Top 4 meest opmerkelijke oorzaken hoofdpijn

Waar komt die hoofdpijn toch vandaan? Veel oorzaken van hoofdpijn zijn onbekend bij de meeste mensen, waardoor de oorzaak niet achterhaald wordt.  Je denkt er ook liever niet over na en grijpt snel naar een paracetamol. Zo, dat lucht op... voor eventjes dan. Maar het is beter om stil te staan bij de oorzaak van je hoofdpijn, want het kan je humeur behoorlijk verpesten. Het is soms even zoeken naar wat jouw hoofdpijn "triggert", want de oorzaken zijn complex en uiteenlopend. Iedereen kent griep, verkoudheid en stress als oorzaak van hoofdpijn, maar sommige oorzaken zijn minder bekend. De vier meest opmerkelijke:

1. Overmatig gebruik van pijnstillers

Uit onderzoek aan de Universiteit Leiden blijkt dat overmatig gebruik van pijnstillers en cafeïne de belangrijkste oorzaak is van chronische hoofdpijn. Chronische hoofdpijn is een verzamelterm van alle soorten hoofdpijn die meer dan veertien dagen per maand terugkeren. Je kan, zonder dat je het weet, verslaafd zijn aan pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Je lost je hoofdpijn zo vaak op met pijnstillers of cafeïne, dat je eraan went. Vervolgens krijg je hoofdpijn als je de pijnstillers niet meer slikt. Zo beland je in een vicieuze cirkel. De beste remedie is stoppen met de pijnstillers en cafeïne, ten minste drie maanden. Uit het onderzoek bleek echter ook dat stoppen niet zo makkelijk is. Zelfs op dringend advies van de huisarts, pastten patiënten hun medicijngebruik nauwelijks aan.

2. Vliegreizen en ozon

Veel mensen hebben na een vliegreis last van hoofdpijn. Onderzoekers weten waarom. Het komt door de erg hoge mate van ozon in een vliegtuig. Ozon komt van nature voor in de atmosfeer. De blootstelling aan ozon is in vliegtuigen twee keer zo hoog dan goed voor je is. Het blijkt dat ozon op een negatieve manier inwerkt op lichaamsoliën zoals squaline, die op je huid, in je haar en ook in je kleding wordt aangetroffen. Deze negatieve interactie veroorzaakt onder andere hoofdpijn. Volgens onderzoeksleider Charles Weschler van de Universiteit voor Geneeskunde en Tandheelkunde in New Jersey, kan bij verder onderzoek eenvoudige maatregelen ontwikkeld worden om vliegtuigen te beschermen tegen de overmatige blootstelling aan ozon.

3. Veranderende weersomstandigheden

De meeste hoofdpijn- of migrainepatiënten geven veranderend weer aan als een belangrijke trigger voor hun klachten. Onderzoek van onder andere Harvard School of Public Health toont aan dat deze hoofdpijnpatiënten wel eens gelijk kunnen hebben. Uit het nieuwe onderzoek bleek dat, ongeacht de tijd van het jaar, de kans op hoofdpijn toenam met 7,5% bij een stijging van de temperatuur van 3,2 graden Celcius. Een lage luchtdruk bleek nauwelijks effect te hebben op het ontstaan van hoofdpijn. Uitlaatgassen van auto's bleken de kans op hoofdpijn trouwens ook sterk te vergroten.

4. Seks

Seks kan (helaas) ook een trigger zijn van hoofdpijn. Als je al last hebt van migraine, is de kans op hoofdpijn tijdens de seks groter. Meestal doet de hoofdpijn zich voor tijdens de opwindingsfase of tijdens het orgasme. De heftige, stekende pijn welke tijdens een orgasme kan ontstaan, wordt waarschijnlijk, net als migraine, veroorzaakt door een verandering van de bloeddoorstroming in je hersenen. Bij migraine verwijden de bloedvaten in de hersenvliezen zich. Deze vliezen lopen vlak onder je schedel en bedekken je hersenen. De zenuwuiteinden rondom die bloedvaten raken geprikkeld en geven een pijnsignaal af. Hoofdpijn tijdens de opwindingsfase is een gevolg van spierverkramping. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ongemakkelijke houding of het niet ontspannen zijn.

Overigens geldt dit niet voor iedereen: sommige mensen met hoofdpijn hebben juist baat bij seks. De pijnklachten verminderen of verdwijnen na de seks!

Wist je dat..

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bron: Artsennet, WebMD, HLN, Nu.nl

Pagina laatst aangepast op 27 juni 2019


Gerelateerd