Slaapverlamming: de slaapstoornis uit je engste dromen

Psyche 5 april 2016 16 Reacties
Slaapverlamming: de slaapstoornis uit je engste dromen

Slaapverlamming (ook wel slaapparalyse) is een onschuldige maar angstaanjagende slaapstoornis. Het bestaat in verschillende soorten en maten, maar de mensen met een heftige vorm zullen ongetwijfeld kunnen bevestigen dat je tijdens een slaapverlamming lijkt te leven in een horrorscenario. Niet gevreesd, alles is slechts een illusie in slaapverlamming. Dokterdokter geeft je alle informatie.

Wat is slaapverlamming?

Tijdens een slaapverlamming is je lichaam gedeeltelijk of geheel verlamd. Dit komt voor op het moment dat je in een REM-slaap valt, of het moment waarop je uit je REM-slaap komt. REM-slaap is de diepste slaap, de slaapfase waarin je droomt. Sommige mensen hebben eenmalig last van slaapverlamming, bij anderen is het een terugkerend fenomeen. Daarnaast zien sommige mensen angstaanjagende hallucinaties (hypnagoge hallucinaties) tijdens een slaapverlamming.

Slaapverlamming: oorzaak

Het verlammen van je lichaam tijdens je slaap is een heel normaal proces. Stel dat je droomt over het rennen van een marathon, dan is het wel van belang dat je niet daadwerkelijk een marathon gaat lopen. Om dat soort rare praktijken te voorkomen, schakelt je lichaam een verlamming in tijdens je slaap. Die verlamming vindt plaats vlak voor je REM-slaap.

Tijdens slaapverlamming lijkt dit verlammingsproces op te treden terwijl je nog wakker bent. Het vindt plaats op het moment dat je in je REM-slaap valt, of het moment dat je eruit komt. Je kunt dan niet praten of bewegen. Wel kun je nog gewoon ademen, en ben je je compleet bewust van je omgeving. Dat kan het geheel angstaanjagend maken.

Zo’n verlamming kan een paar seconden tot een paar minuten duren. Het gaat vaak vanzelf weer over, of gaat over doordat mensen tegen je praten of je aanraken. Ook wanneer je heel erg je best doet om te bewegen, kun je uit je slaapverlamming komen.

Externe factoren

Er zijn enkele externe factoren die een rol spelen. Wanneer je last hebt van een van onderstaande punten, heb je een grotere kans om slaapverlamming te krijgen:

 • Wanneer je last hebt van een slaaptekort
 • Wanneer je een wisselend slaapschema hebt
 • Wanneer je last hebt van psychische stress
 • Wanneer je op je rug slaapt

Slaapverlamming kan plaatsvinden in combinatie met hypnagoge hallicunaties.

Hypnagoge hallicunaties

Soms komt het voor dat je tijdens een slaapverlamming hallucineert. Omdat je als het ware half droomt en half wakker bent, wordt je droomwereld geprojecteerd op de echte wereld. Vaak zijn de hallucinaties overeenkomend. Veel voorkomende hallucinaties tijdens een slaapverlamming zijn:

 • Je hoort voetstappen of stemmen
 • Je voelt alsof je wordt opgetild en boven je bed zweeft
 • Je voelt iemand aan je voeten trekken of op je borst zitten
 • Je ziet een enorme zwarte spin naast je kussen of er kroelen slangen door je bed
 • Op je muur verschijnen insecten, letters, rare patronen of bloed
 • Je deur of raam gaat open
 • Er hangen geesten, elfen of wolken boven je
 • Er staat iemand in je kamer, vaak zijn dat schaduwen of zwartgeklede mensen

Bij wie komt het voor?

Helaas kan slaapverlamming iedereen overkomen. Zowel vrouwen als mannen van elke leeftijd hebben er last van. Wel is een terugkerend patroon dat de eerste ervaring met slaapverlamming in je tienerjaren plaatsvindt.

Slaapverlamming kan in principe geen kwaad. Wanneer je merkt dat je er erg veel slaaphinder door ondervindt of wanneer het je dagelijks leven belemmert, neem dan contact op met een arts.

Auteur: Kim van der Vliet
Bronnen: Chronomed.nl, Prof. Chris French: Something Wicked This Way Comes: Causes and Interpretations of Sleep Paralysis

16 Reacties

 • Pietje schreef:

  Ik heb een vraag over slaapverlamming. Ik heb het nu 3x gehad in laatste half jaar. Daarvoor nog nooit. Niet kunnen bewegen veel lawaai om me heen. 1 keer dat iets aan mijn teen trok en hoorde een stem zeggen”floepteen”. Nu lees ik dat er veel mensen angstig ervaringen mee hebben gehad. Duistere wezens enz. Waarom uit het zich op een negatieve manier?
  Ik ben best een beetje angstig om dingen te gaan zien die me angst kunnen aanjagen. Kan iemand me dat vertellen?

 • Thijs schreef:

  Ik heb het afgelopen nacht gehad maar de angst valt wel mee. He hart gaat wel even een paar tempo’s hoger slaan als je een persoon in je kamer ziet maar gewoon niets van aan trekken gaat wel weer weg.

 • Tanja schreef:

  Ik heb ook een slaapverlamming gehad en dat was niet fijn ik had een verhaal geschreven over house hugh laurie hij is mijn tweelingziel hij stond naast mijn bed en taub Peter jacobson was mijn auralifter hugh zit nu in mijn hoofd en hij zegt dat hij mijn hoofdgids is ik hoor nog steeds stemmen in mijn hoofd

 • Lena schreef:

  Hallo,
  Super interessant artikel. 20 jaar geleden kon je er niets over vinden. Ik heb al sinds mijn 7de last van slaapverlamming.
  Ik vraag mij af of dit allemaal medisch bewezen is of dat er een of andere professor uit Amerika ineens iets de wereld in heeft gebracht.
  Ik ben een nuchtere Hollander en absoluut niet zweverig. Maar ik geloof niet dat er een medische verklaring hiervoor is. Ik heb in mijn leven tig veel slaapverlamming gehad. En ben er op een gegeven moment op gaan letten hoe zoiets nou bij mij ontstaat. Ik ga er niet te veel op in omdat ik niet vaag wil klinken. Maar het zijn absoluut geen hallucinaties of dromen. Men kijkt niet verder dan z’n neus lang is! Mocht er ooit een keer serieuze onderzoeken zijn dan meld ik me aan. Maar dan mogen ze dat doen wanneer ik voorspel dat ik mogelijk weer een slaapverlamming krijg. Ja, ja…ik weet op welke momenten ik het waarschijnlijk kan krijgen. Voor een ieder die er last van heeft. Sterkte! Het is angstaanjagend maar er kan verder niets met je gebeuren.

 • maaike schreef:

  als je een joint hebt gerookt droom je niet beste oplossing ooit

 • Dominique schreef:

  Hallo,
  Ik denk dat ik net een slaapverlamming heb gehad, maar dat weet ik niet zeker.

  Het leek of ik inderdaad half wakker was ofzo. Ik voelde alles tintelen en het leek of mijn halve gezicht verlamd aanvoelde ik probeerde mijn vriend om hulp te vragen door continu schat te zeggen maar dat leek erg langzaam te gaan en ik denk dat dit een vorm van hulicinatie was. Ik hoorde het mezelf moeizaam zeggen maar denk dat dit niet gebeurd is. Me hart ritme ging omhoog en kreeg een verstikkend gevoel kreeg het ook erg warm en vond het best beangstigend. Ik focuste me uiteindelijk op mijn arm of ik deed ineens me ogen open weet het niet meer zeker en toen trok het tintelende gevoel weg en kon uiteindelijk weer gewoon wakker zijn. Maar vond het erg eng dat mijn gezicht half verlamd leek te zijn en het tintelende gevoel ook. Het leek tijdens het zegen van schat dat dat erg moeizaam ging door de halve gezichts verlamming en schat klonk ook haast niet als schat of tenminste in mijn gedachte dan denk ik.

  Ik heb het allemaal een beetje door elkaar geschreven maar hoop dat iemand mijn verhaal kan bevestigen dat ik inderdaad in een slaapverlamming zat.

  Groetjes

  Dominique

 • Dominique schreef:

  Het duurde trouwens denk ik 30 seconden tot 1 minuut

 • Gilles schreef:

  Ik heb er ook al verschillende gehad dat ik wakker leek en een persoon in de hoek van de kamer zag staan. Best beangstigend, ik begon dan kei zwaar te ademen in mezelf en was duidelijk in paniek. Ik heb dan het gevoel dat ik wil schreeuwen en dat maakt me wakker of ik zeg tegen mezelf wordt wakker. Nadat ik wakker ben moet ik dan altijd twee minuten bekomen van de schrik maar gaat wel weer over. Je geraakt er gewend aan.

 • Shannon schreef:

  Hai, interessant om dit zo allemaal te lezen. Ook ik heb nu denk ik nu zo een 4 jaar last van slaapverlamming. Nu in de oorzaken lees, zou valt het wat meer op zijn plek. Ik werk onregelmatig en ben daarbij ook een denkertje! Ik heb gemiddeld 1 x per week last van slaapverlamming en het wordt een gewenning, maar het blijft een onprettige ervaring. Wat mij helpt om wakker te worden, is door het concentreren op 1 punt van mijn lichaam. Ook door hard te willen schreeuwen lijkt soms te helpen. Gezien ik het wekelijks ervaar, laat ik het over me heen komen, waardoor ik sneller eruit lijk te komen. Gelukkig heb ik geen laast gehad van hallucionaties, wel van een sterke gevoel van aanwezigheid in een hoek waar ik niet naar toe kan draaien.

 • Debacker Ingrid schreef:

  Ik bedank één iemand waar ik vandaag eindelijk antwoord op mijn ervaring heb gehad en een naam gekregen heb, daarom weet ik nu wat en waar ik het kon opzoeken wat ik dikwijls voel ( slaapparalyse ) Er is bij deze echt een rugzak met betonblokken van mijn rug gehaald want ik dacht dat het probleem bij mij lag door een hersenaandoening of dat ik een tumor of zo zou hebben weet je… Stress, geestelijk of lichamelijk, kan ik zeker plaatsen bij mij, soms wat wisselend slaapschema ook.
  Maar ik begrijp niet goed dat wat gezegd word dat het vooral voorkomt wanneer je op je rug slaapt.. Ik heb het vooral wanneer ik op men linker zij lig… En als ik me eruit kan halen zoals gelukkig meestal draai ik me op men rechter zij en dan ervaar ik het op dezelfde avond niet meer…Ik val nooit in slaap op men rug daarom vind ik dat zo raar…

 • Ingrid schreef:

  Vanaf de eerste menstruatie regelmatig wakker geworden met verschijnselen van niet kunnen bewegen en hevige prikkelingen waar ik me uit moest vechten voor mijn gevoel. Ook heb ik een keer gedacht dat er iemand aanwezig was. Dit heeft jaren geduurd.
  Heel bijzonder dat dit stopte in mijn eerste zwangerschap. En opmerkelijk dat vrijwel direkt na de geboorte van mijn eerste kindje ik weer een aanval kreeg. Het is nu 30 jaar geleden. Hormonen?

 • Anoniem schreef:

  Hi, ook ik meld me bij de slaapverlammingclub. Het enige wat bij mij werkt is met licht aan slapen tegen de hallicunaties (schaduwen die een soort brommend geluid maken) en of op me lichaam zitten en me proberen te wurgen, of die aan me been trekken.. Succes allen

 • Margot schreef:

  ik heb al ongeveer 2 jaar slaapverlamming, nu ben ik 16 jaar. Ik heb het niet vaak, maar ik ben het gewoon. Als ik het heb, weet ik dat het niet echt is. Soms heb ik het na 4 maanden eens, soms 3 keer in een maand, zoals deze maand.
  Het is best beangstigend. Het is altijd leuk om er over te praten met vrienden/familie. Maar mijn ouders geloven me niet echt, vanwege de hallucinaties die ik heb. Ik heb slaapverlamming net voor ik in slaap wil vallen. Ik voel het altijd komen. De angst wordt dan steeds groter en groter. Mijn hartslag gaat razend snel, zo snel dat ik denk dat ik mijn eigen hartslag hallucineer. mijn ademhaling is gejaagd. Ik hoor een soort tv geruis op de achtergrond. En het engste van alles: het kindergelach. Het is een eng gelach van wel 10 kinderen tegelijk zoals je in horror films zou horen. Ik heb geen idee waarom ik precies dat hoor, maar het is er altijd. Mensen zeggen dan dat ik echt gek ben omdat ik precies dat hoor. Ook voel ik soms handen die me overal aanraken, meestal aan mijn rug en benen. Als het gevoel van angst te erg wordt, forceer ik mezelf te bewegen, dan is het weg, maar het kan nog terug komen een paar seconden erna. Soms laat ik het over me heen lopen, want ik ben altijd nieuwsgierig. Ik wil altijd weten wat er gebeurt.
  Ook heb ik 1 keer een hallucinatie gehad van iemand die van onder mijn deken naar beneden trok. Ik voelde letterlijk het deken langs mijn schouders, maar ik durfde me niet bewegen.

 • kitty schreef:

  ik mis in dit artikel dat slaapverlamming en hypnagoge halucinaties ook een symptoom van de ziekte narcolepsie kan zijn, en dat is behoorlijk ernstig en moet wel door de dokter opgemerkt worden. ik ben 33 jaar afgescheept dat ik een psychische patient was, totdat er ontdekt werd dat ik leed aan narcolepsie. die regelmatig terugkerende halucinaties en verlammingen hebben me geestelijk in zwaar weer doen belanden omdat niemand me begreep.

 • Jwb schreef:

  Zo eng. Eerst suizen in mijn hoofd en daarna niet meer kunnen bewegen. Vroeger loskomen door mijn kaken te bewegen nu door proberen mijn armen te bewegen. Slaap al slecht. Sorry dood eng.

 • L. schreef:

  Komen deze reacties van mensen die alleenstaand zijn? (tenminste alleen slapen)

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *