Een postnatale depressie overkomt je

Na de bevalling verwacht je te landen op een grote roze wolk, maar in plaats daarvan val je in een groot, zwart gat. En daar blijf je maandenlang in hangen. Dit wordt een postnatale depressie of postpartum depressie genoemd. Maar hoe ontstaat een postnatale depressie na de zwangerschap en wat kun je ertegen doen? Dokterdokter vertelt er meer over.

Verschil postnatale depressie en postpartum depressie

In principe is een postnatale depressie hetzelfde als een postpartum depressie. Er zit alleen een klein verschil in de betekenis. Postpartum betekent namelijk: na de bevalling, en postnataal betekent: na de geboorte. Hierdoor wekt de term 'postnataal' de indruk dat de baby depressief is.

Hoe ontstaat een postnatale depressie?

Bijna alle moeders kennen de kraamtranen die vaak een paar dagen na de bevalling komen. Ze voelen zich dan één of meerdere dagen ontzettend down, rot en verdrietig. Als je je langdurig overmatig somber, neerslachtig of lusteloos voelt, is er vaak sprake van een postnatale depressie. Maar waar komt zo'n depressie vandaan? Je kunt een postnatale depressie krijgen door:

 • Moeilijke situaties tijdens de zwangerschap. Voorbeelden hiervan zijn een scheiding, werkproblemen, rouw of veel stress.
 • Een eerdere depressie in je leven of erfelijkheid. Dit verhoogt de kans op een postnatale depressie.
 • Veranderingen in je lichaam tijdens of na de zwangerschap. Voorbeelden hiervan zijn schommelingen in de hormoonhuishouding of een vitamine- en mineraaltekort.
 • Stress. Denk aan stress als gevolg van ruzies met je partner of stress door je werk.
 • Een moeilijke zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke problemen tijdens de zwangerschap.
 • Te hoge verwachtingen van het moederschap. Misschien valt het moederschap erg tegen, met een postnatale depressie als gevolg.

Postnatale depressie symptomen

Naast een sombere, droevige stemming kunnen er veel andere symptomen zijn die wijzen op een postnatale depressie. Voorbeelden van postnatale depressie symptomen zijn:

 • Voortdurend moe zijn.
 • Alles kost moeite.
 • Niet meer kunnen genieten of plezier hebben.
 • Slaapproblemen. Bijvoorbeeld erg weinig of veel slapen.
 • Eetproblemen. Bijvoorbeeld erg weinig of veel eten.
 • Trager denken, reageren en bewegen.
 • Rusteloosheid en gejaagdheid.
 • Concentratieproblemen.
 • Besluiteloosheid.
 • Prikkelbaarheid.
 • Terugkerende gedachten hebben over de dood, zelfmoord of het iets aan willen doen van de baby.

Neem voorzorgsmaatregelen

Tijdens de zwangerschap is het niet te voorspellen of je last krijgt van een depressie na de bevalling. Wel kun je voorzorgsmaatregelen nemen die de kans op het krijgen van een depressie kleiner maken. Zorg ervoor dat de geboorte van je kind je niet compleet overvalt: bereid je daarom goed voor op het moederschap. Laat je informeren over het moederschap, bijvoorbeeld door een cursus te volgen. Op die manier heb je contact met andere toekomstige moeders en kun je ervaringen uitwisselen, ook na de bevalling.

Verder is gezonde en gevarieerde voeding (met veel vitamine B6 en kalk) belangrijk. Rust en het voorkomen van stress tijdens de zwangerschap en na de bevalling is ook erg belangrijk. Mocht je door je werk in stressvolle situaties terechtkomen, bespreek dat dan zo snel mogelijk met je leidinggevende om hier snel iets aan te doen. Probeer verder ingrijpende gebeurtenissen zoals een verhuizing of grote verbouwing ver na de bevalling te plannen. En stel bijvoorbeeld specifieke kraambezoektijden op.

Schuldgevoel tijdens een postnatale depressie

Veel vrouwen met een postnatale depressie voelen zich schuldig over het feit dat ze niet van hun kindje kunnen genieten. Besef dat je geen schuld hebt aan jouw depressie. Het overkomt je. Probeer er wel eerlijk over te zijn en je niet flink te houden naar je omgeving. Het helpt om er over te praten zodat anderen je kunnen helpen. Als de depressie voor jouw gevoel te lang duurt en je er zelf niet uitkomt, is het slim om er met je huisarts over te praten. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar specialisten op dit gebied voor verdere behandeling en eventueel gebruik van medicijnen (antidepressiva).

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Gezondheidsplein.nl, Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap, Fonds Psychische Gezondheid

Pagina laatst aangepast op 28 juni 2019


Gerelateerd