Stress maakt tien jaar ouder

Te veel stress brengt verschillende psychische en lichamelijke klachten met zich mee. Er wordt zelfs gezegd dat stress sneller ouder maakt. Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoelt en hoe kan het dan dat stress je sneller ouder maakt?

Sneller ouder

Wanneer er wordt gezegd dat stress ouder maakt dan wordt er bedoeld dat iemand die veel stress ondervindt lichamelijk klachten ervaart die vaak pas worden ervaren op latere leeftijd. Zo kan (langdurige) stress leiden tot gewrichtsklachten, rugpijn, vermoeidheid en grijze haren.

Telomeren

Een onderzoek aan De Universiteit van Californië peilde bij 58 vrouwen aan de hand van een vragenlijst hoe gestrest ze waren. Ook bekeken de onderzoekers de cellen van de dames. Daarbij werd gelet op de lengte van de telomeren, stukjes DNA die bij elke celdeling kleiner worden. Hou ouder je bent, hoe meer celdelingen je lichaam heeft doorgemaakt. En hoe korter dus de telomeren.

Tien jaar ouder

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de meest gestreste vrouwen de kortste telomeren hadden. Biologisch gezien waren ze daarmee maar liefst tien jaar ouder dan de meest ontspannen vrouwen. Hoe het kan dat stress de telomeren verkort, is niet exact duidelijk. Een vermoeden is dat het te maken heeft met de stresshormonen. Tijdens een stressreactie komen er verschillende stresshormonen vrij, zoals cortisol, die mogelijk het DNA zodanig beschadigen dat de telomeren verkorten.

Auteur: Franka van Arendonk
Bron: NEMO Kennislink

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd