Snel overprikkeld? Misschien ben je een hoogsensitief persoon

Psyche 23 november 2017
snel overprikkeld? misschien ben je een hoogsensitief persoon

Heb je een voorkeur voor stilte en rust? Heb je oog voor detail? En kun je je goed inleven in anderen? Grote kans dat je een hoogsensitief persoon (HSP) bent.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die voorkomt bij ongeveer een op de vijf mensen. Mensen met deze eigenschap worden ook wel hoogsensitieve personen (kortweg HSP’s) genoemd. Zij ervaren hun omgeving anders dan anderen en hun zintuigen staan meer op scherp. Hierdoor zijn ze eerder moe en zijn ze vaak overprikkeld.

Kenmerken van een hoogsensitief persoon

Het herkennen van hoogsensitiviteit bij jezelf is niet makkelijk. Want hoe kom je erachter dat jouw waarnemingen sterker zijn dan die van anderen? Je kunt immers niet in andermans hoofd kijken. Toch zijn er een aantal kenmerken die aanduiden dat je een hoogsensitief persoon bent:

 • Je hebt een sterk inlevingsvermogen.
 • Je vindt het fijn om alleen te zijn.
 • Je bent gevoelig voor stress en negativiteit.
 • Je kunt slecht tegen gewelddadige films.
 • Je voelt stemmingen goed aan.
 • Je bent erg gevoelig voor prikkels zoals geluid en licht.

Twijfel je of je een HSP bent? Hier vind je de hoogsensitiviteitstest uit het boek Hoogsensitieve personen van expert Elaine Aron.

Hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitiviteit komt ook bij kinderen voor. Hoogsensitieve kinderen zijn snel overprikkeld en ervaren hierdoor regelmatig problemen met eten en slapen of op school. Ook kunnen ze woedeaanvallen hebben en lijken ze vaak afwezig. Hierdoor wordt het gedrag van hoogsensitieve kinderen vaak onterecht bestempeld als autisme of ADHD.

Omgaan met hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is geen aandoening of ziekte, maar een aangeboren eigenschap. Het is dus niet iets waar je vanaf kunt komen, maar je kunt er wel mee leren omgaan. Hierbij enkele tips volgens Elaine Aron:

 • Besef dat je hooggevoelig bent: Wanneer je accepteert dat je hoogsensitieve eigenschappen hebt, begrijp je jezelf beter en kun je ook begrijpen waarom je in sommige situaties anders bent dan anderen.
 • Blijf jezelf: Jezelf aanpassen aan anderen heeft geen zin en bovendien maken verschillen tussen mensen de wereld juist interessant.
 • Vermijd te veel prikkels: Las pauzes in als het allemaal te veel wordt, bijvoorbeeld door even je ogen te sluiten of een stukje te wandelen.
 • Kies de juiste baan: Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve personen meer moeite hebben met onregelmatige werktijden en lange werkdagen. Zorg dus voor een goed ritme en een rustige werkplek.
 • Bespreek je hoogsensitiviteit met je partner: Leg duidelijk uit wat hoogsensitiviteit inhoudt, dat voorkomt een hoop misverstanden.

Auteur: Demi de Jong
Bronnen: Elaine Aron (2012) Hoog sensitieve personen, Nieuwetijdskind.com, Hoogsensitief.nl, Hsperson.com, Women’s Health, Psychologie Magazine

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *