Slaapverlamming: de slaapstoornis uit je engste dromen

Psyche 5 april 2016 5 Reacties
Slaapverlamming: de slaapstoornis uit je engste dromen

Slaapverlamming (ook wel slaapparalyse) is een onschuldige maar angstaanjagende slaapstoornis. Het bestaat in verschillende soorten en maten, maar de mensen met een heftige vorm zullen ongetwijfeld kunnen bevestigen dat je tijdens een slaapverlamming lijkt te leven in een horrorscenario. Niet gevreesd, alles is slechts een illusie in slaapverlamming. Dokterdokter geeft je alle informatie.

Wat is slaapverlamming?

Tijdens een slaapverlamming is je lichaam gedeeltelijk of geheel verlamd. Dit komt voor op het moment dat je in een REM-slaap valt, of het moment waarop je uit je REM-slaap komt. REM-slaap is de diepste slaap, de slaapfase waarin je droomt. Sommige mensen hebben eenmalig last van slaapverlamming, bij anderen is het een terugkerend fenomeen. Daarnaast zien sommige mensen angstaanjagende hallucinaties (hypnagoge hallucinaties) tijdens een slaapverlamming.

Slaapverlamming: oorzaak

Het verlammen van je lichaam tijdens je slaap is een heel normaal proces. Stel dat je droomt over het rennen van een marathon, dan is het wel van belang dat je niet daadwerkelijk een marathon gaat lopen. Om dat soort rare praktijken te voorkomen, schakelt je lichaam een verlamming in tijdens je slaap. Die verlamming vindt plaats vlak voor je REM-slaap.

Tijdens slaapverlamming lijkt dit verlammingsproces op te treden terwijl je nog wakker bent. Het vindt plaats op het moment dat je in je REM-slaap valt, of het moment dat je eruit komt. Je kunt dan niet praten of bewegen. Wel kun je nog gewoon ademen, en ben je je compleet bewust van je omgeving. Dat kan het geheel angstaanjagend maken.

Zo’n verlamming kan een paar seconden tot een paar minuten duren. Het gaat vaak vanzelf weer over, of gaat over doordat mensen tegen je praten of je aanraken. Ook wanneer je heel erg je best doet om te bewegen, kun je uit je slaapverlamming komen.

Externe factoren

Er zijn enkele externe factoren die een rol spelen. Wanneer je last hebt van een van onderstaande punten, heb je een grotere kans om slaapverlamming te krijgen:

 • Wanneer je last hebt van een slaaptekort
 • Wanneer je een wisselend slaapschema hebt
 • Wanneer je last hebt van psychische stress
 • Wanneer je op je rug slaapt

Slaapverlamming kan plaatsvinden in combinatie met hypnagoge hallicunaties.

Hypnagoge hallicunaties

Soms komt het voor dat je tijdens een slaapverlamming hallucineert. Omdat je als het ware half droomt en half wakker bent, wordt je droomwereld geprojecteerd op de echte wereld. Vaak zijn de hallucinaties overeenkomend. Veel voorkomende hallucinaties tijdens een slaapverlamming zijn:

 • Je hoort voetstappen of stemmen
 • Je voelt alsof je wordt opgetild en boven je bed zweeft
 • Je voelt iemand aan je voeten trekken of op je borst zitten
 • Je ziet een enorme zwarte spin naast je kussen of er kroelen slangen door je bed
 • Op je muur verschijnen insecten, letters, rare patronen of bloed
 • Je deur of raam gaat open
 • Er hangen geesten, elfen of wolken boven je
 • Er staat iemand in je kamer, vaak zijn dat schaduwen of zwartgeklede mensen

Bij wie komt het voor?

Helaas kan slaapverlamming iedereen overkomen. Zowel vrouwen als mannen van elke leeftijd hebben er last van. Wel is een terugkerend patroon dat de eerste ervaring met slaapverlamming in je tienerjaren plaatsvindt.

Slaapverlamming kan in principe geen kwaad. Wanneer je merkt dat je er erg veel slaaphinder door ondervindt of wanneer het je dagelijks leven belemmert, neem dan contact op met een arts.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Chronomed.nl, Prof. Chris French: Something Wicked This Way Comes: Causes and Interpretations of Sleep Paralysis

5 Reacties

 • Pietje zegt:

  Ik heb een vraag over slaapverlamming. Ik heb het nu 3x gehad in laatste half jaar. Daarvoor nog nooit. Niet kunnen bewegen veel lawaai om me heen. 1 keer dat iets aan mijn teen trok en hoorde een stem zeggen”floepteen”. Nu lees ik dat er veel mensen angstig ervaringen mee hebben gehad. Duistere wezens enz. Waarom uit het zich op een negatieve manier?
  Ik ben best een beetje angstig om dingen te gaan zien die me angst kunnen aanjagen. Kan iemand me dat vertellen?

 • Thijs zegt:

  Ik heb het afgelopen nacht gehad maar de angst valt wel mee. He hart gaat wel even een paar tempo’s hoger slaan als je een persoon in je kamer ziet maar gewoon niets van aan trekken gaat wel weer weg.

 • Tanja zegt:

  Ik heb ook een slaapverlamming gehad en dat was niet fijn ik had een verhaal geschreven over house hugh laurie hij is mijn tweelingziel hij stond naast mijn bed en taub Peter jacobson was mijn auralifter hugh zit nu in mijn hoofd en hij zegt dat hij mijn hoofdgids is ik hoor nog steeds stemmen in mijn hoofd

 • Lena zegt:

  Hallo,
  Super interessant artikel. 20 jaar geleden kon je er niets over vinden. Ik heb al sinds mijn 7de last van slaapverlamming.
  Ik vraag mij af of dit allemaal medisch bewezen is of dat er een of andere professor uit Amerika ineens iets de wereld in heeft gebracht.
  Ik ben een nuchtere Hollander en absoluut niet zweverig. Maar ik geloof niet dat er een medische verklaring hiervoor is. Ik heb in mijn leven tig veel slaapverlamming gehad. En ben er op een gegeven moment op gaan letten hoe zoiets nou bij mij ontstaat. Ik ga er niet te veel op in omdat ik niet vaag wil klinken. Maar het zijn absoluut geen hallucinaties of dromen. Men kijkt niet verder dan z’n neus lang is! Mocht er ooit een keer serieuze onderzoeken zijn dan meld ik me aan. Maar dan mogen ze dat doen wanneer ik voorspel dat ik mogelijk weer een slaapverlamming krijg. Ja, ja…ik weet op welke momenten ik het waarschijnlijk kan krijgen. Voor een ieder die er last van heeft. Sterkte! Het is angstaanjagend maar er kan verder niets met je gebeuren.

 • maaike zegt:

  als je een joint hebt gerookt droom je niet beste oplossing ooit

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *