Ontstress met ASMR

Heb je weleens meegemaakt dat een situatie extreem rustgevend en ontspannend voor je was? Zoals het krijgen van een massage, een knipbeurt of het luisteren naar het geluid van regendruppels? Wilde je ook voor even je ogen dichtdoen, omdat het ontspannend was en je er slaperig van werd? Dan heb jij een ASMR-ervaring gehad!

Wat is ASMR?

ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR is te beschrijven als een tintelend gevoel dat bij je hoofd begint en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt. Het gevoel wordt als rustgevend ervaren en is te vergelijken met kippenvel, maar dan in je hoofd. Het tintelend gevoel in je hoofd wordt veroorzaakt door audiovisuele prikkels. Audiovisuele prikkels zijn prikkels die je binnen krijgt door zowel iets te zien als te horen.

De term is bedacht door Jennifer Allen. Jennifer heeft in 2010 een Facebookpagina aangemaakt voor de ASMR-community met als doel om meer mensen bewust te maken van de sensatie.

Wat zijn ASMR-prikkels?

De prikkels die bij Autonomous Sensory Meridian Response optreden, zijn onder te verdelen in drie categorieën.

  1. Visueel (zien): staren van de ogen, het zien van rustige handbewegingen
  2. Auditief (horen): doormiddel van de stem, fluisterend, langzaam, rustgevend, zorgzaam of monotoon. Orale geluiden, zoals mondgeluiden, kauwen en blazen. Het tikken, krassen, snijden, strelen van objecten. Hierbij zijn de materialen van groot belang zoals het geluid van hout, plastic, papier, textiel en keramiek
  3. Tast (voelen): door een lichte aanraking, massage, bij aanraking van de haren, verzorging en lichamelijk onderzoek

Het is mogelijk om op twee manieren ASMR-prikkels te krijgen. Door een persoon die bijvoorbeeld naast je zit en erg rustig en op een kalme toon tegen je praat of doormiddel van het horen van geluiden, zoals regendruppels, een audio-opname of een geluidfragment. Ook is het mogelijk om zonder stimulans ASMR-prikkels te krijgen. Bijvoorbeeld tijdens het denken en fantaseren over een ASMR-trigger.

Hoe ontstaan de prikkels?

De prikkels die tijdens ASMR ontstaan worden geactiveerd door biologische en hormonale processen in het lichaam. In het lichaam komen hormonen vrij die te maken hebben met een interpersoonlijke binding (onderlinge relatie tussen personen). ASMR heeft dus vergelijkbare triggers als die van twee mensen die elkaar vertrouwen en een persoonlijke band met elkaar hebben. De interpersoonlijke binding zorgt voor het vrijkomen van bepaalde hormonen zoals endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine.

De bovengenoemde hormonen zijn allemaal neurotransmitters. Neurotransmitters zorgen voor prikkeloverdracht tussen zenuwcellen.

Hierbij zorgt endorfine voor een goed gevoel en speelt dopamine een rol bij het ervaren van genot en blijheid. Oxytocine is een anti-stress hormoon dat voor ontspanning zorgt. Serotonine is een hormoon dat slaap opwekt. Tijdens een ASMR-ervaring komen deze hormonen allemaal vrij en zorgen voor het kriebelend en slaperig gevoel.

Psychologische kenmerken ASMR

ASMR heeft psychologische kenmerken zoals een goed gevoel, vrolijkheid, euforie, comfort, ontspanning en slaperigheid. Deze kenmerken worden op gang gezet door bijvoorbeeld krakende geluiden, een fluisterende stem en het tikken en schuren op voorwerpen. Bij visuele triggers kun je denken aan bepaalde handbewegingen of het inpakken van een cadeautje. ASMR wordt door iedereen anders ervaren. Het verschilt per persoon welke triggers voor een tintelend gevoel zorgen.

YouTube filmpjes voor een ASMR-sensatie

Op YouTube is ASMR een grote trend geworden. Er staan duizenden filmpjes met ASMR-content op YouTube. Toch is de term ASMR niet erg bekend. ASMR bestaat al zeven jaar, maar begint pas sinds kort bekendheid te krijgen. Er worden door verschillende YouTubers ASMR-filmpjes gemaakt. Er zijn YouTubers die een ASMR-kanaal hebben opgericht zoals, GhentleWhipsering, WhisperRed ASMR, Fairy Chair ASMR en ASMR-massage. Vaak maken deze YouTubers fluisterende filmpjes met persoonlijke rollenspelen. Het is de bedoeling dat deze filmpjes met een koptelefoon bekeken worden.

Hieronder staan YouTube filmpjes die voor ASMR-prikkels kunnen zorgen;

Wat is er onderzocht?

Aangezien ASMR een nieuw begrip is zijn er bijna geen onderzoeken gedaan naar de effecten ervan. Op de ASMR University website staan enkele resultaten van recente onderzoeken vermeld.

Uit deze onderzoeken blijkt dat:

  • Verschillende onderdelen van de hersenen actiever worden bij een ASMR-sensatie en andere onderdelen juist minder actief.
  • De actieve onderdelen van de hersenen te maken hebben met de controle van de visuele rust in de hersenen.
  • ASMR ingezet kan worden tegen psychische stoornissen

Deze onderzoeken gaan voornamelijk over de biologische oorzaken en het breinmechanisme van het ASMR-gevoel.

Auteur: Fatima Zandi
Bronnen: ASMRuniversity.com, Asmryouready.com, Braingasm-film.com.

Pagina laatst aangepast op 26 juni 2019


Gerelateerd