Herken griepsymptomen en voorkom een lang ziektebed

Psyche 19 december 2016 33 Reacties
Herken griepsymptomen en voorkom een lang ziektebed

Heb je geen tijd om ziek te zijn? Neem dan zelf de regie in handen en let op eventuele griepsymptomen. Bij jezelf of bij een ander. Door griepsymptomen tijdig te herkennen, kun je namelijk actie ondernemen en zo een lang ziektebed voorkomen.

Griepsymptomen

De symptomen van verkoudheid en griep lijken erg op elkaar. Het verschil is vooral dat een verkoudheid milder verloopt dan griep, waardoor het uitzieken bij griep vaak wat langer duurt. Bovendien komen griepsymptomen plotseling opzetten, ongeveer binnen twaalf uur. Snel handelen is dus van groot belang! Hieronder vind je de griepsymptomen op een rijtje:

Hoe lang duurt griep?

Je kunt van griep goed ziek zijn. Zo’n ziektebed kan iets minder dan een week duren, maar het loopt soms zelfs op tot meer dan twee weken. En dat wil je natuurlijk niet. Hieronder lees je tips om griep te voorkomen.

Remedies tegen griep

Een goede weerstand verkleint de kans dat het griepvirus kan toeslaan. Goed slapen lijkt de kans in ieder geval te verkleinen. Het blijkt dat mensen die minder dan zeven uur slapen, sneller ziek worden dan mensen die een nachtrust hebben van meer dan acht uur. Volg je een streng dieet? Dan is het wellicht raadzaam om daar tijdelijk mee te stoppen. Met een dieet mis je waarschijnlijk belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van beginnende griepsymptomen.

Je kunt verder de kans op besmetting verkleinen door griepsymptomen bij andere mensen te herkennen. Het lastige is dat mensen het virus al kunnen overdragen als ze zich nog niet heel ziek voelen. Je kunt anderen met griep besmetten vanaf de dag dat je zelf ziekteverschijnselen krijgt, tot en met vijf dagen daarna. In Japan lossen ze het op door een mondkapje te dragen, maar er zijn ook andere methoden:

 • Rust is erg belangrijk bij griep. Wanneer je een griep voelt aankomen, verricht dan zo weinig mogelijk inspanning. Zo kun je een verergering van griepsymptomen voorkomen en lig je hooguit een paar dagen op bed, in plaats van enkele weken.
 • Soms helpt een paracetamol voor het slapengaan als je enkele griepsymptomen hebt.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep. Vooral vóór het eten en ná hoesten, niezen of je neus snuiten. Droog je handen af met een stuk keukenrol of een schoon papieren handdoekje.
 • Houd een zakdoek of de binnenkant van je elleboog voor je mond als je niest of hoest. Niezen in je handen is niet heel handig, omdat je zo alsnog makkelijk het virus overdraagt. En nies of hoest niet in andermans richting.
 • Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes of tissues en gooi die na één keer gebruiken meteen weg. Bewaar ze niet in je broekzak, want dan besmet je iedere keer opnieuw je handen.
 • Maak deurklinken regelmatig schoon met allesreiniger en warm water. Let ook op speelgoed dat in contact komt met kinderen die griep hebben. Vooral knuffels zijn beruchte ziekteverspreiders. Was regelmatig je beddengoed.
 • Zorg voor ventilatie van de woonkamer en slaapkamers. Laat ventilatieroosters open staan of zet ramen op een kier.
 • Risicogevallen kunnen een griepprik halen. Lees in het dossier op Gezondheidsplein alles over de griepprik. Mensen die extra risico lopen zijn mensen:

Medicijnen

Ben je toch getroffen door de griep, dan kun je weinig anders doen dan je niet te veel inspannen, veel te drinken en je warm aan te kleden (zodat je lichaam niet afkoelt). Je kunt paracetamol slikken als je je echt beroerd voelt. Door voor het slapen paracetamol te slikken, voel je je de volgende dag vaak een stuk beter. Geef kinderen geen aspirine, want de werkzame stof acetylsalicylzuur kan bij kinderen met griep een ernstige reactie veroorzaken: het zogeheten Syndroom van Reye.

Antivirale middelen als oseltamivir (Tamiflu) kunnen de duur van de ziekte verkorten en de kans op complicaties verminderen. Deze medicijnen moet je dan wel binnen twee dagen na de eerste griepsymptomen innemen.

Lees op Gezondheidsplein.nl meer over de oorzaken en behandelingen van griep.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Medisch A-Z, University of Michigan, RIVM, Gezondheidsplein.nl, Thuisarts.nl

33 Reacties

 • margje schreef:

  Wat apart dat veel 65plussers zich voor de griep bij de huisarts melden terwijl de griepprik zo een goede bescherming biedt.
  Vanaf 60jaar krijgt iedereen een uitnodiging voor de griepprik.
  Zijn al die mensen dan niet ingeent of worden we voor de gek gehouden?

  • Ad Swaans schreef:

   Ik ben 65 jaar ik heb de griepspuit gehaald maar heb nu ook de griep dus ik weet het ook niet.

  • Niek schreef:

   Beste Margje, uit de publicaties bleek al dat het griepserum dat 65+ers krijgen ingeënt, wordt samengesteld in mei gebaseerd op de verwachtingen van het soort virus. Nu, die griep komt pas aan het einde van het jaar en dus kunnen er mutaties in het virus optreden. Kortom, de griepprik kan helpen, maar er is nooit een garantie dat alle varianten van het virus er in zitten.

 • h.c.croon schreef:

  Hand voor de mond? Dan geef je daarna iemand een hand, pardon een griep. Mouw of zakdoek is dus goed, hand is fout.

  • lenie schreef:

   Mijn man en ik zijn nu al 5 weken grieperig. Veel vitamines, veel gedronken en veel gerust. Toch lijkt elkle inspanning teveel. Wij zijn resp. 55 en 63 jaar. Huisarts heeft het over 4-8 weken variant. We knappen te langzaam op. Missen we geduld of is er iets anders aan de hand?

 • Anoniem schreef:

  Niet alle mensen maken genoeg antistoffen aan na een vaccinatie, vooral mensen met een slechte afweer; deze ouderen zullen dus ondanks de vaccinatie toch met het griepvirus besmet raken. Daarnaast zal een groot deel van de ouderen de vaccinatie misschien niet halen, ik ken de opkomstgetallen niet. Maar door hun vaak slechtere conditie lijden ouderen meer onder de griep en zo lijkt het percentage bij de arts dus een overschatting van de totale grieppopulatie die zich daar aandient.

  Wat stoor ik me aan mensen die hun hand (of mouw, of zakdoek) niet voor hun mond houden. Doe je zo je best om je lichaam in goede conditie te houden, zijn er altijd wel anderen die hun bacteriën en virussen jouw richting op sturen, bah. Alsjeblieft: in trein, deuropening, in het rond, houd bij sproeien een barriere voor uw mond!

  • Mitsai vd Horst schreef:

   Klopt, maar niet alleen ouderen kunnen toch griep krijgen na een prik, het risico is altijd aanwezig dat je de griep toch krijgt, bv omdat er een ander virus rondwaart dan dat je ingespoten hebt gekregen, of je krijgt gewoon toch griep, echter die is dan wel een stuk milder.

 • chauna schreef:

  ik heb astma en heb nu voor de 2e keer geen griepprik gehaald terwijl ik dat wel altijd deed maar aangezien er 2 jaar geleden gevallen waren van mensen die problemen kregen na dat heb ik het niet meer gedaan kippe eiwit lijkt me ook niet zo gezond en denhaag zegt niet alles ik moet zeggen dat het prima gaat misschien wel beter zonder die prik

  • Mitsai vd Horst schreef:

   Ik zou hem toch maar halen, je hebt nu mazzel gehad, als je eens echt griep krijgt, kan dat een dikke astma-aanval teweeg brengen en ben je verder van huis, die praatjes over de prik zijn precies dat: praatjes. Kippe-eiwit is niks bijzonders, zit ook in kippebouten en in nog veel meer voeding. Als je vegetarier bent, zoals ik, is het anders.

 • Kees schreef:

  Door sarcoïdosis heb ik reeds lang longbeschadiging. Ik ga niet op controle bij specialisten in het ziekenhuis omdat men aan deze chronische ziekte niets kan doen behalve symptoombestrijding en weiger mee te werken aan nodeloos verspillen van gelden in de gezondheidszorg.
  Toen ik echter navraag deed bij mijn huisarts waarom ik geen uitnodiging kreeg voor de jaarlijkse griepvaccinatie werd mij verteld dat omdat ik geen puffer gebruik niet tot de risicogroep behoor. Ik vind dit een zeer vreemde zaak.

