geslacht’, maar het zijn de mannen die het eerst in de doodskist belanden. In het boek Why men die first legt de Amerikaanse arts Marianne Legato uit hoe dat komt.

De schuld van de opvoeding

Mannen zijn vanaf hun geboorte kwetsbaarder dan vrouwen, zegt Legato. Deels is dat het gevolg van een ‘ongelijke behandeling’. Zo krijgen jongetjes vaak al vroeg in hun leven te horen dat ze hun pijn moeten verbijten en dat ze een “echte man” moeten zijn. Het gevolg is dat mannen pas onder zware druk medische hulp zoeken. Dat verklaart volgens de Amerikaanse arts dat mannen pas zo laat naar de dokter gaan.

Hart- en vaatziekten

Eerst even wat cijfers. Volgens het CBS waren in 2007 prostaatkanker (2425 sterfgevallen) en kanker aan de luchtpijp en longen (6389 sterfgevallen) grote mannen-killers in Nederland. Het grootste aantal slachtoffers waren echter de hart- en vaatziekten (bijna 20.000 doden) en ziekten aan de ademhalingsorganen (COPD en Astma) met ruim 7000 doden in 1 jaar. Ook valt het aantal gevallen van zelfdoding onder mannen op: in 2007 waren dat er 943, tegenover 410 vrouwen.

Tips om je leven te verlengen

Legato vindt dat mannen zich er niet bij moeten neerleggen dat ze meer dan 4 jaar korter leven dan vrouwen: ‘Als we de levensverwachting voor mensen met borstkanker en AIDS kunnen verlengen, dan moet het ook lukken om mannen te redden’. Ze heeft wel wat tips voor mannen:

 1. Wees eerlijk tegen de dokter. Schaam je niet voor je klachten of je vragen, maar spreek je uit. Een klacht waar veel mannen zich voor schamen, erectieproblemen, kan een aanwijzing zijn voor diabetes of een hartafwijking. En mannen moeten ook zelf regelmatig hun testikels en prostaat (laten) controleren, net als vrouwen hun borsten laten controleren op borstkanker.
 2. Test je testosteronpeil. Vanaf je dertigste daalt je testosterongehalte met ongeveer 1% per jaar. Een te laag peil kan leiden tot een afname in spiermassa, een libidogebrek, een slecht geheugen en een grotere buikomvang. Dat kan depressie en hart- en vaatziekten in de hand werken. Mannen kunnen zelf een heleboel doen om hun testosteronpeil niet te veel te laten dalen.
 3. Versterk je immuunsysteem. Mannen hebben een zwakker immuunsysteem dan vrouwen en overlijden vaker aan bepaalde infecties zoals virale hepatitis en AIDS. Een condoom gebruiken is een goed begin. Zorg ook dat je de juiste vaccinaties krijgt wanneer je naar het buitenland gaat.
 4. Herken een depressie en doe er iets aan. Depressieve mannen vertonen ander gedrag dan vrouwen. Ze zoeken hun heil tot overmatig drinken en tv kijken. Maar het kan zich ook uiten in slecht slapen of snelle humeurwisselingen. Een depressie werkt gezondheidsklachten in de hand, en ziektes kunnen sneller toeslaan. Een onbehandelde depressie kan catastrofale gevolgen hebben. Hardlopen kan een remedie zijn tegen een depressie.
 5. Bestrijd het monster hart- en vaatziekten. Als er in je familie mannen  jonger dan 60 zijn gestorven aan een hart- of vaatziekte, wees dan extra alert. Weet wat je cholesterolniveau is. Misschien ben je wel eens flauwgevallen of ben je even buiten bewustzijn geweest, of ben je kortademig? Mannen onderschatten zulke klachten zwaar.
 6. Ouders, houd je zonen in de gaten. Vooral jongeren nemen nogal eens grote risico’s, die zware verwondingen of zelfs de dood kunnen veroorzaken, vaak onder invloed van een hoog testosteron en andere hormonen. Jongens denken dat ze onkwetsbaar zijn en doen daarom nogal eens onbesuisde dingen.

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: CBS, WebMD, Boek: Why men die first

14 Reacties

 • Collina schreef:

  Interessant stuk! Keep up the good work,

  groet,
  Collina

 • bert schreef:

  mannen hoeven niet eerder te sterven, als hun genen uit ’n goede stamboom komen, oftewel je kunt alles doen om goed en gezond te leven (wat is aan te raden) maar je genen bepalen toch voor 90% hoe je leven verloopt en ten tweede is de consument ook afhankelijk van wat er te bieden is aan voeding dat in grote mate verontreinigd wordt door fabrikanten die het niet zo nauw nemen met de gezondheid van de mens en ze er allerhande rotzooi in verwerken, denk aan hormonen in ons vlees, dat veroorzaakt weer kanker en zo kan ik nog wel even doorgaan, b.v. in de griepprik zit b.v. weer kwik en antivries( kijk maar op Google naar de griepprik).

 • Tannoy schreef:

  Heb het art. met heel veel belangstelling gelezen,bijzonder interessant,hier kan ik wat mee.

 • anoniem schreef:

  Ik ben opgenomen voor TBC en ik heb COPD 2 x een hartinfact gehad. Nu krijg veel medicijnen voor de TBC want mijn rechter long is aangevreten door de TBC. Zou dit weer kunnen herstellen? Ik heb niet veel lucht meer en veel pijn.

 • Daniel Dresden - arts - expert drdr schreef:

  @anoniem
  De mate van herstel van de longfunctie is afhankelijk van de ernst van de ziekte en het effect van de behandeling. Naast de tbc heeft u twee andere ziektebeelden die (in)direct effect hebben op uw longfunctie, namelijk COPD en eerdere hartinfarcten.
  Bovendien geeft u twee belangrijke problemen aan: kortademigheid en pijn. Als uw pijn het in- en uitademen bemoeilijkt, zal dat de kortademigheid nog eens verergeren. Kortom, een sluitend antwoord kan ik u helaas niet geven. Bespreek uw zorgen in ieder geval met uw behandelend arts en veel sterkte met het herstel!

 • nu nog ik schreef:

  Waarschijnlijk leef ik niet meer lang, waarom niet? Ik heb nu 3 weken pijn in mijn linker arm, word waker met nog meer pijn in mijn arm en zweten, daarbij een hoge hartslag en krachtig, misselijk erbij .. ja zo word ik waker. De huis doktor doet er niet veel aan en de cardioloog maakt een ECG en meet de bloed druk, kijkt mij aan en geeft mij te weten alles is prima, ik geef aan nogmaals te weten wat er met mij gebeurd en waardoor ik waker word, en nu komt er ook nog eens pijn in de kaak bij, oh geen probleem kom volgend jaar nog maar eens terug, als ik er dan nog ben, denk het niet. Maar anders dan dat ,, waarschijnlijk beter zo want in zo’n wereld wil ik niet leven, de Apolo 13 werd beter behandeld als een mens. Waarom omdat de NASA niet aangeeft ik denk .. nee alles moet zeker zijn, maar bij ons als nummer .. wie mist nu een nummer.

 • RockerEAD schreef:

  Mijn familie is letterlijk een beerput van hart en vaatziekten, longproblemen, depressies en gedragsstoornissen, slecht gebit, vroegtijdige kaalheid en vooral aanstellerij. Depressies had ik ook vanwege de familie en heb alle contacten verbroken en het enigste waar ik van al die klachten die veelvuldig (letterlijk iedereen in de familie) heb ik er maar 1 en dat is het slechte gebit.

  Ik denk dat “state off mind” je leven verlengt.
  Ik ben nu 41 heb lang haar terwijl de rest met 25 kaal waren,
  Ben de 1e man uit de familie die deze leeftijd heeft zonder hartinfarcten en beroertes en daarmee ook de eerste die op deze leeftijd nog niet 1 of meerdere open hart operaties heeft gehad.

  Ik heb er bewust voor gekozen om alles in mijn leven anders te doen dan de zogenaamde rolmodellen wat ouders heet als voorbeeld gaven. Ik ben al helemaal geen dokter loper omdat ik vertrouw op de natuur en de kracht van het eigen lichaam om te herstellen. Als ik bij een dokter kom is er ook echt iets aan de hand. Maar persoonlijk denk ik dat ruim 80% van alle kwalen en ziektes zich kunnen openbaren omdat je het zelf toelaat, tegenwoordig nemen mensen al een paracetamol als ze een keer niezen, gewoon je neus afvegen en doorgaan waar je mee bezig was werk een stuk beter. Je ziek gedragen maakt je namelijk ziek dat is wat ik bedoel met “state off mind”. Wil je langer leven begin dan met vertrouwen erin hebben dat je lichaam dat kan.

  Met vriendelijke groet,
  RockerEAD

 • sentimental schreef:

  Oh schitterend dank U Heer voor dit geschenk.
  Liefst was ik vandaag nog weg, gewoon in de hemel mooie wolken, kunnen vliegen.
  Weet je wat me opvalt? Deze aarde is helemaal niet mooi. De mensen ook niet. Die zijn alleen maar naar tegen elkaar. Het gaat de verkeerde kant op. Ik wil hier niet meer zijn. Ik wil dit niet mee maken. De producten van deze wereld zijn ook niet fijn. Alleen maar lapmiddelen die werken maar tijdelijk. Alles is tijdelijk. Altijd die moeilijkheid. Niets kan in mijn leven. Helemaal niets. Wat heeft het dan voor zin? Let maar op: vrouwen willen mij altijd als ik al een partner heb. Als ik jarenlang alleen ben zien ze me niet staan van de arrogantie, zou ik een vrouw hebben willen ze ineens een relatie. Snap jij het nog?
  Ik kan me zo mooi maken als ik wil, ze zien me toch niet staan van de arrogantie, ik kan lief zijn als ik wil, vriendelijk zijn, ze de hemel in prijzen, galant zijn, ze willen toch altijd die ander, geef ze dan die ander maar, ik tel nooit mee, ik ben al decennia lang nooit door een vrouw aangeraakt. Zal ook niet gebeuren ook. Ik merk het aan alles ik ben lelijk, schoonheid is het enige wat telt, geld telt, een karakter telt niet, dat gevoel had ik al in mijn jeugd. En dat klopt, iedere keer word het bevestigd. Ik wil gewoon weg van deze planeet. Ik heb geen suïcideneigingen, dat zal ik ook niet doen, maar als ik pijnloos weg van deze planeet kon zijn graag. Ik kan al tevreden zijn met harmonie, vrolijkheid, mooie omgeving, leuke mensen.

  • Jose-Luis schreef:

   Ik was informatie aan het zoeken over aften en ik kwam deze site tegen.
   Ik wil graag kort regeren op drie punten:
   1 Aan de ene kant ben ik met jouw eens dat mensen elkaar pijn kunnen doen met gesproken woorden en gedrag, aan de andere kant is de beste keuze om de pijn die gecreëerd is door de gesproken woorden en gedrag te elimineren; veel mensen denken dit te realiseren door: de slechte te overwinnen met de slechte, maar het is de slechte te overwinnen met de goede, goede keuzes dus.

   2 De eerste hemel van wolken is goed maar niet goed genoeg. Er zijn tot nu toe vijf belangrijke hemelen ontdekt namelijk: 1de troposfeer, 2 de stratosfeer, 3 de mesosfeer, 4 de thermosfeer en 5 de exosfeer. Ik heb me al voor verzekerd voor een hemel boven al deze hemelen en hier ga ik voor een kort moment; deze verzekering is niet een hoop, maar meer dan dat een zekerheid!

   3 Deze aarde is niet meer zoals het hoort waarom? Denk over na! Ga onderzoeken waarom de aarde en de mensheid op aarde zo zijn geworden.
   Er zal een nieuwe aarde en nieuwe hemelen komen; eerst zal deze aarde, waar wij nu leven en de hemelen er rondom heen worden gesloopt en daarna zal alles weer nieuw worden gebouwd; dan zal eindelijk een aarde met mensen zonder ziekte, moord, verkrachting, gevecht, haat, bitterheid, dronken achter de stuur rijden, etc., etc., etc. kennen. Dus een nieuw leven, zoals het hoort te zijn.

   ‘De sloop- en bouwcontract is al getekend en de datum is al geprikt! De aannemers hebben al laten weten via de media, projectborden en 3-D visuele programma’s via de internet hoe het eruit gaat zien, maar de sloopdatum weet niemand! Er zijn heel veel mensen die gespeculeerd hadden en nog steeds in 2015 probeer men deze sloopdatum te weten, maar helaas, alleen de aannemer die het sloopwerk gaat realiseren weet dat’.

   ‘Het is wel iets langer geworden dan ik dacht’.
   Mijn advies: Onderzoek de hierboven geschreven voor je zelf.
   Als er tip- of spellingfout voorkomt, neem mij hiervoor niet kwalijk.
   Met vriendelijke groet,
   Jose-Luis

  • Jose-Luis schreef:

   Ik was informatie aan het zoeken over aften en ik kwam deze site tegen.
   Ik wil kort regeren op het verhaal van sentimental. Drie punten:
   1 Aan de ene kant ben ik met jouw eens dat mensen elkaar pijn kunnen doen met gesproken woorden en gedrag, aan de andere kant is de beste keuze om de pijn die gecreëerd is door de gesproken woorden en gedrag te elimineren; veel mensen denken dit te realiseren door: de slechte te overwinnen met de slechte, maar het is de slechte te overwinnen met de goede, goede keuzes dus.

   2 De eerste hemel van wolken is goed maar niet goed genoeg. Er zijn tot nu toe vijf belangrijke hemelen ontdekt namelijk: 1de troposfeer, 2 de stratosfeer, 3 de mesosfeer, 4 de thermosfeer en 5 de exosfeer. Ik heb me al voor verzekerd voor een hemel boven al deze hemelen en hier ga ik voor een kort moment; deze verzekering is niet een hoop, maar meer dan dat een zekerheid!

   3 Deze aarde is niet meer zoals het hoort waarom? Denk over na! Ga onderzoeken waarom de aarde en de mensheid op aarde zo zijn geworden.
   Er zal een nieuwe aarde en nieuwe hemelen komen; eerst zal deze aarde, waar wij nu leven en de hemelen er rondom heen worden gesloopt en daarna zal alles weer nieuw worden gebouwd; dan zal eindelijk een aarde met mensen zonder ziekte, moord, verkrachting, gevecht, haat, bitterheid, dronken achter de stuur rijden, etc., etc., etc. kennen. Dus een nieuw leven, zoals het hoort te zijn.

   ‘De sloop- en bouwcontract is al getekend en de datum is al geprikt! De aannemers hebben al laten weten via de media, projectborden en 3-D visuele programma’s via de internet hoe het eruit gaat zien, maar de sloopdatum weet niemand! Er zijn heel veel mensen die gespeculeerd hadden en nog steeds in 2015 probeer men deze sloopdatum te weten, maar helaas, alleen de aannemer die het sloopwerk gaat realiseren weet dat’.

   ‘Het is wel iets langer geworden dan ik dacht’.
   Mijn advies: Onderzoek de hierboven geschreven voor je zelf.
   Als er tip- of spellingfout voorkomt, neem mij hiervoor niet kwalijk.
   Met vriendelijke groet,
   Jose-Luis

  • Anoniem schreef:

   Hey man. Is astraal reizen niet iets voor jou….andere planeten bezoeken enzo voelde mij net zoals jou is echt een mooie ervaring. Groetjes

 • Bosschaert .Alain.Roger schreef:

  door een zenuw en bloedvat van mijn rechter arm,ziten geknelt tussen de nekwerfels c5 c7 rondom verkalkt en de spier is afgestorven.minder bloed toevoer naar de hersens.kan arm nog bewegen maar heeft geen kracht meer.mvg roger

 • wilm schreef:

  tja hoe moet je gezond blijven van lichaam en geest in een wereld die langzaam ten onder gaat . het is dan ook afwachten op de komst van god die alles weer in volle glorie zal herstellen ,mensen en dieren kunnen weer in harmonie met elkaar leven in het aardse gods koningskrijk Amen .

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *