Symptomen depressie bij vrouwen anders dan bij mannen

Er zit een wereld van verschil tussen een depressie bij mannen en een depressie bij vrouwen. Vrouwen en mannen zijn geneigd om de symptomen van een depressie anders te uiten. Het zijn eigenlijk twee verschillende aandoeningen. Hoewel iedereen zijn of haar depressie natuurlijk anders ervaart, zijn er weldegelijk verschillen tussen de symptomen van een depressie bij mannen en vrouwen. Wat die verschillen dan zijn en hoe het komt, vertellen wij je in dit artikel.

Symptomen depressie vrouwen

Vrouwen zijn vaker depressief dan mannen. Ook is een depressie bij hen vaker chronisch en hebben ze vaker een terugval. Daarnaast zijn de symptomen meestal anders. Vrouwen die depressief zijn, zijn vaak somber en emotioneel. Vaak voelen ze zich ook schuldig, apathisch en onzeker en huilen ze veel. Seizoensgebonden klachten (zoals een winterdip) komen ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen depressie mannen

Door onder andere cultureel bepaalde rolpatronen vinden mannen het moeilijker om verdriet te uiten. Mannen praten minder over depressieve gevoelens en zullen hun gevoelens eerder negeren, ontkennen en camoufleren. Een mannelijke depressie herken je vooral aan heftige woedeaanvallenagressieve buien en verminderde impulscontrole. Deze beeldvorming over depressie kan bij mannen tot langdurige ontkenning leiden. Bovendien hebben mannen bij een depressie vaker last van plotselinge angsten en zelfmoordpogingen dan vrouwen.

Symptomen depressie in het algemeen

Volgens de DSM 5 (Handboek: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition) is iemand echt depressief als hij of zij minstens vijf van de negen symptomen vertoont gedurende twee weken. Als je minder symptomen hebt is de kans ook kleiner om een diagnose voor depressie te krijgen. Het is nu eenmaal zo dat vrouwen eerder en vaker over hun psychische problemen praten en eerder naar de huisarts gaan. Hierdoor wordt een depressie bij vrouwen vaker gesignaleerd.

De meest voorkomende algemene symptomen van een depressie zijn onder te verdelen in psychische en lichamelijke klachten.

Lichamelijke klachten

Psychische klachten

 • Leeg gevoel en somber zijn
 • Geen zin hebben activiteiten uit te voeren
 • Terugkerende gedachten over de dood
 • Niet meer kunnen genieten van dingen
 • Gevoelens van waardeloosheid en wanhoop
 • Snel afgeleid
 • Geen zin om mensen te zien
 • Moeilijk beslissingen nemen en traagheid
 • Schuldgevoelens
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Faalangst
 • Machteloosheid
 • Huilbuien
 • Veel piekeren
 • Zelfmoordgedachten te hebben
 • Rusteloosheid

Verschillende hersenen, verschillende ziektes

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de hersenen van depressieve mannen en vrouwen in biochemisch opzicht enorm van elkaar verschillen. Depressieve hersenen hebben te kampen met een teveel aan stresshormonen. Tegelijkertijd is er een tekort aan het stress onderdrukkende stofje urocortine. De onderzoekers vonden dat het stressmechanisme bij depressieve mannen op een andere manier ontregeld was. Daardoor ervaren mannen een depressie vaak anders dan vrouwen.

Hulp zoeken

Omdat de definitie van een depressie nog erg vrouwgericht is, herkennen mannen niet snel een depressie bij zichzelf. Ze modderen te lang door zonder hulp te zoeken. Vrouwen maken vaker gebruik van de eerstelijnszorg, zoals huisartsen, hulpdiensten en zelfhulporganisaties.

Er bestaat echter ook een aanzienlijke groep vrouwen en mannen die geen gebruik maakt van professionele hulp, ondanks de psychische klachten. Via solvo.nl boek je online een afspraak als je hulp zoekt bij je depressie.

Soms kan een depressie zelfs leiden tot zelfmoord. Mannen plegen gemiddeld vaker zelfmoord, maar vrouwen doen meer pogingen. Dit komt doordat mannen agressievere en efficiëntere middelen gebruiken. Bovendien wordt een depressie bij mannen vaak te laat herkend.

Oorzaken depressie

Het is bijna niet mogelijk om een oorzaak van depressie te geven, vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Hieronder heeft dokterdokter de meest bekende oorzaken op een rijtje gezet.

Biochemische factoren

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat depressie een verstoring is in de balans van bepaalde stoffen zoals, serotoninenoradrenaline en groeifactoren in de hersenen. Hieruit blijkt dat depressie samenhangt met een bepaald verstoord patroon van de hersenactiviteit. Met behandelingen zoals RTMS, wat staat voor Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation ofwel herhaalde magnetische hersenstimulatie, kan de hersenactiviteit hersteld worden. Verder hebben kinderen van ouders die een depressie hebben, driemaal zoveel kans om zelf ook een depressie te krijgen. De aanleg voor het krijgen van een depressie is vaak erfelijk bepaald.

Winterdepressie

Een specifieke vorm van depressie heeft te maken met het korter worden van de dagen. Dit wordt ook wel een winterdepressie genoemd. In het Engels wordt dit afgekort met SAD, Seasonal Affective Disorder. Een winterdepressie wordt voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan licht. Het kan voorkomen worden met lichttherapie.

Psychosociale factoren

Ingrijpende gebeurtenissen, zoals overlijden, een echtscheiding, een ongeluk of trauma kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van een depressie. Deze gebeurtenissen leiden tot langdurende gevoelens van somberheid. Het zijn vaak gebeurtenissen uit de kinderjaren die zich op volwassen leeftijd uiten in een vorm van depressie. Het blokkeren van pijnlijke gevoelens en gedachten door onverwerkte jeugdervaringen kan het risico op een depressie vergroten. In combinatie met deze gebeurtenissen leiden persoonlijke eigenschappen tot een depressie.

Een sociaal leven en een stabiele relatie zorgen vaak voor het uitblijven van een depressie. Verder veroorzaken bepaalde soorten medicatie en drugs ook een depressie. Hierbij kun je denken aan bloeddrukregulerende medicatie, slaapmiddelenalcoholcocaïneamfetamineParkinsonmedicatie en hormonale medicatie.

Emotie versus afleiding

Mannen zijn ook gevoelig voor andere triggers dan vrouwen. Vrouwen worden vooral depressief van problemen van of met anderen: gezondheidsproblemen bij vrienden en familie, het overlijden van naasten of vrienden of problemen binnen de familie.

Mannen onderkennen het probleem niet altijd en kunnen anderen de schuld geven. Ze zoeken hun heil dan vooral in alcohol, tv-kijken, drugs en seks. Bij mannen ontstaan dan problemen op het werk en in de relatie. Ze nemen afstand van hun partner en willen de problemen zelf oplossen. Veel mannen zijn dan geneigd om zich op hun werk te storten. Vrouwen vinden daarentegen meestal dat ze zelf schuldig zijn. Zij zoeken een oplossing in overmatig of lekker eten, en zoeken steun bij hun geliefde, vriendinnen of vrienden.

Auteur: Rachel van de Pol en Fatima Zandi

Bronnen: RIVM.nl, Depressie.nl, Depressievereniging.nl, brainclinics.com, Tijdschrift voor genderstudies, WebMD, CBS.nl, Tijdschriftvoorpsychiatrie.nl, WOMEN Inc.

Pagina laatst aangepast op 25 juni 2019


Gerelateerd