Gilles de la Tourette awareness dag

Zaterdag 7 juni is de Europese Tourettedag. Fonds Psychische Gezondheid lanceert op die dag een kennisquiz over het syndroom van Gilles de la Tourette.

Dat doet het Fonds natuurlijk niet zomaar. Er bestaan veel misverstanden en onbegrip omtrent de ziekte, er worden vaak flauwe grappen over de aandoening gemaakt. Dit komt doordat er een heel eenzijdig beeld bestaat over Gilles de la Tourette, namelijk dat mensen met Tourette vloekend en tierend door het leven gaan. Dit is een groot misverstand: het overgrote deel van hen scheldt juist helemaal niet. Psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid Jean-Pierre van de Ven en ervaringsdeskundige Janneke Kaim vinden het hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Verschillende verschijningsvormen

De ticstoornis Gilles de la Tourette komt bij ongeveer 1 procent van de bevolking voor. Van deze mensen schelden de meesten dus níet, maar hebben andere verschijningsvormen. Bijvoorbeeld de schouders steeds ongecontroleerd ophalen, extreem vaak met de ogen knipperen, snuiven, grommen of obscene gebaren maken. Janneke Kaim vertelt dat er veel onbegrip bestaat richting mensen met Gilles de la Tourette. De aandoening wordt door veel mensen eenzijdig ingevuld, doordat de aandacht altijd weer wordt gevestigd op het scheld- en vloekaspect. Dit kan erg pijnlijk zijn voor mensen met Tourette.

Ook andere psychische klachten

Wat veel mensen niet weten, is dat Tourettepatiënten gevoeliger zijn voor depressies en verslavingen en vaak lijden aan een combinatie van verschillende psychische aandoeningen. Psycholoog van de Ven: Gilles de la Tourette blijft niet bij tics alleen, maar gaat in veel gevallen samen met ADHD of een obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis). Soms hebben ze hier meer last van dan van de tics zelf. Ook kunnen de verschijnselen die gepaard gaan met de aandoening problemen op het sociale vlak veroorzaken, bijvoorbeeld op het werk, op school of in relaties.

Niet te genezen, wel te behandelen

Iedere Tourettepatiënt is uniek, tics en bijkomende klachten verschillen van persoon tot persoon. Gilles de la Tourette is (vooralsnog) niet te genezen. Wanneer iemand in het dagelijks leven erg veel last ondervindt van tics en andere typische Touretteverschijnselen, kan hij of zij een behandeling hiervoor ondergaan. Behandelingen zijn gericht op het verminderen van de tics, bijvoorbeeld door gedragstherapie. Over het algemeen geldt dat mensen met Tourette door leefstijlregels als stressvermijding en voldoende nachtrust, hun tics kunnen verminderen.

Meer weten over Gilles de la Tourette?

Fonds Psychische Gezondheid nodigt iedereen uit de kennisquiz over Gilles de la Tourette te doen op www.psychischegezondheid.nl/tourette en deze quiz te delen met anderen. Op deze manier hoopt de organisatie dat mensen met Gilles de la Tourette steeds minder het idee krijgen er alleen voor te staan en tegen een muur van onbegrip aan te lopen.

Redactie: Ine Mulder


Bron: Fonds Psychische Gezondheid

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019