  • Mitsai vd Horst schreef:

   dat is niet heel gek; het systeem ziet als je bv astma-medicijnen gebruikt dat je een risico hebt voor griep en daardoor krijg je een griepprik vergoed. Als je geen medicijnen gebruikt sta je dus niet te boek als risico-geval. Overigens kun je altijd je arts vragen om een griepprik, bij dat soort ernstige ziekten krijg je die wel, anders betaal je hem zelf, is niet echt duur..

  • Els schreef:

   Ik ben het niet eens met u huisarts u heb wel tegelijk recht op de jaarlijkse griep spuit…Ik krijg ook elk jaar een oproep voor de griep spuit om dat ik diabetes heb en COPD heb…

 • Anoniem schreef:

  Wat fijn dat we zoveel onbetaalde dokters hebben met een raadgeving

 • Menno schreef:

  Van een dokterdokter mogen we toch foutloos Nederlands verwachten. “Griep symptomen”? Neen, dat is in onze taal “griepsymptomen”. Gelukkig bent u wel consequent door in dit, overigens nuttige, artikel alle tien de keren dezelfde fout te maken.

 • piet schreef:

  Vannacht,veel pulsen gehad bij het overgeven(om de 10 sec.
  vanmorgen bij het braken kwam er ook bloed vrij.ben ook 78 jaar.

  h

 • Jantien schreef:

  Ben 70 jaar. Heb mezelf beloofd nooit weer een griepspuit te halen.
  Ben al jaren vanaf een week na de prik benauwd, hangerig, verkouden, raar in het hoofd en heb lichte keelpijn. Dit gaat rustig door tot na de Kerstdagen als ik geluk heb. Vermoeiheid valt mee, verschijnselen maken me toch al luier. In mijn omgeving hoor ik dit vaker!?
  Liever twee weekjes goed ziek en lekker uitzieken dan dit?
  Durfde deze verantwoording niet aan, maar nu …?
  Ik ben altijd veel buiten, fiets veel en eet gezond.

  • Mieke schreef:

   Ik ervaar hetzelfde. Half nov de griepspuit .na 3 dagen begon de keelpijn. Is nu 7 weken verder. Ik heb eerst bovenste luchtwegen. Snotverkouden oorpijn keelpijn hoest. Na 5 weken ging ik dan.maar huisarts. Ik.had al veel hoestdank en keelpastilled. Citrosan.op. ik kreeg nu antibiotica. Hielp niet. Ik weer trug huisarts ik kreeg nu naproxen voor onstoken mondholtes en keel.na 3 dagen werd ik daar zieket van stop daarmee. Toen kreeg ik in.week 7. Mondspoeling hexidine..voor brandende keel. .hoe lang duur dit nog .het is nu 1 jan 2017. Wie loop er ook.zo lang mee. Ik ben 65 jaar gr mieke

 • frans schreef:

  Ben bij het opstaan heel duizelig en misselijk geworden. Zijn dat ook griep verschijnselen?

 • Rommert schreef:

  Ook ik heb de griepprik 1 keer gehad was gelijk van dag 1 grieperig en dat heeft een paar maanden geduurt, mijn huisarts zij dat hij dat nog nooit gehoord had en het dus niet aan de griepspuit kon leggen terwijl Ijn assistente mij vertelde dat zij dit al vaker gehoord heeft.
  Dus voor mij geen griepprik meer.

  • Mieke schreef:

   Groot gelijk. Ik heb ook.al drie jaar griepspuit gehaald en darna 8 weken griep. Ik denk er ook over om.de spuit niet meer te halen. Ik.zit nu in week 8’met griep. Keelpijn ontstoken mondholtes .gr miek

 • b j schreef:

  tijdens griepepidemie, regelmatig handen wassen, na bezoek bij anderen of winkel of werk, krijg je toch griep dan veel rusten, 2tabletten paracetamol 3 a 4 x per dag ,bij heftige griep en hoge koorts, kun je naast inname van 2pcm ook nog een aspirine tablet innemen van 500 mg of ibuprofen van 200 mg of 400 mg , wel zorgen dat je wat in de maag hebt vooraf bv een bak vla , bij verstopte neus en bijholtenontsteking, neusspray gebruiken xylotol , bij keelpijn, chloorhexidine tabletten zuigen is enige wat helpt en ontsmet, tussendoor wil italiaanse(harde) laurierdrop ook verlichten , indien weer koortsvrij, ws nog niet klachtenvrij, daarom na koortsvrij , nog 2 a 3 dagen uitrusten alvorens weer aan het werk te gaan, (herstelperiode) nb indien je na 3 dagen nog steeds koorts heb, dan huisarts raadplegen.

  • Mieke schreef:

   Ja. Arts raadplegen heb ik gedaan maar die zegt uitzieken ik zit nu in week 8 en.het begon met. Luchtweg infectie. Neusverkouden. Keelpijn. Oorpijn. .heb antibioticakuur op. .naproxen werd ik.ziek van…… neem nu 3 keer per dag paracetamol 1000mg. En voor het naar bed gaan.codeeine 1. De keel is geiriteerd denk ik.door veel hoestdrank. Keelpastilles. Spoel met zout water. .aften en keel us nog rood. Maar ik kan met paracetamol de pijn dempen. En.dan spoel ik 3 keer per dag met chloorhexidine ….. lijkt wel.dat ieder keer de keel.opnieuw .opvlamt. Gr mieke.

 • sara schreef:

  Bij mij hetzelfde verhaal.na griepspuit ziek geworden.antibiotica gehad.later hoestdrank…nu.7 weken later …17 januarie….nog geen stap verder. Leve de griepspuit.

 • Mieke schreef:

  Hoi. Ik ben nu 10 weken verder. Met griep. Ontstoken.mondholtes. virale infectie. Keel en oorpijn nog .ik weer huisarts en vraag of dit normaal is?die ontsteking blijf woekeren en.branden. nu moet ik donderdag. Bloed laten.prikken op schildklier. Foliumzuur….vitamine b. Bloedbeeld. Bezinking…levergroep. en. Immunoglobuline. Dat is voor immuunsysteem. Is dat te kort. Dan.kan het zijn.dat jevwitte bloedcellen.bij krijg. 5 ,dagen bloed bij krijg ziekhuis…..ik maak me. Teveel.stres. dit. Veroorzaak. Vaak meer pijn door stres. .dinsdag uitslag bloedtest.vriendelijke. groet. Mieke

 • Joyce schreef:

  Paracetamol!! Dat hoor je steeds. Maar hoeveel mensen zíjn daar allergisch voor? Dat zou ik wel eens weten. Want bij mij verergeren de klachten door paracetamol en kan buiten bewustzijn raken. Wat is dan de juiste vervangende pijnstiller.
  Volgens de apotheker: ibuprofen? Nee is bloedverdunnend, aleve? Nee slecht voor je maag

  • Tim schreef:

   EEN HELEBOEL MENSEN ZIJN OOK ALLERGISCH VOOR PARACETAMOL
   Ibuprofen daarin tegen helpt bij mij wel (wist zelf niet dat het bloedverdunnend
   werkte).
   Ben zelf nu een dikke week 7 a 8 dagen ziek, deze griep is echt verschrikkelijk nog erger dan vorig jaar, erg veel hoesten, last van strot, last van hitte in me kop en voel me zwak en geen energie.

 • jack schreef:

  me moeder heeft de griep gekregen na dat ze de griep spuit gehad heeft nu zijn we 5 weken verder en ze nog steeds de griep hoe ken dat dan weet iemand daar wat op en hoe ken dat dan ?
  ze zeggen als de griep spuit gehad hebt dat je een griep meer krijgt je krijgt hem aleen nog erger plaats minder
  of heeft dat wat temaken met dat me moeder 75 jaar is

 • Tim schreef:

  8 dagen onderweg met de griep deze griep is niet normaal meer dit jaar. Ga me voornemen om meer naar buiten te gaan als ik beter ben en meditatie cursus volgen om meer tot rust te komen.

  Heb heel veel last van hoofdpijn(voorkant), hoest droog, krijg het niet weg geroggeld uit me keel en in de avond een erg heet hoofd ivm de koorts

 • Yvon schreef:

  Ik heb al griep vanaf 2 de kerstdag paarkeer bij huisarts geweest maar kom er niet door ben wel zo moe bloed laten prikken ,maar heb griepvirus,maar het gaat maar niet over slaap veel slap op mn benen en geen energie meer ,neem dagelijks paracetamol meer kan ik niet doe ,nu heb ik spier reuma fm maar mn weerstand is heel erg slecht ,maandag ga ik mn huisarts weer bellen ,en weer na haar toe zoals afgesproken ,maar hoe lang nog ben het zat ,maar het is onmacht wat een rot griep .
  Ieder beterschap yvon

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *