Flirten: herken de juiste lichaamstaal

Psyche 8 maart 2012 6 Reacties
flirten

Je openingszin doet er niet veel toe. Flirten draait allemaal om lichaamstaal.

Voordat je naar de kroeg gaat, heb je al een paar mooie openingszinnen voor de spiegel ingestudeerd. “Heb je een plattegrond voor mij? Ik verdwaal steeds in jouw ogen” lijkt misschien een originele binnenkomer. Maar ingestudeerde praatjes komen meestal geforceerd en “fout” over. Als er al chemie tussen 2 mensen is, dan volstaat een simpel “Hallo”. Lichaamstaal doet de rest van het werk. Onderzoek wijst uit dat bij een eerste ontmoeting de gemaakt indruk voor 55% wordt bepaald door je lichaamstaal, 38% door de intonatie en stembuiging en slechts 7% door wat je werkelijk zegt. Het is daarom belangrijk de positieve flirtsignalen van het lichaam te kennen. Zo weet je sneller of je flirtobject jou ook leuk vindt.

Voorselectie
Mischien denk je dat je bewust iemand hebt uitgekozen om een praatje mee te maken. Maar eigenlijk bestaat er al een soort onbewuste mentale blauwdruk van wat je aantrekkelijk vindt. Deze blauwdruk vormt zich al vanaf je 8ste jaar, onder invloed van allerlei elementen uit je omgeving. Bijvoorbeeld de humor van je moeder, de zorgzaamheid van je vader, de mooie blauwe ogen van je beste vriend. Grote kans dat je iemand aanspreekt die voldoet aan jouw mentale blauwdruk.

Oogcontact
Meestal vindt er eerst oogcontact plaats voor je een praatje aanknoopt. Het is een leuke en uitdagende manier om er achter te komen of iemand je leuk vindt. Krijg je een trage, broeierige en langdurige blik terug, dan zit je meestal wel goed. Zijdelingse korte blikken in elkaars richting zijn tevens positief. Ook tijdens het gesprek geven ogen belangrijke flirtsignalen af. Vrouwen knipperen veel met hun ogen als ze iemand leuk vinden. Mannen maken hun ogen vaak groter en trekken hun wenkbrauwen iets op. Bij zowel mannen als vrouwen worden hun pupillen groter als ze met een aantrekkelijk persoon praten. Tevens zijn de ogen zeer beweeglijk tijdens een goede flirtsessie.

Lichaamshouding
De manier waarop je staat en de positie van je hoofd zeggen veel over de vibe die tussen jou en je gesprekspartner hangt. Vooral mannen gaan tijdens flirten wat rechter staan met de borst vooruit. Meestal kijken flirtende mensen elkaar met een schuin hoofd aan en lachen veel. Soms zie je de ander verlegen omlaag kijken. De mond staat ook niet stil. Tijdens een goede flirt tuit je je lippen, lik je aan je lippen of bijt je op je onderlip.

Spiegelen
Als 2 mensen in elkaar geïnteresseerd zijn, gaan ze tijdens het gesprek elkaars lichaamshouding en mimiek spiegelen. Dat gaat heel onbewust. De hersenen bevatten spiegelneuronen die de beweging, lichaamshouding, hersenactiviteit en zelfs emoties van je gesprekspartner nabootsen in je brein. Spiegelen is een soort onbewust sociaal bindmiddel dat ook buiten het flirten gebruikt wordt. Je kunt je flirtopbject ook bewust spiegelen. Mensen vinden het meestal erg fijn om gespiegeld te worden. Doe dit echter niet te geforceerd of overdreven, want dan zal het alleen maar averechts werken.

Aanraking
Subtiele aanrakingen zeggen meer dan woorden. Vrouwen hebben de neiging om met hun vingers hun gezicht of heupen aan te raken. Hiermee geven ze aan dat ze graag zelf aangeraakt willen worden. Friemelen met het haar is ook een echte vrouwentic tijdens het flirten. Mannen raken de ander vaak aan op niet-seksuele plekken zoals de elleboog, de zij en de schouder. Op deze manier geven ze aan dat ze in zijn voor lichamelijk contact. Het aanraken van elkaars handen of knieën is al een stuk explicieter. Iemand die je leuk vindt, zal ook allerlei excuses zoeken om je aan te raken. Het vergelijken van de grootte van elkaars handen is een bekende truc.

Afstand tijdens het gesprek
Een zeer krachtige vorm van lichaamstaal is de mate van nabijheid tussen 2 mensen. Ieder mens heeft een aantal zones waarbinnen anderen zich al niet niet mogen begeven. Je buurvrouw zal bijvoorbeeld tijdens een praatje niet verder dan 1,5 meter van je afstaan, maar ook niet dichterbij komen dan 0,5 meter. Bij een heftige flirtsessie zal je gesprekspartner zich misschien wel in je persoonlijke ruimte wagen. Je persoonlijke ruimte bedraagt gemiddeld 0,5 meter, maar het kan per persoon verschillen. Iemand in je persoonlijke ruimte toelaten, is een duidelijk signaal dat je diegene leuk of aantrekkelijk vindt.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Kennislink, Santé, Leren.nl

6 Reacties

 • Oude snoeper schreef:

  Tja, flirten herken de juiste lichaamstaal?
  Mijn lichaamstaal, stram en stijf!
  Voorselectie; alléén vrouwen die heerlijk kunnen koken.
  Oogcontact; dit is alleen mogelijk indien ik mijn bril met multifocale glazen op heb.
  Lichaamshouding; ietwat voorovergebogen met een stok.
  Spiegelen; laten wij dit maar overslaan.
  Aanraking; durf ik niet daar ik bang ben voor een draai om mijn oren.
  Afstand tijdens een gesprek; liefst een wat ruimere afstand, daar anders mijn rimpels en ouderdomsvlekken ietwat te veel naar voren komen. Maar wát wil je met vierenzeventig jaar????

 • wolf schreef:

  als je jong bent knap of goed gesteld dan zullen ze er geen problemen mee hebben.maar wanneer je dat niet bent wel vergeet het dan maar

 • The eye schreef:

  Wel vervelend als op je achtste levensjaar de indruk die je hebt van andere mensen helemaal niet van die positieve dingen oplevert. Vind je helemaal niemand echt aantrekkelijk. Ik weet er alles van……..lelijk ras, mensen.

 • Sobbedeüs schreef:

  Ach, een mooie vrouw, of knappe man hoor ik vaker. Tja, wat is mooi of knap? Smaken verschillen en de één vind Yolanthe mooi, terwijl de ander in zwijm valt voor porno Kim, hoewel dit mss een andere achtergrond heeft? Ik althans vind mijn engelse bulldog mooi, al is het maar om zijn uiterlijke lelijkheid. Máár op één ding is hij Yolanthe of eender welke vamp ook de baas, ongekunsteldheid en trouw en zou hem ook nooit voor deze twee dames of welke ander willen ruilen! Ondanks zijn gesnotter gezever en geknor, blijf ik hem de mooiste en knapste vinden. Zó ziet men maar, ieder heeft zijn eigen definitie van mooi en knap!!!

 • irishdance schreef:

  Op ieder potje past een dekseltje. Of je nu oud of jong bent, knap of lelijk. Achter een scootmobiel loopt of in een rolstoel zit, het kan zomaar zijn dat de vonken ervan afspringen.Het hoeft maar te zitten in een oogopslag of de stem die je erg bevalt.

 • heheh schreef:

  t werkt maar dit is niet het enige waar je op moet letten n maat vn mij is best lelijk en neukt de geilste vrouwen no joke!!!!

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *