Slaapverlamming: de slaapstoornis uit je engste dromen

Slaapverlamming (ook wel slaapparalyse) is een onschuldige maar angstaanjagende slaapstoornis. Het bestaat in verschillende soorten en maten, maar de mensen met een heftige vorm zullen ongetwijfeld kunnen bevestigen dat je tijdens een slaapverlamming lijkt te leven in een horrorscenario. Niet gevreesd, alles is slechts een illusie in slaapverlamming. Dokterdokter geeft je alle informatie.

Wat is slaapverlamming?

Tijdens een slaapverlamming is je lichaam gedeeltelijk of geheel verlamd. Dit komt voor op het moment dat je in een REM-slaap valt, of het moment waarop je uit je REM-slaap komt. REM-slaap is de diepste slaap, de slaapfase waarin je droomt. Sommige mensen hebben eenmalig last van slaapverlamming, bij anderen is het een terugkerend fenomeen. Daarnaast zien sommige mensen angstaanjagende hallucinaties (hypnagoge hallucinaties) tijdens een slaapverlamming.

Slaapverlamming: oorzaak

Het verlammen van je lichaam tijdens je slaap is een heel normaal proces. Stel dat je droomt over het rennen van een marathon, dan is het wel van belang dat je niet daadwerkelijk een marathon gaat lopen. Om dat soort rare praktijken te voorkomen, schakelt je lichaam een verlamming in tijdens je slaap. Die verlamming vindt plaats vlak voor je REM-slaap.

Tijdens slaapverlamming lijkt dit verlammingsproces op te treden terwijl je nog wakker bent. Het vindt plaats op het moment dat je in je REM-slaap valt, of het moment dat je eruit komt. Je kunt dan niet praten of bewegen. Wel kun je nog gewoon ademen, en ben je je compleet bewust van je omgeving. Dat kan het geheel angstaanjagend maken.

Zo’n verlamming kan een paar seconden tot een paar minuten duren. Het gaat vaak vanzelf weer over, of gaat over doordat mensen tegen je praten of je aanraken. Ook wanneer je heel erg je best doet om te bewegen, kun je uit je slaapverlamming komen.

Externe factoren

Er zijn enkele externe factoren die een rol spelen. Wanneer je last hebt van een van onderstaande punten, heb je een grotere kans om slaapverlamming te krijgen:

 • Wanneer je last hebt van een slaaptekort
 • Wanneer je een wisselend slaapschema hebt
 • Wanneer je last hebt van psychische stress
 • Wanneer je op je rug slaapt

Slaapverlamming kan plaatsvinden in combinatie met hypnagoge hallicunaties.

Hypnagoge hallicunaties

Soms komt het voor dat je tijdens een slaapverlamming hallucineert. Omdat je als het ware half droomt en half wakker bent, wordt je droomwereld geprojecteerd op de echte wereld. Vaak zijn de hallucinaties overeenkomend. Veel voorkomende hallucinaties tijdens een slaapverlamming zijn:

 • Je hoort voetstappen of stemmen
 • Je voelt alsof je wordt opgetild en boven je bed zweeft
 • Je voelt iemand aan je voeten trekken of op je borst zitten
 • Je ziet een enorme zwarte spin naast je kussen of er kroelen slangen door je bed
 • Op je muur verschijnen insecten, letters, rare patronen of bloed
 • Je deur of raam gaat open
 • Er hangen geesten, elfen of wolken boven je
 • Er staat iemand in je kamer, vaak zijn dat schaduwen of zwartgeklede mensen

Bij wie komt het voor?

Helaas kan slaapverlamming iedereen overkomen. Zowel vrouwen als mannen van elke leeftijd hebben er last van. Wel is een terugkerend patroon dat de eerste ervaring met slaapverlamming in je tienerjaren plaatsvindt.

Slaapverlamming kan in principe geen kwaad. Wanneer je merkt dat je er erg veel slaaphinder door ondervindt of wanneer het je dagelijks leven belemmert, neem dan contact op met een arts.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Chronomed.nl, Prof. Chris French: Something Wicked This Way Comes: Causes and Interpretations of Sleep Paralysis

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd