Reduceer stress op je werk

Psyche 7 november 2017 1 Reactie
stress verminderen op werk

Eén op de drie Nederlanderse werknemers vindt dat werken een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid. Volgens een onderzoek onder 115.000 werknemers uit 33 verschillende landen, klaagden de meeste mensen over slapeloosheid en stress als gevolg van hun werk. 13 procent geeft toe zich wel eens ziek te melden zonder daadwerkelijk ziek te zijn. Heb je ook last van werkstress, maar zou je liever niet van baan wisselen? Dan kan je met behulp van deze tips je stress verminderen.

Opruimen

Kan je zelf iets aan stress doen? Natuurlijk, je bent niet helemaal machteloos als het om stress op het werk gaat. Een grote bron van stress is namelijk het gevoel dat je geen controle hebt over bepaalde dingen. Neem daarom je werkplek eens onder de loep. Een bureau dat doorzakt onder de paperassen, geeft je het gevoel dat je je administratie niet op orde hebt en werkt dus niet bepaald ontspannend. Door het ordenen en weggooien van dossiers en stapels papieren krijg je weer ruimte in je hoofd en krijg je het gevoel terug dat je weer in charge bent.

Bewegen

Als gevolg van stress spannen je spieren zich aan. Je kunt die spierspanning te lijf gaan door zoveel mogelijk te bewegen. Haal koffie voor collega’s, neem de trap in plaats van de lift, loop naar collega’s toe in plaats van mailen of bellen. Andere tips: ga staan wanneer je belt en gebruik je middagpauze om buiten een wandeling te maken. Of doe kleine rek- en strekoefeningen achter je bureau.

Deur dicht

Een andere bron van stress: werk en privézaken die door elkaar lopen. Zorg dus voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Neem geen werk mee naar huis en check niet thuis je werkmail. Op die manier laat je ook echt je werk achter je als je de deur van je kantoor achter je dichttrekt. Sla geen pauzes over, zodat je iedere dag even kunt ontspannen. Waak ervoor dat werkstress niet je hele leven gaat beheersen. Als het je soms toch te veel wordt, moet je maar denken: het is maar werk… Er zijn belangrijkere dingen in het leven.

Andere baan

Blijft je werk ondanks alles een bron van stress? Ga hierover dan in gesprek met je leidinggevende. Ook een psycholoog kan je tips geven om de werkstress beter te hanteren. Als dat allemaal niet helpt, ben je misschien toe aan een andere baan. Dat is geen kwestie van falen, maar van kiezen wat het beste voor je is.

Auteur: Franka van Arendonk
Interessante artikelen: Werkstress maakt veel mensen ongelukkig – stressplein.eu

1 reactie

  • Ryan schreef:

    De laatste tijd hield ik mij veelvuldig bezig met zoeken van online hulp op het internet tegen werkstress. Ik heb ervaren dat dit nauwelijks tot geen effect had. Sinds kort wordt ik behandeld bij het Instituut Voor Positieve Psychologie in Amsterdam (http://www.ivpp-psycholoog-amsterdam.nl/). Dit heeft mij erg goed geholpen. Ik zou niet te lang op internet blijven zoeken naar advies maar zoek gewoon professionele hulp!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *