Stoppen met roken: 10 valkuilen en tips

Psyche 3 februari 2015 63 Reacties
stoppen met roken

Het begin van het jaar is voor velen een moment om de sigaret definitief vaarwel te zeggen. Stoppen met roken vergt echter veel wilskracht en doorzettingsvermogen. Nicotine is een bijzonder verslavende stof, en veel stoppers die een poging wagen vallen makkelijk terug in hun oude rookgewoontes. Naar schatting lukt slechts vijf procent van de stoppogingen op eigen kracht. Een goede voorbereiding en inzicht in wat je te wachten staat wanneer je wilt stoppen met roken kan echter verassend veel helpen. Met deze 10 valkuilen en stoppen met roken tips ben je goed voorbereid op wat komen gaat.

Nadelen

Dat roken slecht is voor je gezondheid is inmiddels bekend. De nadelen goed kennen kan je echter motiveren om te stoppen met roken, dus we zetten ze nog even op een rijtje:

 • Roken is slecht voor je gebit. Je loopt kans op gele tanden, een slechte adem en zelfs een zwarte, harige tong. Roken verhoogt het risico en de ernst van een tandvleesontsteking (paradontitis).
 • Rokers hebben een aanzienlijk verhoogd risico op longziekten. Denk aan longziekten zoals longkanker en longemfyseem.
 • Roken is slecht voor hart en vaten. Nicotine vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk. De koolmonoxide en teer die je inhaleert door het roken zorgt dat ervoor dat het bloed minder goed zuurstof op kan nemen uit de longen. Hierdoor hebben rokers twee keer zo veel kans op een hartaanval en krijgen vaker een beroerte. Ook loopt iemand die zijn hele leven heeft gerookt meer risico op vasculaire dementie.
 • Roken veroudert de huid.  Vooral op latere leeftijd zijn rokers aan hun huid te herkennen: die is grauwer, slapper en heeft meer rimpels.
 • Rokers hebben een slechtere conditie. Omdat het bloed minder zuurstof bevat, zijn rokers sneller moe. Sporten, rennen om de trein te halen en traplopen wordt moeilijker.
 • Meeroken is ongezond. Kinderen van rokers kunnen op latere leeftijd nare gevolgen ondervinden van een meerokende ouder of huisgenoot.

Valkuil 1. In gewicht aankomen

De angst om aan te komen is een van de belangrijkste obstakels voor mensen bij het stoppen met roken. Die angst is deels ook terecht want nicotine versnelt de stofwisseling en door te stoppen komen bijna alle rokers wel enkele kilo’s aan. Is dit voor jou een heikel punt, bedenk dan van tevoren hoe je gewichtstoename zo veel mogelijk tegen kunt gaan.

Gelijktijdig diëten en stoppen met roken wordt vaak afgeraden, omdat het voor de meesten te veel van het goede is. Maar stoppen met roken is wel weer een uitgelezen moment om je hele levensstijl eens onder de loep te nemen. Maak in ieder geval van tevoren in je hoofd een plan hoe je met extra’s kilo’s zult omgaan. De een neemt een paar extra kilo’s voor lief. Een ander neemt zich voor om de kilo’s er over een half jaar weer af te sporten en weer iemand anders voorkomt gewichtstoename door van te voren meer te gaan sporten of extra op je eetpatroon te letten.

Valkuil 2. Hongergevoel

Nicotine remt de eetlust en stoppers zullen meer trek en smaak krijgen in eten. Ga voordat je stopt op zoek naar recepten die goed vullen, maar waarvan je niet aankomt. Maaltijdsalades en soepen bijvoorbeeld. Een soepje vooraf stilt al de ergste trek. Ook maaltijden waarbij je veel met je handen moet doen, zijn geschikt: mosselen eten, kip kluiven en groentes dippen.

Valkuil 3. In oude gewoontes vallen

Bij rookverslaving is de gewoonte hardnekkiger dan de lichamelijke verslaving. Een paar trekjes aan een paar sigaretten per dag volstaan eigenlijk al om aan de lichamelijke verslaving tegemoet te komen. De rest van de peuken wordt opgestoken uit gewoonte, vaak achteloos, zonder dat de verslaafde er weet van heeft. Als je bijvoorbeeld gewend bent om tijdens het studeren of huishoudelijke klusjes een sigaret te roken als een rustmoment, probeer deze pauze dan op een andere manier in te richten. Probeer voordat je stopt met roken, die gewoontesigaretten op een rij te zetten en te bedenken hoe je die momenten kunt opvangen met andere bezigheden.

Valkuil 4. Een sport doen die je niet leuk vindt

Bedenk of en hoe je sporten kunt inpassen in je leven: wat is realistisch, welke sporten kun je volhouden en welke sport vind je leuk om te doen? Om af te vallen is krachttraining waarschijnlijk de meeste geschikte sport. Door spieren te kweken, versnel je namelijk de stofwisseling.  Ook intensieve sporten als hardlopen en spinning zijn prima om extra kilo’s eraf te zweten. Dat je je conditie ziet verbeteren is een extra stimulans om het stoppen met roken vol te houden. Maar het is vooral belangrijk een sport te zoeken die bij je past en die je kunt volhouden.

Valkuil 5. Verkeerde snaaivervangers

Als je nu al weet dat je ten prooi zult vallen aan snaaibuien, zorg dan dat je een plan hebt voor de moeilijke momenten. Meestal zijn de rustige avonden voor de buis of met een boek het moeilijkst. Het is bijna onmogelijk om niet af en toe aan toe te geven aan een snaaibui. Maar vermijd pinda’s en chips, omdat je daarvan blijft dooreten. Haal ze de eerste weken gewoon niet in huis. Zoek liefst pittige snacks, want vaak heb je van deze snel genoeg. Radijsjes, bloemkoolroosjes of worteltjes met knoflookdip of tzatziki zijn bijvoorbeeld heel geschikt om de behoefte aan een sigaret tijdelijk te dempen. De echte diehards kauwen op een knoflookteen.

Valkuil 6. Ongeoefend de moeilijke momenten doorgaan

Voor je definitief gaat stoppen, kun je een paar weken van tevoren al beginnen met het trainen van de momenten waar je een sigaret het meeste gaat missen. Kies elke dag een oefening uit. Een kopje koffie na het ontbijt zonder sigaret. De maaltijd afsluiten met een ander ritueel dan de sigaret. Een telefoontje naar je vriendin zonder sigaret. Het is belangrijk te merken dat die momenten even moeilijk zijn, maar dat ze van voorbijgaande aard zijn.

Valkuil 7. Bang voor concentratieproblemen en onrust

Veel rokers zijn bang voor concentratieproblemen en onrust. Ze zijn bang om niet goed te kunnen werken, schrijven of slapen. Die angst kun je in de eerste weken vermijden door nicotinevervangers te gebruiken als kauwgom of pleisters en deze geleidelijk af te bouwen.

Valkuil 8. Onvoorbereid antirookmedicatie gebruiken

Door artsen wordt wel eens antirookmedicatie als Zyban of Nortilen voorgeschreven. Deze antidepressiva worden in kleine doses als antirookpil gebruikt. Sommige rokers zijn erbij gebaat, maar het is een relatief zwaar middel, met kans op bijwerkingen en in het geval van Zyban allergische reacties. Denk dus goed na over wat je eventueel als hulpmiddels gaat gebruiken.

Valkuil 9. Niet weten waar je ook van kunt ontspannen

De meeste rokers ontkomen de eerste weken niet aan een gespannen gevoel. Vooral degenen die roken associeren met rustmomenten of die de stress wegroken, moeten andere wegen zoeken om tot ontspanning te komen. Het is heel belangrijk dit zoekproces te voltooien voordat je stopt met roken. Want in de eerste dagen van het stoppen met roken, komt er de stress van het stoppen bij. En als je gewend bent stress op te lossen met een sigaret, weet je letterlijk niet waar je het moet zoeken. Buiten lopen, sporten, bezoekje aan een sauna, een massage, een warm bad, bioscoop of een goed boek; inventariseer van te voren waar je als kersverse niet-roker het beste ontspanning en afleiding uit kunt halen en ga daar alvast mee oefenen.

Valkuil 10. Geen schrikbeeld of stimulans hebben

Bedenk voordat je stopt met roken wat voor jou een belangrijke motivatie is om te stoppen met roken. Voor de een is dat het voorbeeld voor de kinderen, voor de ander een rimpelige huid en voor een derde het onaantrekkelijke rokershoestje. Denk bij de moeilijke momenten aan dat schrikbeeld, en misschien kan die je dan helpen om door het moeilijke moment heen te komen.

Auteur: Franka van Arendonk

Bron: Stivoro

 

63 Reacties

 • Bart schreef:

  Wat nou ‘nieuw middel’? Zyban is sinds 1997 op de markt, dat is 11 jaar geleden!

 • Diana-Den-Haag schreef:

  Heey goede morgen.

  Ik vind dit een best aardig artikel met goede tips!
  Alleen voor die kauwgom wil ik waarschuwen (4mg) :
  Daar heb ik flinke hartkloppingen van gekregen..

  Groet & suc-6 met stoppen,

  Diana-Den-Haag 🙂

 • Anoniem schreef:

  Hoe lang duurt het voordat je longen weer redelijk schoon zijn van de teer, van het roken en blowen ………
  De meningen en overtuigingen lopen op het web nogal uit elkaar ,de ene zegt 3 mnd en de teer is weg of je longen zijn dan weer redelijk schoon en de ander zegt veel langer …….
  Dat het risico op longkanker nog lange tijd groot is weet en besef ik…….
  Helpt het om meer te gaan sporten ? (meer doorbloeding longen en daardoor beter herstel ?!) ik ben voor mezelf overtuigt van de goede werking van knoflook als licht antisepticum, ik neem 2 tenen, 1 bij mijn ontbijt en 1 tijdens de avond, doordat ik ‘ze’ inneem met een zuivelprodukt is de ‘slechte’ adem er nauwelijks. Wat helpt eventueel nog meer ???

  • kimberley pex schreef:

   Na 7 jaar zijn de lomgen weer roze. De aangevreten stukken waar teer zat , zijn dan gaatjes, maar de teer is dan helemaal verdwenen.

 • Wim van Donselaar - arts - expert drdr schreef:

  Beste @Anoniem,
  Waarschijnlijk duurt het tussen de drie en negen maanden tot de longen weer redelijk schoon zijn na stoppen met roken. Dit kan afgeleid worden het terugkeren van een normaal trilhaarfunctie van de luchtwegen. Andere effecten zoals een verhoogd risico op het ontwikkelen van longkanker houden langer aan.
  Er zijn geen wetenschappelijk onderbouwde maatregelen bekend die u kunt nemen om de processen te versnellen.

  Wim van Donselaar – arts – expert drdr

 • Teja schreef:

  Hallo Bart,
  Zyban is geen nieuw middel nee dat klopt maar werdt gebruikt in de psychiatrie. Daar bleek dat de mensen die zyban kregen stopten met roken.
  Hierdoor is het een middel geworden die door huisartsen wordt voorgeschreven als hulp bij stoppen met roken.
  Bij de één werkt het perfect en bij de ander niet, die krijgt inderdaad bijwerkingen. Groet van Teja

 • pleister schreef:

  Er is niets om BANG voor te zijn LARIE!
  Lees maar eens het boek van Eric Eraly.
  Gewoon doen zonder geld uit te geven want het is gratis te downloden.
  geen dure pillen of pleisters of wat dan ook nodig!
  Groetjes Paula

 • tooske schreef:

  Ik ben sinds 24 augustus 2007 gestopt met roken. Zyban heeft me goed geholpen. Maar nog meer heeft het mij geholpen hoe ik zag dat mijn man longkanker had van het roken en langzaam wegteerde. Als je zo iets mee maakt dan wil je wel stoppen en dan is het ook niet moeilijk.

 • Nout schreef:

  Het enige wat telt is de wil om te stoppen, als je gaat vertouwen op pleisters kauwgum en andere onzin dan ga je die troep als een soort genees middel zien en vertouw je erop dat dat spul je ervan af helpt terwijl je het allemaal gewoon zelf moet doen.
  En die nicotine pleisters en kauwgum verlengen eigenlijk alleen je afkick periode wat de kans op terugval vergroot.

  Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk word blootgesteld aan de verleiding om toch weer eentje op te steken.
  Wees sterk en verban alle tabak uit je huis en dan hoef je eigenlijk alleen te stoppen met het kopen van die troep.
  Als je het rook spul niet in je huis hebt word het 100x makkelijker om te stoppen of een flink stuk te minderen!!

  • Anoniem schreef:

   ik ben gewoon gestopt,met zeker een doos vol sigaretten, zo’n 200 stuks en na een maand weggegeven. ben nu 22 maanden rookvrij.

 • celebritygirl schreef:

  ik lig nu 2 dagen met griep in bed . met overgeven en alles erop en eraan.
  dus heb al 2 dagen niet gerookt .
  denk elke x als ik een sigaret zie dat ik er zo ziek van word .
  dus hoop het zo vol te houden …….
  soms is ziek zijn wel handig….

 • Hans schreef:

  Koop voor jezelf voordat je stopt een overdreven,veel te duur en exclusief kado, wat je je normaal gesproken niet kan permitteren, onder voorwaarde dat je stopt met roken. Beschouw dat als een beloning voor de ellende die je ondervindt van het stoppen met roken.Bij elke behoefte aan een sigaret, denk je aan – en/of kijk je naar – dat mooie dure kado,dat je nooit had kunnen of mogen kopen wanneer je nog rookte.Het offer en de ellende van dat ene sigaretje niet roken meer dan waard!
  Je steekt de sigaret dus elke keer weer niet op.Dit gedrag hou je er in.Na enige tijd rook je niet meer. En met de beloning ben je nog steeds blij!

 • Stoppen Met Roken Methode schreef:

  De beste manier om te stoppen met roken is om je door eigen methode. Gooi al je sigaretten het huis uit. Maakt de asbakken leeg en schoon geen sigaretten geur meer maak je kleding rook vrij. En probeer het met vrienden of familie om het ook te doen.
  Dat is de cold turkey methode

 • rojewolf schreef:

  het boekje van Allen Carr twee keer gelezen.
  TOP!!!Rookvrij dus en met plezier

 • rokertje schreef:

  Veel rokers roken door stress. Als u stopt, moet u dus iets anders doen tegen stress. Blijf pauzes nemen. En denk van tevoren na over dingen om te doen tijdens de pauze. Het is niet niks: een hele andere manier van ontspannen leren. Toch zijn mensen die gestopt zijn na een tijdje meer ontspannen. Want roken geeft juist stress.

  Oefening om te ontspannen
  Hier heeft u een oefening om met stress om te gaan.
  – Probeer aan iets fijns te denken.
  – Laat uw schouders hangen.
  – Adem langzaam diep in door uw neus (vijf seconden).
  – Adem langzaam diep uit door uw mond (vijf seconden).
  – Wacht heel even.
  Doe de oefening nog drie keer.

  Praten over gevoelens
  Roken is een manier om met gevoelens om te gaan. Vroeger was het normaal om een sigaret op te steken als u blij was of boos. Nu heeft u iets anders nodig. Maar wat? Nou, bijvoorbeeld dat u gaat praten over gevoelens. Zeg bijvoorbeeld tegen de mensen om u heen: ‘Ik ben zo blij dat…’ Of: ‘Ik vind het niet fijn dat…’ Of: ‘Ik maak me zorgen over…’

 • Nooitmeereensigaret schreef:

  Ik ben zelf redelijk simpel voorgoed van het roken af. Heb een vier uur durende stoppen-met-roken cursus gehad van Stichting Ik Stop Ermee (www.ikstopermee.nl)TIjdens deze cursus wordt de naakte waarheid over sigaretten verteld en hoe kinderlijk eenvouwig het is om te stoppen! En…het werkt!!! Ben voorgoed van die troep af, en steek er NOOIT meer één op! Gun iedere roker deze cursus, hoe sceptisch je ook bent, het werkt echt.

 • rokertje schreef:

  Vrijdag ochtend 6 uur ’s ochtends vol goede moed een nicotine pleister opgeplakt. So far so good… Om 11 uur mis; niet meer op de benen kunnen staan, zo duizelig, hartkloppingen, misselijk, braken, hoofdpijn zo heftig, niet meer normaal. Dacht dat ik een hartaanval had en dood ging! Huisarts gebeld….heel rap die pleister eraf!!! Na 1.5 dag in bed, nog gammel, maar weer beter. Pffff, wat een avontuur! Nooit meer!

 • wimba schreef:

  Quote :
  “Kinderen van rokers kunnen op latere leeftijd nare gevolgen ondervinden van een meerokende huisgenoot.”

  Wat wordt hier bedoelt? Vallen meerokende huisgenoten
  de kinderen van rokers aan als ze wat ouder zijn ? Wie zijn die meerokende huisgenoten ? Kunnen die dan niet beter het huis uitgezet worden voordat ze de kinderen van rokers wat aandoen?

 • maarten schreef:

  Ik ben al een 6-tal maanden gestopt met roken dankzij champix. Ik stond er eerst wat sceptisch tegenover maar zien het nu helemaal anders. Had al veel meer geldbkwijt geweest aan sigaretten.
  Heb champix besteld via champix-kopen.com

  Groetjes

 • Tempel schreef:

  Stoppen met roken is zeer eenvoudig en kan echt wel zonder enig hulpmiddel . Het enige dat je nodig hebt is jezelf die zich trots maakt omdat hij/zij van die ergernis vanaf is . Neem 1 zeer mooi voorbeeld : je bent roker en zit in de kerk omdat een van uw kinderen trouwt of er een begrafenis is van uw grootouders wel ik verzeker u dat een roker ( zoals ik 22 jaar lang / 2 pakjes per dag heb gerookt ) niet aan die unieke momenten tijdens de trouw of aan die droevige beleving tijdens de begrafenismis denkt maar wel aan WANNEER en HOE SNEL kan ik hier weg om mijn stokje te gaan roken . Indien jullie iets triestiger of zieliger kan bedenken wel wees mijn gast . Enkel op zo’n manier moet en kan je jezelf trots maken uur na uur , dag na dag enz . Ik zei na 24 u als ik dat kan kan ik dat ook voor 48 u en ook voor 72 u en na een week was ik zo trots dat ik er nog een week bijdeed en nu is dat reeds 7 jaar zonder enig afkik , niet weten waar blijven met de handen , geen andere zaken zoals snoepen enz , waarom? Omdat je trots bent op jezelf . Stop nooit voor een weddingsschap of voor een partner want die voelen niets van wat jij voelt doe het echt enkel voor jezelf want je verdiend het . Indien ik 1 iemand met deze gedachte kan laten stoppen met roken kan ik mijn geluk niet meer op .veel succes .

  Tempel

 • Mi schreef:

  op 18 januari 2013 had is ’s ochtends nog twee sigaretten gerookt. Bij de volgende rookpauze dacht ik: en nu is het klaar! Sindsdien geen sigaret meer aangeraakt. Nu is het alwewer 8 maanden geleden.
  De eerste 2/3 dagen waren het moeilijkst! Erg wennen natuurlijk en heel erg hyper ook. Het eerste half jaar was het nog af en toe wel eens moeilijk. Ik vond de rook van anderen best lekker, maar nu vind ik het zelfs vies. Ik betrap mezelf er eigenlijk nooit meer op zin te hebben in een sigaret. De aanhouder wint!
  Mijn advies: coldfeat stoppen. geen nicotinepleisters of andere onnodige hulpmiddelen gebruiken. Het zit echt allemaal tussen de oren. En ik kan dat weten als roker die al op haar 14e begon en met 26 ineens stopte. zomaar.. maar oh zo trots op mezelf!

  heel veel succes. iedereen kan stoppen!

 • Liefde schreef:

  Bij mij helpt de acceptatie dat er voor mezelf geen enkel voordeel om te roken bestaat.

  De enige reden is dat ik verslaafd aan nicotine ben geraakt.

  Na meerdere stoppogingen met hulpmiddelen heb ik geleerd nadat ik ben gaan roken dat dit door het (geestelijke) verslaafd zijn komt.

  Er bestaat geen excuse voor mij om te roken. Nadat de periodes van weer gaan roken steeds korter werden, ben ik uiteindelijk cold turkije kunnen stoppen.
  Onderstussen zijn mijn eetgewoontes, het alcoholgebruik, het actief bezig zijn, mijn eigenwaarde, meditatie gewoontes LEES eigenlijk mijn gehele levenswijze drastisch veranderd.
  Ik ervaar dit als positief en beschouw mezelf in het nu echt als een niet roker.

 • RodeR schreef:

  Ik rookte al sinds mijn 14e vast zware shag, en heb altijd wel het idee gehad dat ik er op elk moment mee zou kunnen stoppen. Niets scheen minder waar te zijn jammergenoeg, tot ik een maand of 2 geleden uit het niets een peesontsteking aan mijn linkerborstspier opliep. De pijn straalde over mijn borst en arm uit. Sinds ik niet wist waar het vandaan kwam en ik pas veel te laat naar de dokter ben gegaan heb ik bijna 2 weken gedacht dat ik COPD of iets soortgelijks had opgelopen, en ik was er eerlijkgezecht heilig van overtuigd dat ik op mijn 20e al dood zou neervallen. Ik hoef maar één seconde aan de enorme angst te denken die ik toen voelde en ik weet weer waarom ik ben gestopt.

 • Antirokertje schreef:

  Een dikke hartelijke proficiat aan allen die gestopt zijn met roken. Voor mij is het vandaag 3mnd(zonder hulpmiddel) dat ik ben gestopt dit na 44j zwaar gerookt te hebben. Het ergste is voor mij NU het smaken van hetgeen ik eet(SLECHT) , zijn er nog gestopte rook vrienden die dit ondervinden? Mijn beste groeten en volhouden is de slogan.

  • margriet schreef:

   oh antirokertje ,ik kon dit wel hebben geschreven ,ik ben vandaag 3 mnd gestopt ..na ook 43 jaar een pakje per dag te hebben gerookt , en het volhouden is al zwaar ,maar al het eten vind ik zo zout …! niks smaakt me meer ,alles smaakt anders ,vreemd voor mij ,ik kook graag maar weet niet meer met kruiden om te gaan …..!Maar volhouden zal ik !

 • Ellen schreef:

  mijn man ton rookte een pak zware shag per dag
  ik tape nu zijn vingers af, laat de stopper een vuist maken
  tape nu iedere vinger afzonderlijk van elkaar in die stand vast
  hij kan nu nog van alles doen maar geen shagi e draaien
  succes verzekerd

 • Eric schreef:

  Na 33 jaar flink gerookt te hebben, ben ik drie dagen geleden gestopt met roken.
  Voor de zekerheid een nicotine pleister geplakt maar voel me helemaal top. Dus morgen een dagje zonder pleister proberen .
  In iedere roker zit een stopper !!!!

 • Erik-jan schreef:

  Stoppen met roken is voor mij pas gelukt net het gebruik van Champix. Na heel veel lezen op het internet kwam ik via http://www.champixkopen.com in aanraking met dit middel en het heeft mijn leven in ieder geval veranderd!

  Ik ben vanaf november 2014 rookvrij en denk dit de komende jaren ook vast te blijven houden. Sommige tips hierboven in het artikel zijn zelfs voor mij nog nuttig.

  • D8dat ik nooit kon stoppen schreef:

   Hoepel is op met je commerciele troep.

  • Suuske schreef:

   De site van Champix die je adviseert is nogal prijzig. Ik heb dezelfde dosering via de huisarts voor minstens de helft van de prijs bij de apotheek gekocht.
   Nu een week gestopt, gaat prima. Gebruik wel een e-sigaret zonder nicotine om de oude ritueeltjes te geleidelijk af te bouwen. Het slaat natuurlijk als een tang op een varken, maar ja… de verslaving blijkt met name mentaal behoorlijk hardnekkig.

  • marianne schreef:

   hoi hoi, knap dat jou het wel gelukt is met champix, ik werd daar erg ziek van toen ik op de 1mg zat en ben toen gestopt, maar ik rook nog steeds niet.

 • kimberley pex schreef:

  Prachtig stukje , Tempel ! Zo is het. Je bent IN het moment als je niet meer rookt.

 • kimberley pex schreef:

  Eens ’n roker altijd ’n roker, is het gezegde. Als er superstress is , iemand op ’n sterfbed, ’n verhuizing, of ’n slopende ziekte dan kun je terugvallen. Ik ben zelf 3x teruggevallen in die vieze verslaving. Met mn crohn is t natuurlijk echt killing, roken wekt opvlammingen van I.B.D. op ! Gestopt dus. Ook fybromialgie schijnt heftig te reageren op roken. En niet te vergeten de longblaasjes die verharden en niet meer rekbaar zijn door teer , visualiseren dus voor t te laat is. Een tip ; na 3 dagen is t lichaam gewend aan ’t niet roken, na 6 weken ben je geestelijk eraan gewend, en tot één jaar na stoppen kun je soms nog af en toe erge drang hebben gedurende ’n paar seconden. Die eerste 6 weken zijn ’t moeilijkste. En dan ben je alweer helemaal fris, ruik je beter, proef je beter, stink je niet meer, ben je minder opgefucked, kun je trots zijn , en zie je roken gewoon als zelfdestructie.

 • Marcus schreef:

  Allemaal, na 33 jaar gerookt te hebben, waarvan de laatste 20 een pakje per dag ben ik ervan af geraakt in 2 dagen.
  Hoe, lees het boek ‘De opluchting’ maar eens als je er ook zo zat van bent om gevangene te zijn van een verslaving.

  Ik heb niets met de schrijver te maken, geen cursus gevolgd, alleen het E-boek gekocht en gelezen.

  Carpe diem est

 • niels schreef:

  ik moet ook gaan stopen met roken . ik ben 34 jaar oud en rook nu 20 jaar en heb al copd dus moet echt gaan stopen . ik al stop datum bepaald . en ik ga me heel goed laten begleiden door een arts. ik heb me ook aangemeld voor lifestyle trainging daar leren ze je anders met stress om te gaan. ben best bang maar kijk ook erg uit er naar . ik had nooit verwacht dat het zo snel achter uit zo gaan. maar ja eigen schuld dikke bult en zo kan je ook niet door leven . voor alle stoppers veel geluk en sterkte groetjes niels

 • Marion schreef:

  Waarom hulpmiddelen aanbieden!
  Hiermee geef je aan dat het bijna niet mogelijk is om te stoppen met roken! Op eigen kracht is het beste voor je gevoel van eigenwaarde en prestatie! Het is echt te doen als je er zelf maar volledig achter staat!
  We moeten juist gestimuleerd worden om op eigen kracht te stoppen met roken! Ook daar zijn goede methodes voor!
  Ik vraag me af hoe oud deze site is, komt me oubollig over!
  Groetjes Marion

 • Tana schreef:

  Waarom maken ze het dan als het zo ongezond is? Ik ken een kind die het gewoon inademt dagelijks hoor. En buiten inadem je het ook, als mensen buiten roken. Ze moeten echt stoppen met het maken van sigaretten als er erge nadelen aan bestaan. Dat is toch slecht voor ieder mens? Dat willen we toch niet? Voorkom die nadelen door het niet meer te maken.

 • larisa schreef:

  Nu een maand gestopt met roken. Hoe komt het dat ik nu alles erg zout vind? Niks smaakt me meer, zelfs een plakje jonge kaas vind ik zout. Terwijl ik vroeger overal veel zout gebruikte!

 • Jean_luc schreef:

  Ik gebruik pleisters en zuigtabletten en na 3 dagen ben ik wel vermindert met sigaretten , van 30 naar 4 sigaretjes in 16 uur en nu de 4de dag zal ik proberen geen sigaretten te roken en nog gewoon nog ongeveer 14 dagen door te doen met pleisters en zuigtabletten en als die pleisters Enzo dan op zijn , dan zal ik proberen ermee te stoppen en ook geen meer te roken en vol te houden

 • Mike schreef:

  Ik was een hele heftige roker/nicotine verslaafde, als je inziet waarom je rookt heb je geen enkele moeite en afkcikverschijnselen als je stopt.

  Het boek en de dvd/video van Allen Carr heeft me dat doen inzien en ben blij dat ik er nu al 5 jaar van bevrijd ben.
  Bedenk ook dat je niks zult missen als je stopt, roken is namelijk gewoon 1 grote illusie.

 • anke schreef:

  Vroeger toen ik 13 was werd het roken je met de pap lepel ingebracht. Als er een verjaardag was mocht ik de glaasjes vullen met de sigaretten die op de tafel werden gezet. Overal werd gerookt en dat was heel normaal..alles stond blauw van de rook
  In restaurants bij het afrekenen kreeg je ook sigaretten. Nu ben ik 43 jaar en roken kan echt niet meer
  Het word steets moeilijker voor de rokers. Ik ben gestopt Door middel van de e pen. Nicotine afbouwen. Ben van mening dat de nicotine het probleem niet is. Het zit hem in de gewoonte. Het moet uit je hele systeem. En dat duurt een poosje. Wees ondertussen trots
  Trots dat je niet meer hoeft te roken. Hou het vol.je gaat je steets beter voelen

 • Dimitri schreef:

  Heb nu 7 maand niet meer gerookt. Mijn methode … Elke dag niet roken in een overwinning en de drang naar een sigaret is na een tijdje gewoon iets dat niet echt is, maw het ebt weg als je aan iets anders denkt.

 • Djabber schreef:

  Ben i.o.m. praktijkondersteuner gestopt. ben gaan afbouwen van 30 naar 0 sigaretten in 10 dagen. Slik ook Zyban. Ik heb het vreslijk zwaar, maar t gaat me lukken. Ik vraag me alleen af of die Zyban echt een functie heeft. Ben 50 en dit is eigenlijk mijn 1 e serieuse stoppoging

 • kimberley pex schreef:

  Ik had weer een terugval………….heb weer gerookt. Wéér superstress gehad door weer 2 zware buikoperaties. 29 in totaal nu……….. Nu las ik in het prachtige boek van Wilson *bijnieruitputting* hoe opwekkende middelen kunnen leiden tot burn out ! Verder gelezen, internet afgestruind. En nu blijkt dus i.d.d. dat roken het brein helemaal uit t lood slaat. Bijnieren , cortisol, adrenaline, hersenoverdrachten, alles loopt in de soep door roken . Het is dus niet alleen slecht voor je longen bloedvaten en hart, maar je brein verziekt door roken. Zelfs psychoses kunnen ontstaan door roken. Al die wetenschappelijke , vrij recente onderzoeken, te lezen op medische sites, hebben nu aangetoond dat je o.a. brein, je karakter, je geduld, je creativiteit, je eigenwaarde enz enz zéér negatief worden beïnvloed door roken……nee , ik neem er nu echt geen meer.

 • maja schreef:

  ik ga stoppen (35 jaar)…dag voor dag vandaag begonnen met afbouw 4 sigaretten…ipv 20…dat wordt opstaan aan iets anders denken lopen springen maak mij niet uit het is genoeg geweest…ik heb ergens een boekje over allen car liggen dat zoek ik morgen op…enne ik ga zeker geen hulpmiddelen gebruiken..doe het zelf en alleen.

 • Sandra schreef:

  Ik ben nu gestopt in stoptober . Ik heb er niet zo moeite mee omdat ik van een kennis de beste tip heb gekregen die Supper werkt. Op Zoethout zabbelen net of je een sigaret in je mond heb. Afwisselend met kauwgom maar van kauwgom krijg je honger en van zoethout niet. Morgen ga ik na 4e dag zonder moeite dus mensen zoethout halen werkt perfect

 • Bo schreef:

  Ook ik ben gestopt stoptober. Ik heb af en toe echt moeite. 2e nacht niet geslapen. Heel de nacht staan piekeren. Roken roken roken moet ik. Gelukkig tot heden niet gerookt. Geen medicijnen of andere hulpmiddelen. Gewoon een cold turkey. Ook ik zit aan de zoethout om me bezig te houden. Ik ga gewoon doorzetten. Nu pijnig ik me zelf maar win er hoop ik een paar jaar leven mee terug. Na 35 jaar roken was ik het zat. Voor de stoppers. Hou vol. We gaan gewoon stoppen met roken.

 • Bo schreef:

  Ook ik ben gestopt 1 oktober. Ik heb af en toe echt moeite. 2e nacht niet geslapen. Heel de nacht staan piekeren. Roken roken roken moet ik. Gelukkig tot heden niet gerookt. Geen medicijnen of andere hulpmiddelen. Gewoon een cold turkey. Ook ik zit aan de zoethout om me bezig te houden. Ik ga gewoon doorzetten. Nu pijnig ik me zelf maar win er hoop ik een paar jaar leven mee terug. Na 35 jaar roken was ik het zat. Voor de stoppers. Hou vol. We gaan gewoon stoppen met roken.

 • anoniem schreef:

  Ik haat dat mijn ouders roken, nog het meest omdat er geen rekening word gehouden met andere mensen om hun heen.

 • Adrie schreef:

  Helaas heb ik zelf al meer dan 100 keer een stoppoging gedaan en heel triest, zonder resultaat. Ik las veel mee op de website van “IkStop”, om daar wat motivatie vandaan te kunnen halen en dat ging soms best wel aardig.
  Helaas is dat forum van “IkStop” vernieuwd en staat het vol reclame over diverse soorten en smaken van de e-sigaret. Walgelijk, zeker niet meer motiverend en helaas met de add-blocker niet uit te schakelen.
  Wees gewaarschuwd en probeer er niet in te trappen om met het stoppen op de e-sigaret over te gaan.

 • Joep schreef:

  Ik heb 50 jaar lang 30 sigaretten per dag gerookt waarvan 45 jaar zware shag en ben op 29 december gestopt…… Ik heb het doosje dicht gedaan en zei dit was de laatste en heb het weggegooid. Nu 1 maand en 900 niet gerookte sigaretten verder voel ik mij prima, heb nog 2 weken flink gehoest, heb veel meer lucht, vind dat mijn conditie verbeterd en 1x per dag denk ik zal ik ………. maar ik doe het niet meer en ben gestopt zonder iets te gebruiken de cold turkey methode. Mijn vrouw rookt gewoon in huis naast mij maar ik heb er totaal geen last van.
  Een gelukkige stopper!!

 • Ellis schreef:

  Hallo,

  Dit is mijn 1e dag van stoppen na een levenlang fors gerookt te hebben. Ik ben nu 52 en voel me verder gezond, maar ik ben het gewoon zat. Dat dwangmatige….dat ongezonde gevoel…Maar, vind t wel lastig. Welke gedachtes hebben jullie erdoor heen geholpen? Hoor graag wat inspirerende one-liners 🙂
  Dank jullie!

 • Groegel. schreef:

  Ik ben sinds 1 januari gestopt met roken maar heb zoveel klachten dat ik soms denk als ik wist dat de klachten verdwijnen met een sigaret deed ik het direct. o.a. last van een band om mijn hoofd, misselijk en duizelig gevoel, het gebeurt me ook wel eens dat ik op straat me ergens moet vast houden om niet te vallen, maar kan gewoon functioneren. Ik heb soms het idee dat ik echt iets mankeer (ren nu ook regelmatig naar de huisarts) en soms denk ik dat het tussen de oren zit. Hopelijk duren deze bijwerkingen niet lang meer.

 • wim schreef:

  Hallo ik ben 20 februari getroffen Door een zware griep 2 weken …waardoor ik gestopt ben met roken ….ik hoop het vol te houden cold turkey ….vandaag had ik het moeilijk …..maar we gaan ervoor …gr wim

 • Mat schreef:

  Hallo, ik ben ooit (27 jaar geleden) gestopt uit soldariteit met mijn collega’s die samen besloten te stoppen. Ik ging door een moeilijke periode, en heb echt afgezien, maar hield vol. Iedereen van diengroep ging weer roken, maar ik ben er niet meer aan begonnen, ook al kwam de drang diverse keren terug. Mijn motivatie was voornamelijk mijn gevoel dat ik dit anders voor niets door die ellende was gegaan, en dat zou jammer zijn.
  Wanneer ik nu trug kijk, dan was dit een van mijn beste beslissingen van mijn leven.
  Dus mijn raad aan de stoppers: HOU VOL.
  En bedenk dat je het alleen vol kunt houden wanneet je niets uit de weg gaat. Dus vermijd niet de feestjes waar anderen roken.
  Daar zul je doorheen moeten, anders zul je weer beginnen zodra je weer eens gaat. Dat zal het momeht zijn dat je denkt het ergste gehad te hebben, maar sat is het gevaarlijkste moment.
  En nee, het is niet gemakkelijk, maar het loont wel.

  Groetjes

  Mat

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *