Vergeetachtig? Slaap beter!

Psyche 12 december 2017 1 Reactie
vergeetachtig? slaap beter

‘Waar zijn mijn sleutels?’ ‘Hoe heet die man ook alweer?’ Vergeetachtig zijn is soms misschien grappig, maar vaak ook vervelend. Een goede nachtrust kan hierbij helpen. Een goede nachtrust geeft je geheugen een flinke boost en bepaalt voor een groot deel je alertheid overdag. Hoe dit dan precies werkt? Dokterdokter vertelt je er alles over.

Minder vergeetachtig

Slaapexpert dr. Sophie Schwartz van de Universiteit van Genève deed onderzoek naar de invloed van slaap op je geheugen. Ze vond dat de kwaliteit van je slaap een opvallend groot effect heeft op je hersenfuncties de volgende dag. Goede nachtrust helpt de hersenen om ervaringen beter op te slaan. Daarnaast lijken tijdens een gezonde slaap zwakke, vervagende herinneringen zelfs te kunnen worden hersteld. Op die manier wordt je brein in staat gesteld te leren van ervaringen en vergeet je minder.

Gegevensoverdracht

Volgens het onderzoek van Sophie Schwartz lijkt voldoende, kwalitatief goede slaap de verbindingen tussen de zenuwcellen in de hersenen te versterken. Dat bevordert de gegevensoverdracht die van groot belang is voor het geheugen en voor het vermogen om te leren. Een nachtje blokken voor je tentamen de volgende ochtend? Niet zo’n goed idee, het is beter om op tijd naar bed te gaan en te zorgen voor goede nachtrust.

Belang van slaap

De Britse slaapexpert Neil Stanley benadrukt dat slapen geen weggegooide tijd is, zoals sommige mensen volgens hem denken. Overdag nemen we informatie op en ‘s nachts wordt die informatie geordend. Veel mensen klagen over slaapgebrek, maar in deze drukke maatschappij met zijn overvloed aan informatie hebben we meer dan ooit voldoende slaap nodig.

Kun jij wel wat meer slaap gebruiken? Lees hier meer over in onze artikelen ’10 tips bij het niet kunnen slapen’ en ‘8 tips voor een goede nachtrust’.

Auteur: Jan Willem Wensink & Floor Gielen
Bronnen: BBCThe Guardian , Kennislink

1 reactie

 • Anoniem schreef:

  Zou het omgekeerde ook waar kunnen zijn?
  I.a.w.: Zou het kunnen dat een nacht erg slecht slapen ervoor kan zorgen dat je ’s ochtends wakker wordt en merkt dat je een heleboel (recente) gebeurtenissen bent ‘vergeten’? (na verloop van tijd + goede nachtrust zouden ze moeten terugkomen)
  Welke factoren zouden een slechte invloed kunnen hebben op de kwaliteit (los van de kwantiteit) van de nachtrust?

  Ongeveer een maand geleden ben ik nogal eigenaardig wakker geworden.
  Wat het aantal uren slaap van de nacht ervoor betreft zat alles snor, volgens mij had ik een halve dag in m’n bed gelegen.
  Ik had opeens een blauw oog, mankte en was volledig in de war.
  M’n tijdsbesef was in de war en ik was blijkbaar vanalles vergeten.
  Het was net alsof de voorafgaande week helemaal gaan vliegen was.
  Sindsdien heb ik zowat elke dag goed geslapen en heb ik erg levendig gedroomd (ik kan me sommige dingen uit m’n dromen levendiger voorstellen dan dingen die echt gebeurd zijn) en gelukkig zijn ondertussen de meeste van m’n vervlogen herinneringen teruggekomen.

  Ik ben vrij zeker dat een oorzaak van het hogerbeschrevene een epileptische aanval is.
  Ik heb daar namelijk al enkele malen last van gehad, en telkens was de aanval slaapgebonden.
  Maar het is de eerste keer dat zo’n aanval met (tijdelijk) geheugenverlies gepaard gaat.
  Nu vraag ik me af of andere factoren (dan zo’n aanval) die je slaap negatief beïnvloeden) er ook voor zouden kunnen zorgen dat je je vervagende herinneringen (voor een tijdje) niet meer voor de geest kan halen.

  Mvg,

  Yvan

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *