Spannend verhaal net zo opwindend als film

Psyche 5 december 2015
boek lezen

Boekenwurmen en mensen die lezen juist haten: ze kunnen wel wat meer begrip voor elkaar opbrengen. Het lezen van een spannende passage in een boek blijkt namelijk net zo opwindend als het kijken naar een spectaculair filmfragment. Het lezen over menselijke emoties blijkt dezelfde hersenregionen te stimuleren als het zien van geëmotioneerde gezichtsuitdrukkingen. Dat toonden wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan.

Driedimensionaal

In het Neuro-imaging Center van het UMCG plaatsten de onderzoekers proefpersonen in een zogeheten MRI-scanner. Dit is een scanner waarbij met behulp van een computer een driedimensionaal beeld kan worden gegeven van de hersenactiviteit.

Braaksel

Tijdens de scan kregen de personen een filmpje van drie seconden te zien van een acteur die een slok neemt uit een kopje en daarna een zeer vies gezicht trekt. Daarna moesten ze een aantal passages lezen waarin bijvoorbeeld een vieze dronkenlap tegen de ik-persoon botst en vervolgens begint te kokhalzen. Ze moesten zich hierbij voorstellen dat er stukjes braaksel in hun mond terechtkwamen. Als laatste moesten de proefpersonen vies smakende drankjes proeven.

Weerzin

Uit onderzoek van de data uit de MRI-scan kon worden opgemaakt dat bij alle drie de proeven hetzelfde deel van de hersenen werd geprikkeld. Het gaat dan om de anterior insula, het gebied dat ons gevoel van weerzin bevat. Mensen bij wie dit deel beschadigd is, kennen geen weerzin en drinken bijvoorbeeld met alle plezier zure melk.

Auteur: Corine de Goede
Bronnen: ANP, UMCG

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *