Oorzaak duizeligheid meestal niet ernstig

Psyche 27 januari 2015 66 Reacties
hand

Een aanval van duizeligheid kan eng zijn, maar gelukkig is er zelden iets ernstigs aan de hand. Ongeveer 1 op de 30 huisartsbezoeken heeft te maken met duizeligheid. Vrouwen gaan er 2 keer zo vaak mee naar de dokter als mannen. Bij het ouder worden komt duizeligheid vaker voor. De oorzaak van duizeligheid kan variëren van stress tot een aandoening aan het binnenoor. Bij 1 op de 3 patiënten blijft een bevredigende diagnose zelfs uit: er wordt nooit een duidelijke oorzaak gevonden. Hier bespreken we een aantal mogelijk oorzaken duizeligheid.

2 soorten duizeligheid

Duizeligheid is moeilijk te benoemen, iedereen ervaart weer andere klachten. Grofweg kun je 2 categoriën benoemen. Bij draaiduizeligheid lijkt het alsof alle objecten om je heen bewegen, of heb je het gevoel dat je zelf beweegt. Daarbij kun je last hebben van misselijkheid, braken, bleekheid en angst. Soms bewegen je oogballen heen en weer. Bij de tweede categorie duizeligheid, de licht-in-je-hoofd duizeligheid, heb je zoals de naam al zegt een licht gevoel in je hoofd, alsof je bijna kan flauwvallen.

Oorzaak draaiduizeligheid

Benigne positieduizeligheid

Draaiduizeligheid is vaak het gevolg van een stoornis in het evenwichtsorgaan. Dit is een klein, kwetsbaar orgaan dat in het binnenoor verscholen ligt. Een gangbaar ziektebeeld die hierbij hoort is benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD). Bij BPPD is duizeligheid een gevolg van een beweging van je hoofd. Denk aan draaien in bed, voorover bukken of omhoog kijken. De duizeligheid duurt niet langer dan een paar minuten. De klachten gaan bij de meeste mensen vanzelf over.

Neuritis vestibularis

Naast BPPD kan een stoornis aan het evenwichtsorgaan ook het gevolg zijn van neuritis vestibularis. Neuritis vestibularis is een ontsteking aan het binnenoor. Bij neuritis vestibularis duurt een aanval duizeligheid vaak langer dan bij BPPD, soms een paar dagen. Mensen die hier last van hebben kunnen soms niets anders doen dan met dichte ogen op hun bed blijven liggen. Langzaam maar zeker verminderen de klachten, dat kan soms wel een paar weken duren. De oorzaak is niet bekend.

De ziekte van Menière

Ook kan draaiduizeligheid duiden op de ziekte van Ménière. De ziekte van Ménière is gekenmerkt door aanvallen draaiduizeligheid, slechthorendheid en oorsuizen. Ondanks dat de directe oorzaak niet duidelijk is, is de ziekte van Ménière waarschijnlijk het gevolg van de lekkage van vloeistof (endolymph) in het binnenoor. Een aanval gaat vaak gepaard met slecht horen en oorsuizen, vaak begint het aan 1 oor. Een aanval duurt 20 minuten tot enkele uren. Maar de klachten kunnen nog een paar dagen blijven. Over de oorzaak van deze ziekte is nog weinig bekend, waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol.

Oorzaak licht in je hoofd

Heb je een licht gevoel in je hoofd, alsof je flauwvalt, dan kan een angststoornis in het spel zijn. Hyperventilatie – bijvoorbeeld als gevolg van een paniekaanval – kan duizeligheid in de hand werken. Angst kan duizelig maken, maar omgekeerd werkt het ook: omdat je duizelig bent, kun je bang worden of in paniek raken. Ook een depressie kan gepaard gaan met duizeligheid. Ouderen kunnen last hebben van een verlaagde bloeddruk: te herkennen aan een licht gevoel in je hoofd nadat je opstaat uit een zittende of liggende houding.

Lastige diagnose

Het is voor een huisarts vaak lastig om snel een goede diagnose te stellen. De oorzaken zijn namelijk legio en lopen erg ver uiteen. Behalve de bovenstaande oorzaken kan duizeligheid onder meer ook te maken hebben met medicijngebruik (antibiotica, pijnstillers, slaappillen en plaspillen bijvoorbeeld), hoge koorts, migraine, een hartstoornis, dementie, slecht zien, diabetes of alcohol- en drugsgebruik.

Naar de huisarts

Als je met duizeligheidsklachten naar de dokter gaat, bereid het bezoek dan goed voor en probeer voor jezelf de volgende vragen alvast te beantwoorden. Dat maakt het vinden van een oorzaak wellicht iets eenvoudiger:

 • Hoe zou je de duizeligheid omschrijven?
 • In welke situaties heb je er last van?
 • Hoe lang heb je er al last van?
 • Moet je op bed blijven liggen of kun je gewoon functioneren?
 • Heb je ook andere klachten tijdens een aanval van duizeligheid?
 • Gebruik je medicijnen en zo ja, welke?

Auteur: Franka van Arendonk
Bronnen: NHG, Apeldoorns duizeligheidscentrum, Janssen-Cilag

66 Reacties

 • ardylee schreef:

  haalo ik heb iets ondervonden, dat ik even wil vertellen, al geruime tijd had ik keel en oorpijn en kreeg van de dokter verschillende kuurtjes het ging maar noiet wegen hij steld dan ook voor naar de KNO arts te gaan, welnu het was niet nodig, op zekere ochtend heb ik mijn bleutooth oortje van mijn mobiele telefoon(ik werk in de beveiliging) thuis gelaten en wat denk je de volgende ochtend was de keel en oorpijn gewoon weg, dus het kwam gewoon door de straling van de GSM, dus toch wel gevaarlijk
  met vriendelijke groet Mevr. van Eenige

 • appeleter schreef:

  @ mevrouw
  Ik zou denken dat er nog wel meer mogelijke oorzaken te verzinnen zijn:
  A) loop eens met het oortelefoontje in zonder dat het apparaat is aangesloten.
  1) misschien is het gewoon de mechanische druk van de aanwezigheid van een oortelefoontje;
  2) misschienis het de afsluiting van de gehoorgang met een lichaamsvreemd object;
  3) misschien was het volume hard, of de balans van hoge / lage tonen, of ruis onbewust onaangenaam?
  B) loop eens met het apparaat aan, met oortelefoontje wel in het apparaat maar niet in het oor.

  Pas dan zou je misschien iets kunnen zeggen over de relatie straling / pijn.

 • Anoniem schreef:

  Gezien het onderwerp is het plaatje iets te goed gekozen. Als je last hebt van deze klachten wordt je wellicht net iets teveel geattendeerd op je eigen draaierigheid en verlies je de focus op de tekst…

 • Leon schreef:

  @iets te goed gekozen plaatje
  Ik ben draaiduizelig en als ik nou ergens géén last van heb zijn het wel plaatjes op internet of in een boek. Niet zo zeuren hoor!

 • gerry schreef:

  nou dat bepaald wel je leven,ik heb het al jaren.net of je dronken bent,of je gauw aan iets vast pakken,ik lig jaren al op bed,word er gek van

 • carla schreef:

  nou ik heb het ook al 5 maanden de huisarts zij dat is stress ik kon niks hij bleef elke week weer volhouden dat het stress was.
  En het was ook ziekte van meniere.
  Nu had ik ook pijk onder mijn ogen en neus zere nek van het verkrampte lopen enz.
  Nu sinds een paar dagen na veel zelf zoeken op internet weet ik wat het is bijholte onsteking ik spoel nu al twee dagen met zout water via de neus 3x daags en wat denk je duizeligheid is weg Ik kan zelf weer boodschappen doen en auto rijden.
  Wat heb je nu aan een huisarts als hij niet eens verder kijkt.
  Ben zo blij dat een éénvoudig huismiddeltje mij verlost heeft van de duiziligheid.

  • kim schreef:

   Zo dat is wel goed ja ik heb het namelijk ook nu 4 maanden elkedag duiselig ik kan niks meer durf ook niks meer me dokter die zei dat het door de stres en angst was en dat ik een psigoloog moet hebben na 4 maanden ging ik na avond dokter en jij zei tegen mij jij bent alergie heel je neus zit vol met eczeem en zit vocht achter je oor en daar door word je duizelig ik zei ja? Zal blij zijn als je gelijk heb ik kreeg 5 dagen prednison voelde me paar dagen goed maar daarna nawerking van prednison was heftig en nu heb ik weer duizelig super erg dus jij deed 2 dagen perweek zoutoplossing met water en gewoon in je neus doen ? Ik ga dat vanaf morgen ook doen groetjes kim

  • Khan schreef:

   Ja Carla, wat heb je nu aan een huisarts als hij of ze niet eens verder kijkt, ben nu 9 jaar aan het lopen met duizilgheid,

 • Cinthya schreef:

  Besta Carla ,
  Ik ben nu al een aantal weken duizelig en heb ook min of meer dezelfde symtomen als u. Mijn nek doet mijn mijn neus en onder mijn ogen en mijn kaak en heb ook wel af en toe last van hoofdpijn . Mijn dokter zegt dat het ook stress is , omdat ik te veel mijn spieren span , maar mss kan ik eens proberen wat u heeft gedaan , en kunt u of iemand anders mij verdere uitleg geven?
  Groetjes Cinthya

 • harold schreef:

  Ik heb al geruime tijd last van duiselijkheid,ik ben vaak naar de dokter gegaan.maar zonder resultaat.
  Alle onderzoeken gedaan,ik heb de laatste tijd last van een tehoge bloeddruk,kan dat de oorzaak zijn.
  Of moet ik mijn ogen laten kontroleren.
  Mijn glazen heb ik bijna 3jaar.

 • Janneke schreef:

  Denkt er dan niemand aan bloedarmoede als oorzaak? Een ijzertekort geeft ook duizeligheid, op flauwvallen staan bij snel opstaan. Door een B12-tekort (gemakkelijk op te lossen met injecties) kan men zelfs invalide worden. Overigens kan een B12-tekort ontstaan, los van Hb-waarde! Veel artsen denken dat als de Hb-waarde goed is, men geen B12-tekort kan hebben. Dan kan dus wel! Helaas ben ik ervaringsdeskundige.
  Janneke

  • hans schreef:

   Hoi,mijn vriendin slikt verschillende vitamines en ijzer maar nu is ze sinds vanmorgen duizelig geworden en het wil ook niet weg gaan.Als ze naar beneden buigt word het nog erger.Wat zal het kunnen zijn? Echt de eerste keer,zegt ze.

  • Janneke2 schreef:

   Toevallig heet ik ook Janneke en ik had ook erg last van duizeligheid, totdat ik vitamine B12 slikte. Zelf gebruik ik zuigtabletten. Moet zeggen dat ik ook rustiger ben geworden sinds ik het gebruik.

 • Marij schreef:

  Ik heb last van duizeligheid als ik zeer veel stress heb, dit gaat ook gespaard met hoofdpijn.
  Ook gaan de spieren in de nek vast zitten en wat bij beweging net is of er een spier bekneld raakt.Als ik mijn hoofd beweeg knakt het gewoon.
  Ben bij de therapeut geweest die mijn nek gekraakt heeft en het was over, maar komt na een tijdje bij spanningen weer terug.
  Volgens de therapeut gaan mijn nek spieren vast zitten bij stress, wat de hoofdpijn en de duizeligheid veroorzaakt.
  Eerste symptonen zijn de duizeligheid en daarna hoofdpijn tesamen met de duizeligheid.
  Heb van hem oefeningen gekregen om dit zelf te behandelen, en het gaat goed.
  Ga eens naar een fysiotherapeut, deze kan misschien bij jullie ook helpen.

 • Marjolein schreef:

  Beste Marij,

  Zou je misschien aan kunnen geven wat voor oefeningen je van de fysiotherapeut hebt meegekregen?

 • Jong schreef:

  Ik heb griep gehad. sind dien heb ik last van duizeligheid. Ik denk zelf dat het door mijn werk komt Ik werk met gevaarlijke stoffen. En elke dag kom ik in aanraking ermee. Ik zou graag willen weten of dat de reden kan zijn. Of dat het door die griep komt Kan het de bijwerking zijn van het werken met gevaarlijke stoffen dat ik elke dag in aanraking komt.

 • jacqueline schreef:

  hallo.wie kan mijn iets vertellen .als ik uit mijn bed kom of om hoog kijk is het net of ik goed dronken ben, ik vind het vreselijk ik moet nu van mijn dokter naar de hartspecialist
  ik ga er zeer zeker naar toe, maaheeft iemand daar ook ervaring van veel groetjes jacqueline

 • Hallo jacqueline schreef:

  wat jij vertelt heb ik ook gehad en ik ben naar de neuroloog geweest en die heeft iets met mijn hoofd gedaan. Ik moest op over de rand gaan liggen en hij gaf een ruk aan mijn hoofd het duurde ongeveer twee dagen en toen was het ineens weg.Groetjes Thea

 • Marco schreef:

  Ik heb ook enorm last van duizelingen, ik slik daarvoor “Betahistine” ik vindt het super irritant als ik zo’n duizeling aanval krijg als ik gezellig met mijn kinderen aan het spelen ben, ik moet dan ineens stoppen en mijn kinderen kijken mij dan raar aan. Ik kan niet normaal met mijn zoontje(2) naar de winkel lopen of ik krijg er één, ben gewoon al huilend terug naar huis gelopen. Ik kan bijna niks met mijn kinderen doen. Ze zeggen dan wel het is geen dodelijke ziekte, maar wat als je ergens hoog staat, boven aan de trap bijvoobeeld (met één van de kinderen vast)? Mijn vriendin is ook niet altijd thuis. Nou ga ik even wat lullig klinken maar de ziekte Kanker hebben ze vaker een oplossing voor dat dit en dan heb ik ook nog eens diabetes type 2, ik test mijn bloed vaak als ik zo’n duizeling krijg omdat ik dan denkt dat ik hoog of te laag staat. Ik wil niet zielig doen en klinken maar toch.

  • Anoniem schreef:

   Ik heb hier ook al jaren last van en zeer vervelend hoe gaat het nu?

  • John schreef:

   Ik heb ook diabetes type 2 en slik hiervoor Metformine en glyclazide,
   Als ik weinig eetlust heb gehad enkele dagen dan heb ik daarna enkele dagen last van deze symptomen, na het lezen van de bijsluiters van mijn medicijnen staat vermeld dat ijzer te kort kan optreden, dat verklaart voor mij de momenten van het licht in mijn hoofd zijn.

 • m mosterman schreef:

  als ik snel opsta of snel de trap oploop en ben boven dan moet ik even rust houden want dan sta ik te duizelen na een paar minute is het weer over heb wel lage bloeddruk moe kan dat

 • Vlaeminck André schreef:

  Ik ben Diabetes patiënt Type 1 en spuit 6 x per dag , ik heb last van oorsuizen(tinitus)
  Ik ben de laatste tijd zeer draaierig, liggend wordt ik niets gewaar, maar als ik
  s’morgens recht kom, weet ik al hoe mijn dag er uit zal zien,Die draaierigheid gaat niet over ,ik ben 74 jaar,Hier heb ik reeds een jaar last van ,en verbeteren doet het niet,
  ooronderzoek heeft niets opgeleverd ,te hoge of te lage suiker doet er niets aan,
  ik ben er zeker van , dan dit uit het middenoor komt,pressies bij iedere bruuske beweging,
  heb ik er van ; Mijn vraag nu ” HEEFT IEMAND OOK ZOIETS ” gedachten wisselen kan
  goed zijn grt Andre

  • Anoniem schreef:

   Ja, ik heb dat ook. Volgens de diabetesafdeling van het ziekenhuis komt dit doordat de diabetes mijn zenuwbanen heeft beschadigd. Ze meten dit een keer per jaar door en kunnen dat zo vaststellen. Hier is niets aan te doen. Helaas……………… Sterkte ermee!

 • brent schreef:

  mijn vraag is ben al een tijdje duizelig ben net naar de dokter voor bloed onderzoek die was goed maar heb nog steets last ervan bijna elke dag en dat al een weekje of vier denk ik ik vraag me af wat het is word er angstig en pannierkerig van

 • Carmen schreef:

  Hallo, ik ben 13 jaar (bijna 14) en ik heb al ruim sinds de meivakantie last van licht zijn in het hoofd. ik zit op therapie omdat ik mezelf bang maak en het tussen de oren zit, en dat ik daardoor ga hyperventileren. maar volgens mij werkt het niet echt. ik was vanmorgen in de klas zo licht in het hoofd. het leek net alsof de wereld niet echt was, de tafel leek ver te staan, ik kreeg niet alles meer mee en ik dacht echt van: wanneer val ik flauw? toen het gevoel weg ging, klopte mijn hard zo snel en mijn handen zweetten helemaal. ik vond dit echt heel eng. de rest van de dag niet meer gehad, maar nog wel licht in het hoofd. ik heb ook nergens meer zin in, want ik voel me nooit lekker. ik zie het soms niet meer zitten. ik wil mijn oude leven weer terug. ik heb hier nog nooit zoveel last van gehad. ik hoop dat iemand me kan helpen. groetjes

  • Annabelle schreef:

   Hi Carmen ,
   Ik heb precies hetzelfde als jou gehad.
   Ik ben nu 19 jaar maar op mijn 18e heb ik na mijn zomervakantie heel veel last gehad van duizeligheid en hyperfentilalties. Na een tijdje had ik helemaal nooit meer zin om leuke dingen te doen omdat ik bang was dat ik een hyperventilatie zou krijgen. Ik ben toen in cognistatieve gedrags therapie gegaan en ik heb massage therapie gevolgd wat me erg hielp ontspannen. In het begin dacht ik waarom doe ik dit het helpt toch voor geen meter. Door mijn hyperfentilalties kreeg ik namelijk ook veel lichamelijke klachten zoals een harde druk op me borst en steken in me lichaam. Ook kreeg ik erg last van rug en hoofdpijn. Maar ik ben nu ongeveer een jaar verder en ik voel me zoveel beter ! Ik heb bijna nooit meer last van angstaanvallen en al helemaal nooit meer een hyperventilatie. Mijn tip aan jou is om er veel met mensen over te praten die je vertrouwd. Hyperventilaties komen vaker voor in de pubertijd het is een soort overgang waarbij je gaat merken dat ook jij sterfelijk bent. Daarmee bedoel ik eigenlijk dat je als kind niet door hebt dat sommige dingen gevaarlijk zijn of dat er ernstige ziektes bestaan. Eigenlijk is het een soort teken dat je opgroeit en dat je ziet wat er allemaal gebeurt in de wereld en dat kan soms beangstigend zijn maar vertrouw mij er maar op dat het echt minder word en ook zeker overgaat! Maar het heeft tijd nodig. Zoek want ontspanning op en praat goed met je therapeut!
   Dan weet ik zeker dat het helemaal goed gaat komen!
   Xx Annabelle

  • Anoniem schreef:

   Hai darmen ik heb precies het zelfde ik ben twaalf bijna dertien,
   En ik heb ook last van duizelig en licht in het hoofd dan vraag ik me echt af of de wereld echt is het was een keer zo erg dat ik flauwviel ik maak me overal bang voor vooral als ik ziektes zie dan denk ik dat ik dat ook heb daardoor ging ik hyperventileren nu zit ik in therapie bij een hele aardige vrouw daardoor leer ik van hyperventilatie af te komen binnenkort moet ik weer naar toe dan vraag ik hoe dat kan dat ik altijd duizelig ben .
   Maar veel succes!

 • sammy schreef:

  Wie kan me helpen aub lees dit mensen Hoi ik ben ene vrouw van 27 en heb nu al 10 weken last van duizeligheid en hoofdpijn en een druk op me linker oor dokter heb bloed laten prikken zagen ze niks ct scan zagen ze niks woensdag mriscan gehad maandag de uitslag ben benieuwd want op een dag kwam het liep buite en viel zo om en ik dacht ik ga dood dus kreeg een hyperventilatie ambulance kwam en het ging later weer hun zeide je heb een erge extremen hyperventilatie maar dag later ook zware hoofdpijn masr kon nog wel fietsen ik had dagen lang last van hoofd pijn en een druk op me linker oor en gesuis ik ging in de auto zitte om na ziekenhuis tegaan had daar een afspraak maar toen kreeg ik zooo een erge druk of me hoofd ging ontploffen echt gewoon raar en eng raakte alles kwijt hoe harder die gene rijdt Hoe erger her word later ging ik met de fiets op de fiets heb ik die druk niet zo erg maar wel duizelig of ik dronken ben we zitten 10 weken verder en heb het nog word wakker dronkerig en ga slapen dronkerig het is gewoon echt niet normaal thuis of buiten overal heb ik het nu zo erg kan niet meer fietsen wie herkent dit ? Ben zo benieuwd wat het kan zijn kno arts zien niks kaakchirurg geweest die zeide je heb een kaakactrose maar kan niet zoveel erge dingen ervan komen zeide ze neuroloog vond het raar die zei we moeten mriscan doen met roesje gedaan want ik durfde niet kan niet tegen kleine ruimtes laat me aub weten wie dit ook heb gehad een druk op je oor omvallen duizelig lijkt net dat je flauw valt hoofdpijn afentoe een hele druk op je hoofd of dat iemand het vast pak

  • Anoniem schreef:

   Hoi Sammy ben een vrouw van 55 en heb ook erg last gehad van hyperventilatie. Had dezelfde klachten. Ben toen lid geworden van het blad hyperventilatie ( weet de exacte naam niet meer maar dat is op te zoeken) Daar staan heel veel tips in maar ook verhalen van mensen met dezelfde klachten best wel geruststellend. Ook een arts beantwoord altijd een vraag van iemand. En doordat het bij mij ook stress en angst was heb ik oxazepam gekregen die ik nu nog altijd voor de zekerheid bij me heb (geeft een rustgevend gevoel). Hoop dat je hier iets verder mee komt en wens je veel sterkte want je komt eroverheen geloof me. Groetjes Margret

   • Anoniem schreef:

    Hoi Dankje wel voor je bericht maar het is bij mij iets anders iets met me linker oor ook een volle oor het lijkt wel of me oor dicht slaat ik kan ook niet meer in een auto of zo zware hoofdpijn erg duizelig en last van me evenwicht 🙁 al 8 maanden

  • chiela schreef:

   hoi, wat jij hebt heb ik precies hetzelfde op dit moment.
   ben jij er al achter wat het is? en wat hebben ze eraan gedaan?

 • Natasja schreef:

  Hallo,

  Mijn klacht is niet dat ik duizelig wordt van het snel opstaan, maar ik krijg soms een druk op mijn hoofd (net alsof ik naar beneden word gedrukt) en dan krijg ik last van duizeligheid.

  Ik heb wel heel veel spanningen de laatste tijd.

  Herkent iemand deze klachten?

  • Angel schreef:

   Hoi Natasja,
   Wat jij omschrijft heb ik ook, al meer da een jaar, een eng gevoel in me hoofd een soort druk, en soms alsof ik naar beneden geduwd word, heb moeite met lezen en het gevoel dat ik mijn hoofd niet stil kan houden. Hoop dat het van de stres is van de laatste jaren.. ik ga vanaf 13 januari naar de psycholoog voor het eerst in mijn leven.. hoop dat het me helpt!, Ik ga zo min mogelijk nog de deur uit,,

 • gwendie schreef:

  Hallo
  ik heb vaak last van licht gevoel in me hoofd en er ook best wek vaak volr naar de dokter geweest en danzegt die weer dat ik gwn last heb van paniekaanvallen (hyperventilatie) wie kan me daar wat meer over zeggen groetjes

 • Karima schreef:

  Ik heb ook tien weken last van druk in mijn hoofd en druk bij de oren,oorsuizingen en gebonk in mijn hoofd is twee jaar geleden ontstaan en nooit meer weggegaan….duizeligheid wil maar niet stoppen en het lijkt vaker voor te komen bij mij elke dag erger..ik kan niks meer meteen na mijn bruiloft gebeurd nooit van mijn getrouwde leventje genoten..voel me altijd heel zwak en moe,maar duizeligheid met neiging tot flauwvallen trek ik niet.Artsen doen de moeite niet mij te onderzoeken…

  • Anoniem schreef:

   Dit is precies het zelfde als mij ik heb erg last van duizeligheid en hoofdpijn en last van me linker oor een soort druk super eng, en suis hoor je steeds word er gek van en poppen , ze kunnen verder weinig vinden alleen een kaakactrose bij mij maar ik vraag me af of dat dat het is, ik kan niks meer niet eens in een auto zitte , daarvoor deed ik alles echt alles en nu niks dag en nacht thuis 8 maanden ze zitten onderzoeken verder pf

 • Pientje schreef:

  Heb al,bijna drie last van duizilig zijn vooral in de auto en in het begin ook erg in her donker met lopen buiten,ook hen in een volgevoel in m,n rechteroor.Het is waarschijnlijk neuritis vestibulaire een ontsteking aan het evenwichtsorgaan en dat moet vanzelf overgaan en kan wel een half jaar duren.Het evenwichtsorgaan zelf is in orde ik heb een onderzoek gehad in het ziekenhuis.dit duurt ruim drie maanden nu en ik ga steeds een klein beetje vooruit.wie herkent dit??? Pientje

  • Anoniem schreef:

   Verdiep u eens in de Dorn methode,
   Duizeligheid en evenwicht stoornissen worden vaak veroorzaakt door een scheefstand van een nekwervel.
   Deze scheefstand vormt een blokkade van de doorbloeding en het optimaal functioneren.
   In uw geval is het vrijwel zeker uw Atlas C1 wervel.
   Ik heb hier zelf ook voor in het ziekenhuis gelegen maar helaas kunnen ze het daar niet verhelpen. Ik heb mijzelf met dorn laten behandelen en de klachten zijn gelukkig weg.
   Dit wekte mijn interesse en heb inmiddels de papieren hiervoor behaald.

   • Wim schreef:

    Hallo.
    Ben 63 jaar en heb sinds een halfjaar een moeilijk te omschrijven duizeligheid, meestal onder het autorijden komt het afwisselend opzetten,ik voel dan ook tevens mijn hartslag in mijn bloedsomloop kloppen , deze duizeligheid houdt maar enkele seconden aan en is niet vandienaard dat ik moet stoppen maar wel zeer irritant natuurlijk.
    Heb iets verhoging suiker 7.2, arts zegt dat het mogelijk hiervan kan zijn, vind ik nogal vaag antwoord, zelf denk ik soms aan geen goede bloed doorvoer van een halsslagader , heb net ook gelezen dat mogelijke oorzaak plastabletten kunnen zijn, al met al moeilijk vinger op te leggen en juiste diagnose te stellen.

    • Ella schreef:

     Als U denkt dat een slechte bloeddoorstroming de oorzaak kan zijn van Uw klachten dan zou U dit zeker moeten laten controleren via een MRI-scan. Als het nl. een vernauwing van de halsslagader betreft, dan zouden andere bloedvaten ook vernauwd kunnen zijn. Het is van belang dat dit geconstateerd wordt voordat er ernstige problemen als gevolg hiervan optreden zoals TIA’s, beroertes, hartinfarcten e.d. en U heeft de mogelijkheid om ‘voorzorgsmaatregeln’te treffen zoals bloedverdunners, stoppen met roken (áls U rookt), cholesterolmedicijnen/voorkomen van teveel hiervan enz. enz.

   • Tanzi schreef:

    Wat is dorn

  • Anoniem schreef:

   Ik heb erg last van duizeligheid 24uur en een vol gevoel in me oor en in een auto word het nog erger en de druk word super erg ik kan niks meer , die druk word je gek van ik heb een kaakactrose maat ben benieuwd of het dat is, ik heb een bitje al 8 maanden maar help niet eens echt erg

 • Lena schreef:

  Hallo.
  Ik ben een meisje van 17 jaar die nooit ergens last van heeft. Maar sinds een week heb ik last van (best wel veel) hoofdpijn en een vage druk op mijn hoofd. Ik ben totaal niet verkouden en heb geen verhoging. Opstaan en bewegen verergert de klachten niet. Soms wordt ik er ook een beetje slap/duizelig van. Ik slaap voldoende, eet goed, sport goed en heb normaal nooit last van hoofdpijn, ook kan het niet door onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen en dus een tekort aan ijzer komen. Paracetamol of Ibuprofen helpt niet. Kan iemand mij helpen? Alvast bedankt.

 • Bart schreef:

  Sinds begin december last van duizeligheid.

  Erg vervelend en het is er de hele dag. Bloed is getest op alles en uit de MRI kwam ook niets. Tevens last van mijn spieren. Tintelingen regelmatig over het lichaam.

  Ik ben me ten einde raad….
  Toch maar afspraak bij de KNO maken? Huisarts weet het ook niet.

  • Maria schreef:

   Allereerst is een MRI verstorend voor je lichaam.
   Kan allerlei oorzaken hebben en niet alles is aantoonbaar in een bloedonderzoek. De meeste magnesium zit in je cellen, de magnesium in je bloed is vrij constant. Spierklachten kan van alles zijn, oa vitamine D-tekort. Beste is denk ik naar een goede natuurgenezer die kan testen wat je nodig hebt.

 • Maria schreef:

  Duizeligheid kan inderdaad vele oorzaken hebben. Bij mij was het een ernstig vitamine B12-tekort. Gebruik zelf alleen liever zuigtabletten dan een injectie.
  Kan inderdaad ook te maken hebben met een scheefstand. Denk dat die Dorn-methode er één van is maar er zijn ook osteopatie en chiropractie.
  Verder kunnen electromagnetische velden, zoals van draadloze boel of electrisch fornuis zorgen voor een ontregeling in je lijf. Als mensen zijn we ingesteld op het aardmagnetisch veld en lichaamsvreemde magnetische velden werken verstorend.

 • Charlotte schreef:

  Opeens was ik vorig jaar duizelig. Ik zal alles scheef, verschil tussen linker en rechteroog, ook was alles de eerste meter wazig. Ik had enorme hoofdpijn en ik kon niet op mijn benen blijven staan. Mijn benen vlogen alle kanten op, maar recht op de grond staan was echt niet mogelijk. Alsof mijn benen niet begrepen dat ik wou staan. Heel raar. Ik was in paniek, maar artsen wisten het niet> Er werd gedacht aan een herseninfarct. Help, ik ging door de mri-scan, maar dat was het eigenlijk godzijdank niet, er zat ook geen grote tumor of iets geks. Bloed prikken leverde ook weinig op. Artsen gaven aan dat het misschien een virus kon zijn, maar welke van de x-duizend? Toen bleek opeens dat ik verhoogd pfeiffer in mijn bloed had. Dat kon het zijn, maar blijkbaar kunnen ze dat nooit met zekerheid zeggen. Dit virus heeft blijkbaar een ataxie aangericht. Een reactie van de hersenen, waardoor het gedeelte evenwichtsorgaan tijdelijk zodanig wordt verkrampt, dat het zijn functie niet kan doen. De periode daarna was ik wel ontzettend moe en heb ik naar mijn gevoel misschien inderdaad wel pfeiffer gehad. Ik kon bijna niks meer. Op een gegeven moment kon ik niet meer normaal slikken. Ik kwam aan het infuus. Na een week of 3 was ik daarvan af, maar zo mager als een hort. Die rolstoel bleef mijn dagelijkse vervoermiddel. Ik kon zelfs maar amper naar de wc. Na een maand of 6 kon ik me opeens iets beter bewegen. Misschien uit ervaring. Tot op een dag ik me eigenlijk heel fit voelde, ik had het gevoel als of ik licht in mijn hoofd was. Na een aantal uren voelde ik me zo fit, dat ik probeerde te staan en opeeens, het werkte allemaal, ik kon weer lopen en dat na een maand of 10. !Natuurlijk was ik lang niet fit, ik moest nog revalideren, want ik had geen spier meer over. Nu ruim een half jaar later, ben ik weer de oude ik. Het leven en het lichaam is soms niet te begrijpen. De neurologie is een ingewikkeld vak. Zelfs zij konden geen goede voorspelling doen, maar er was er wel 1 die zei, dat het allemaal in 1 dag over kon zijn. Daar geloofde ik natuurlijk geen reet van, Want als je een paar weken in die rolstoel zit, je situatie verergert alleen maar, en dan zeggen ze dat het allemaal van zelf over gaat? nee, dat is onwaarschijnlijk, maar HET WAS WAAR!!!! Ik leef weer en heb nergens last meer van!!!

 • Francis Eisinga schreef:

  Hallo ik slik sinds vorige wk pilletjes voor mijn prikkelbare darm amtryline 25 mg van af dat ik ze ben gaan slikken ben ik duizelig en daarna heftige hooftpijn ben bij me huisarts geweest die zij dat komt Door die pillen ik heb ze in het verleden ook geslikt had toen deze aandoening niet me bloeddruk is goed maar ik dacht mijn houding is verkeerd loop daar ook voor bij de therapeut dat zou ook nog kunnen weet iemand hier antwoord op
  Vriendelijke Grt.

 • Sandra schreef:

  Op 11 februari stond ik misselijk en duizelig op. Mijn benen leken de grond niet te raken, ik zag niks en hoorde een hoge fluittoon. De wereld draaide linksom en dat duurde best een tijdje. Even weer rustig gaan liggen en opnieuw proberen op te staan met als gevolg weer hetzelfde gedraai. Na wat uren rusten mezelf bijelkaar geraapt en toch gaan werken maar had de hele dag het idee dat ik zwabberde. De volgende morgen hetzelfde gedraai en meisselijkheid dus toch maar een bezoekje aan de huisarts gebracht en die constateerde draaiduizeligheid veroorzaakt waarschijnlijk door een virus. Ik zeg waarschijnlijk want het blijft toch een beetje raden en gissen naar de veroorzaker van dat gedraai. Het werd met de dag erger totdat ik alleen nog maar kon schuiven op mijn billen over de grond om ergens te kunnen komen, lopen ging echt niet meer. Daarbij hoorde ik alsof mijn oren vol zaten met water, zag alsof ik door mist moest kijken en dan ook nog alles met een vertraging of hapering in het beeld. Mijn holtes maakten steeds een geluid alsof ik een beugelflesje bier opende. Na 2 weken viel ik tijdens het koken opeens weg en viel op de grond en mijn gezicht was iets scheef. Mijn oog hing vreemd naar beneden, en de ambulance kwam. Ik ben toen echt heel goed onderzocht om iets neurologisch uit te sluiten en heb medicatie gekregen tegen een verkoudheid. Maar ik was helemaal niet verkouden of iets dergelijks. Er kwamen steeds meer klachten bij en ik dacht dat ik gek werd. Een virusje kan toch niet je hele systeem plat leggen? De zomervakantie naderde en nog steeds weinig verbetering. Ik zat hele dagen voor het raam naar buiten te kijken hoe de wereld aan mij voorbij trok. Mijn hoogtepuntjes waren de bezoekjes van mijn dochter die mijn haren weer netjes deed en collega’s en vriend die een rondje met mij kwamen lopen. De zomervakantie naderde en ja ga je dan wel of niet op vakantie. Ik werkte niet en kon mezelf niet redden dus om dan van huis te gaan is niet handig. We hebben een klein campertje gehuurd en met betahistine en cinnerazine kon ik met een emmertje op schoot een kwartiertje in de auto. De vakantie heeft me goed gedaan en bij thuiskomst had ik weer moed verzamelt en vooral weer vertrouwen gekregen in mijn lichaam. Ik heb goede begeleiding gekregen van een chiropractor in tegenstelling tot mijn huisarts. Ik begreep dat 1 op de 30 bezoekjes aan de huisarts te maken hebben met een vorm van duizeligheid. En ja, wanneer een gezonde vrouw van 46 die een drukke baan heeft en opeens ziek wordt wat niet levensbedreigend is wordt er al snel gezegd dat je even rustig aan moet doen. Dat rustig aan doen heeft bij mij 7 maanden geduurd. Het enige waar ik me aan vast hield was de gedachte dat het niet levensbedreigend was. Het was zelfs een grote troost. Ik wil graag positief eindigen: probeer veel te bewegen, doe oefeningen wanneer j die hebt voorgeschreven gekregen zoveel mogelijk. Ik deed ze elk uur! Ga niet op de bank zitten wachten totdat het over gaat. Beweeg! Loop een stukje om ook al is het de voordeur uit en achter er weer in. Doe dit alleen (zonder iemand erbij dus) zodat je geen straatfobie krijgt want die ligt op de loer om toe te slaan. Medicatie kan helpen maar is niet voor iedereen de oplossing. Ik heb homeopathie, accupunctuur en weet ik veel wat geprobeerd uit wanhopigheid om mijn leven weer terug te krijgen. Ik had er een dagtaak aan om te oefenen, therapie te volgen en te googlen hoe ik er zo snel mogelijk van af kwam. Tijd en geduld is het enige naast heel veel oefenen en beweging wat heeft geholpen. Ik ben bijna weer als vanouds, heb nog wel een handvol restverschijnselen maar dat is zoveel minder ernstig dan het gevoel dat je net uit een draaimolen stapt. De veroorzaker bleek het herpesvirus dat o.a. voor koortslippen zorgt. Hoe ik het kreeg, geen idee. ik was al een paranoia typje met handjes geven, wcbrillen en trapleuningen maar nu helemaal. Voor de mensen die nog in de draaimolen zitten…hou vol…geef niet op. Het wordt echt beter 😉

 • Arifandi schreef:

  Ben erg blij dat ik deze site heb gevonden. Nu ik begrijp dat heel goed wat ik mankeer heb. Heb namelijk al 2 jaar heel erg last van duizeligheid. Op januari 2013 is het begonnen, in eens ben ik 2 keer zomaar flauwgevallen en ‘savond lag ik vreselijk op bed, mijn hoofd ging draiien, erg misselijk en heftig oorsauzen ( aleen in mijn rechter oor ) heel vervellen geluid en branderig gevuld. En in de morgen als ik wakker werd, had ik vreselijk duizelig en als ik niet vast houd dan valde ik tegen de muur, voelde echt als een zieke oude man en liep ik er maanden te piekeren met een vraag, wat is er aan de hand met mijn hoofd, was erg bang ik iets vreselijk heb. Ik ging naar de huisarts, werd goed geholpen en kreeg er een medicijn voor. In het ziekenhuis werd het foto gemaakt van mijn hoofd, gelukkig werd er niks ernstig gevonden maar ben ik er nog niet van af van oor sauzen en duizeligheid. Uiteindelijk ben ik aangemeld bij de fysiotherapie, mijn achter nek en rond de rechter oor werd behandel en gemasseerd, sindsdien ging mijn duizeligheid en oor sauzen iets minder. Wordt verteld dat ik missschien een verkort spieren heb en ben heel erg blij dat mijn duizelig weg was. Maar sinds een paar maanden kwam hij weer terug, had het weer last van als ik wakker word. Is mijn rechter oor beschadig, infectie of lekkage binnen de oor?

 • Michel schreef:

  Sinds vorige week zaterdag kwam mijn neefje van 8 ineens over de bank heen klimmen en hield iets in mijn oor. Hij riep: moet je eens horen hoe hard die klinkt. Voor ik mij allereerst besefte dat het hier om een piepspeeltje ging van de Albert Heijn te grootte van een tennisbal was het al te laat. Mijn ene oor suisde en was helemaal dof. Ik werd er gek van. Dat mijn zus niet eens de moeite nam om op te treden bleef ze doodleuk op de bank zitten en had niets in de gaten. Ik heb het oorsuizen nu al 7 dagen. De laatse van deze dagen ben ik vaker duizelig en soms een beetje misselijk. Geen idee wat het is maar het komt nog altijd van het oor af. Ik was bij een hele jonge dokter in opleiding geweest 5 dagen geleden en heeft in mijn oor gekeken. Er is niets beschadigd zei hij. Wel dat het oor enigszins rood was binnenin. Of het door de watjes en het olijfolie kwam wat ik als advies een dag daarvoor kreeg van het ziekenhuis. Afgelopen vrijdag bel ik tussen 1 en 2 met de dokterspraktijk en de dokter zei op mijn vraag voor een controle bij de KNO dat het geen enkele zin had want die opdonder in het oor moet het suizen vanzelf verdwijnen. Ook de KNO zal u te horen krijgen dat ze niets voor u kunnen doen. Nu vraag ik mij af: Is een second opinion bij de KNO toch niet verkeerd? Heeft de jonge arts wel goed gekeken? Zou er meer aan de hand zijn? Wat kan ik het beste doen. Wachten tot het oorsuizen vanzelf wegtrekt of toch nog even naar de KNO voor een check check dubbelcheck?

 • wies schreef:

  Ik heb een zware griep gehad en verwaarloosd, en heel erg verkouden. Ben naar de dokter gegaan en heb penceline en cortison tabletten gekregen en voor m’n keelpijn ook iets.. 10 dagen lang kuur…paar dagen na de kuur drink ik een wijntje en draaien m’n ogen weg terwijl ik zat op een stoel en werd duizelig en ben achterovergevallen op m’n hoofd…dus hersenschudding…verder na een week alles goed gegaan, maar blijf met liggen in bed en druk opstaan duizelig ook met vooroverbukken en snel omdraaien in bed, zou het iets meter oren te maken hebben?

 • anoniem schreef:

  Soms op onverwachte momenten als ik opsta word ik zo duizelig en zwart voor mijn ogen dat ik omval en na de tijd bijna niet weet wat er is gebeurt . Wat is dit ? Ik ben 15 en had normaal ontbijt .

 • Tom schreef:

  Ik heb jaren last gehad van pijn in de nek en duizeligheid. Niemand kon me helpen en geen enkele therapie hielp. Ten einde raad acupuntuur en diepte massage. Na 4 behandelingen over… En ben geholpen door een chinese aternatieve behandelaar (waar zo op neer wordt gekeken) maar ik ben er wel vanaf. Tip: zoek weleen goede behandelaar uit.

 • mechtilda schreef:

  sinds 3dagen heb ik plotseling als ik s,morgens opstaat even duizelingen gaat dan weer plotseling weg een paar sec,heb type2 suikerpatient pas 3weken geleden een nieuwe medicijn gekregen gliclazide retard mylan 30mg zou het daar aan liggen?

 • Kitty schreef:

  Bij mij komt het meestal doordat ik te weinig eet ( het gaat meestal over als ik iets eet), maar ik heb eigenlijk nooit honger…

 • J.M.A. Tol schreef:

  Sinds een week erge last van duizeligheid, oorsuizen , ook tijdens de slaap.
  Na een bezoek aan de Arts en het maken van een hartfilmpje dacht hij aan hartritmestoornissen, op mijn verzoek medicijnen gekregen tegen
  duizeligheid, doch na het gebruik van 4stuks pillen hiermee gestopt i.v.m.
  hoofdpijn en maagpijn. Toen op eigen initiatief een neusspray in combinatie met APC tabletten gebruikt, waardoor de verkoudheid (niezen
  en snuiten) oploste, met als gevolg dat de duizeligheid , oorsuizen op
  zijn retour is ( God zij dank ).

 • Notebaert Omer schreef:

  Heb voortdurend last van duizeligheid en voor(al na een lichamelijke inspanning.Dit duurt nu al een paar maanden en het verergert steeds.Wellicht heeft het ook te maken met mijn leeftijd : 90 j. Is er nog iets aan te verhelpen

 • Notebaert Omer schreef:

  Heb voortdurend last van duizeligheid , vooral na lichamelijke inspanning .Wellicht heeft het maken met mijn hoge leeftijd -90j.

 • Marjolein schreef:

  Beste Notebaert Omer. Excuus voor mijn ietwat late reaktie. De duizeligheid heeft inderdaad te maken met uw hoge leeftijd. Ik heb voor u een antwoord op uw vraag of er nog iets aan te verhelpen is. Tot mijn spijt moet ik u meedelen dat er niets meer aan te doen is. U zult tot uw laatste snik last blijven houden van de duizeligheid.

 • Innie schreef:

  Ik ben al drie maand duizelig links. Alles duwt naar voor in mijn lichaam. Zie flitsen. Om zot van te worden. Volgende week ct-scan.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *